Uutiset

Kuljetuskalusto

Ratakuorma-autoilun kuninkuusluokkaan suomalaisväriä

Auralainen ratakuorma-autoilija Mika Mäkinen tähtää lajin kuninkuusluokkaan uudella kalustollaan. Kilpa-autoilun sarjat ovat olleet kaikki pysähdyksissä pandemian takia. Joitakin on jo käynnistetty, mutta esimerkiksi juuri ratakuorma-autoilun EM-osakilpailujen järjestämisen yllä leijuu edelleenkin täysi epätietoisuus. Tauko on kuitenkin antanut Mika Mäkisen Mad-Croc Racing Teamille mahdollisuuden kehittää uutta kalustoaan huippuvireeseen. Mäkinen esitteli kalustoaan sekä yhteistyökumppaneitaan lehdistölle elokuun alussa. 

Mika Mäkinen on ratakuorma-autoilun moninkertainen Suomen mestari. Mies on osallistunut menestyksellä myös kansainvälisiin mittelöihin. Taskussa on EM-sarjan neljä osakilpailuvoittoa ja vuoden 2017 Britannian avoimen ratakuorma-autojen BTRC-sarjan (British Truck Race Championship) Divisioona 2 -luokan mestaruus.

Mad-Croc Racing Teamin Mika Mäkinen vierellään uusi kilpakuorma-autonsa. Sisu-alustaiseen kilpuriin asennettiin Cumminsin kisamoottori. Tehoa siitä irtoaa nykysäädöillä 1 150 hevosvoimaa. Moottorin muutoksesta huolimatta Sisu-nimeä on lupa käyttää auton merkkinä.

Viimeksi ratakuorma-autoilun Euroopan ykkössarjan on voittanut suomalainen, kun Jouko Kallio toi mestaruuspytyn Suomeen parikin kertaa 1990-luvun alussa. Ajokkina oli tuolloin Sisun tehdastiimin kilpalaite. Kallio kunnioitti läsnäolollaan Mäkisen uuden kisakaluston julkistustilaisuutta.

Mäkisen uuden työkalun myötä Sisun nimi palaa taas pitkän tauon jälkeen Divisioona 1 -luokan kilparadoille. Nyky-Sisu valmistajana ei ole toiminnassa mukana. Kilpailutoiminta tapahtuu Mad-Croc Racing Team -nimellä. Väkeä tiimissä on parisenkymmentä. Mad-Croc Racing Teamin taustatukena toimii suomalaisen, kaksinkertaisen rallin maailmanmestarin Marcus Grönholmin luotsaama GRX Team, joka pyrkii avustamaan suomalaisia kuskeja maailmalla oman kansainvälisen kokemuksensa ”rintaäänellä”. Bosse nähtiin myös tilaisuudessa.

Mestarit koolla. Jouko Kalliolla (vas.) on kaksi ratakuorma-autoilun Euroopan ykkössarjan mestaruutta, Mika Mäkisellä (keskellä) on Suomen mestaruuksia ratakuorma-autoilusta sekä runsaasti menestystä lajin kansainvälisiltä areenoilta. GRX Teamin Marcus Grönholm puolestaan on rallin kaksinkertainen maailmanmestari. Bosse on edelleen se viimeisin rallin suomalainen maailmanmestari.

Divisioona 1 -luokan Sisu

Mäkisen uuden kilpa-auton perustana on Sisun pohjalle rakennettu ratakuorma-auto, joka hankittiin Englannista. Auton rakentanut ja myynyt Martin Koloc on hänkin lajin kaksinkertainen Euroopan mestari. Kolocin rakentama runko sai Mad-Croc Racingin toimesta sisuksiinsa Suomessa rakennetun ja tiimin virittämän Cumminsin 11-litraisen kilpamoottorin. Moottorinohjauksesta vastaa nyt uusi ohjainyksikkö (ECU). Sen ohjelmoinnin on hoitanut Ville Harju. Merkittävän osansa moottorin hyvään ajettavuuteen tuovat uudet, itse toteutetut sähkösuuttimet, joiden avulla moottorin ruokintaa pystytään kontrolloimaan ja säätämään hyvinkin tarkasti. Sähkösuuttimien avulla vähennetään myös savutusta sekä näin myös päästöjä. Jouko Kallion mielestä sähkösuuttimien tuomat edut helpottavat auton suorituskyvyn parantamista.

Myös turboahdin uusittiin rakennuksen yhteydessä. Moottorikokonaisuudesta vastaa Kauko Koivisto, jonka käsialaa ovat kaikki Mäkisen aikaisemminkin käyttämät kilpamyllyt. Moottorin vaihdosta johtuen auton edelliseltä omistajalta tiedusteltiin mahdollisuutta Sisu-nimen käyttöön. Lupa tuli, ja nyt Mäkisen kilpurin nokalla komeilee Sisun logo.

