Uutiset

Kuljetuskalusto

Renault Trucks Optifuel Lab 3

Renault Trucks jatkaa työtä dieselkuorma-autojen energiatehokkuustutkimuksen parissa. FALCON-yhteistyöprojektissa kehitetyn Optifuel Lab 3 ‑konseptiauton avulla Renault Trucks pyrkii vähentämään koko puoliperävaunuyhdistelmän polttoaineenkulutusta 13 %. Optifuel Lab 3 sisältää aerodynamiikkaan, vierintävastukseen, kuljettajaa tukeviin järjestelmiin, energianhallintaan ja voimansiirtolinjaan liittyviä teknologioita.

Optifuel Lab 3 ‑autolla ajetaan ensimmäiset testit tien päällä vuonna 2019. Polttoaineensäästöarviot valmistuvat vuonna 2020. Optifuel Lab 3:ssa yhdistyvät innovatiiviset teknologiat, joita ovat olleet kehittämässä Renault Trucks yhteistyökumppaneineen. Optifuel Lab 3 kuuluu ns. FALCON (Flexible & Aerodynamic Truck for Low CONsumption) ‑projektiin.

Optifuel Lab 3:n teknologisessa kehitystyössä painotetaan puoliperävaunuyhdistelmän optimoitua aerodynamiikkaa, pienen vierintävastuksen renkaita, entistä parempaa voimansiirtolinjaa sekä ennakoivia ja energiaa säästäviä kuljettajaa tukevia ominaisuuksia ja energianhallintatoimintoja.

Koko perävaunuyhdistelmän optimoitu aerodynamiikka

Tavoitteena on parantaa yhdistelmän aerodynamiikkaa merkittävästi, erityisesti muuttuvageometrisella perävaunulla. Tämän mukautuvan perävaunun on kehittänyt Fruehauf, ja Styl’Monde on ollut mukana kehittämässä katteita. Mukautuvan perävaunun on tarkoitus omaksua optimaalinen muoto automaattisesti. Tämä perustuu tyhjän kuormatilan hyödyntämiseen integroidun seuranta- ja säätöjärjestelmän sekä antureiden avulla.

Vetoauton aerodynamiikkaa parannetaan myös korvaamalla sivupeilit kameroilla sekä käyttämällä uudenlaista A-pilaria.

Ilmanvirtausta optimoidaan pidentämällä keulaa ja ovea sekä tekemällä pyöräkoteloista linjakkaammat. Myös sivukatteet ovat aiempaa suuremmat ja taipuisat. Sivuilmanohjainten jatkeiden tavoin ne parantavat kuorma-auton ja perävaunun yhtenäisyyttä.

Tietoa välittävät pienen vierintävastuksen renkaat

Kaukokuljetuksissa renkaiden vierintävastus aiheuttaa noin 25 % polttoaineenkulutuksesta. Michelin kehittää konseptiautoon alhaisen vierintävastuksen renkaat hyödyntämällä niihin tutkimusprojekteissa syntyneitä innovatiivisia teknologioita. Renault Trucks ja Michelin hyödyntävät myös renkaisiin asennettujen anturien keräämää dataa.

Ennakoivat ja energiaa säästävät kuljettajaa tukevat ominaisuudet ja energianhallintatoiminnot

Optimoidut, ennakoivat vakionopeussäädin ja jäähdytysjärjestelmän hallinta hyödyntävät Optifuel Lab 3:n navigointi-, liikenne-, säähavainto- ja rengasdataa. Järjestelmä varustetaan uusimmilla komponenteilla, jotta energiaa säästyy mahdollisimman paljon.

Näiden uusien innovaatioiden lisäksi autossa on uusi käyttöliittymä, joka on kehitetty yhteistyössä IFSTTAR:n kanssa. Näin kuljettajalla on käytettävissään energiaa säästävä, energiatehokas ja käyttäjäystävällinen työtä tukeva järjestelmä.

Latauksen hallinta toteutetaan entistäkin älykkäämmin, jotta sähköenergian tuotannon ja polttomoottorin polttoaineenkulutuksen välinen tasapaino saadaan mahdollisimman optimaaliseksi.

Optifuel Lab 3 ‑projektissa panostetaan myös kahden virtajärjestelmän akkuratkaisun kehittämiseen. Tavoitteena on vähentää painoa merkittävästi, parantaa käynnistysakkujen kylmäkäynnistysominaisuuksia ja kasvattaa auton muita toimintoja palvelevien akkujen kapasiteettia ja käyttöikää.

Alhaisen viskositeetin voiteluaineet ja hukkalämmön talteenottojärjestelmä

Koko voimansiirtolinja hyötyy uuden sukupolven alhaisen viskositeetin voiteluaineista, jotka Total on kehittänyt kitkan pienentämiseksi. Suorituskykytestejä tehdään lisäksi koepenkeissä, ja kahdentyyppiselle Rankinen termodynaamiseen sykliin perustuvalle hukkalämmön talteenottojärjestelmäarkkitehtuurille tehdään integrointitutkimuksia. Tutkimusta tekevät yhteistyössä Renault Trucks, Faurecia, IFPEN ja Enogia.

Lue seuraavaksi