Mika Mäkisen uuden Sisun konttorissa on kaikki tarvittava kohdallaan. Karua, mutta toimivaa. Kosketusnäyttöä tästä kajuutasta on turha hakea.

Kyytiä piisaa

Koronapandemian johdosta alkuvuoden kilpailut peruuntuivat kaikki. Se antoi tiimille lisäaikaa parannella kalustoa edelleen. Mäkisen mukaan viime syksyn säädöt ovat saaneet tervetulleita parannuksia tauon aikana. Auto on nyt entistä kilpailukykyisempi.

Moottoria on testattu paljon radalla jo viime syksystä alkaen ja viritysten myötä on Kemoran radan kierrosaikaa saatu parannettua 3,5 sekunnilla. Sisu on Mäkisen mukaan muuttunut kesäaikana totaalisesti.

Moottorista on mitattu testipenkissä 1 150 hevosvoiman maksimitehot kierroslukualueella 1 300–2 000 r/min. Maksimissaan moottori kiertää noin 2 600 kierrosta minuutissa. Maksimivääntö, huikeat 5 000 newtonmetriä saadaan hieman yli 1 000 kierroksella minuutissa. Mäkisellä on kilpatapahtumissa käytössä yksi moottori ja yksi auton runko, mikä pitää tiimin kiireisenä koko kisaviikonlopun ajan.

Tämä näkymä tulee jatkossa varmasti tutuksi monille Mäkisen kanssakilpailijoille.

Starttiviivalle

Mäkisen uusi Sisu nähtiin tositoimissa elokuun puolessavälissä kansallisessa kisassa Kemoran moottoriradalla Vetelissä. Sieltä karttui runsaasti kaivattua kisakokemusta, ja kotiin tuotavana olikin ylivoimainen lähtövoitto ja toisen startin kolmas sija. Silloin samaisen Sisun puikoissa tosin oli Mika Mäkisen tytär Emma (22 v.).

Mika paransi uuden ajokin myötä Kemoran kierrosaikaansa sekuntitolkulla. Teknisen ongelman johdosta mies joutui starttaamaan ensimmäiseen lähtöön takarivistä (kahdeksannesta ruudusta), mutta oli jo ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkipaikalla pitäen sijan maaliin asti. Vain kaksi autoa ajoi lähdössä maaliin Mikan kanssa samalla kierroksella.

”Vauhti oli hyvää. Puolentoista minuutin kierrosaikoihin saatiin noin viiden sekunnin parannus. Nyt olemme keskittyneet vasta moottorin säätöön ja ajettavuuteen. Lisäparannusta on vielä varmasti odotettavissa, kun ehdimme alustan ja jousituksen säätöön”, totesi Mika Mäkinen kisan jälkeen.

Tytärkin mukana

Kemoran toisessa startissa Sisun puikoissa nähtiin Mikan tytär Emma, joka järjestäjän suostumuksella sai osallistua kisaan. Emma joutui hänkin starttaamaan takarivistä ja vain 15 minuutin vapaan harjoituksen kokemuksella uudesta autosta. Siitä huolimatta tämä vauhtimimmi tuli maaliin podiumiin oikeuttavalla sijoituksella, kolmantena. Muutama komea ohituskin nähtiin Emman kynäilemänä.

”Isä sanoi, että jos et nyt tätä luokkaa kokeile, niin et sitten koskaan. Mukana oli sentään oma kypäräni, mutta ajopuku piti lainata isältä. Hiukan siinä on vielä kasvunvaraa. Startin alun otin varovaisesti, mutta kun sain hieman tuntumaa ja auton ulkomitat alkoivat hahmottua, nostin vauhtia”, totesi iloinen Emma kisan jälkeen. Sisu kulki Emman mukaan hienosti ja sitä oli hyvä ajaa. Siitä hyvänä todisteena voi mainita Emman kellottaman viikonlopun toiseksi nopeimman ajan.

Syksyllä maailmalle?

Kesällä Mika Mäkisen suunnitelmissa oli lähteä syksyllä Englantiin kilpailemaan, mutta pandemiakriisin jatkumisen myötä matkasta päätettiin luopua. Muutenkin lajin kansainvälinen kisakalenteri oli täysin auki vielä syksyn alkaessa.

”Syksyn aikana on tarkoitus osallistua johonkin lajin EM-osakilpailuun, jos niitä ylipäänsä jossain järjestetään. Se helpottaisi kauden 2021 valmisteluja. Toivottavasti pääsemme sentään jo silloin esittelemään Sisun menohaluja Euroopan radoilla”, tuumaa Mäkinen lopuksi.


Osa Mad-Croc Teamia täydennettynä Jouko Kalliolla ja Marcus Grönholmilla.
Sponsorit ovat tämänkin lajin elinehto.


Lue seuraavaksi