Uutiset

Kuljetuskalusto

Rahkola Kalajoelta

Matti Rahkola sai ensimmäisen liikenneluvan vuonna 1955, jolloin hän aloitti toiminnan soranajolla. Myöhemmin mukaan tuli puutavaranajo sekä erilaisia tilausajoja. Vuonna 1992 tehtiin sukupolvenvaihdos, jolloin vetovastuuseen siirtyivät perheen kuusi lasta: Juha, Pekka, Vesa, Pasi, Veli-Matti ja Paula. Kaikki työskentelevät yrityksessä edelleen.

Laatua ja säästöä

”Pitkäaikaiseen asiakassuhteeseen kuuluu se, että paneudumme asiakkaan tarpeisiin vakavasti ja olemme myös valmiit vastaamaan huutoon”, sanoo toimitusjohtaja Juha Rahkola. Kalustoon kuuluu kymmenen jalkalavakuorma-autoa sekä 25 vaihtokuormatilaa ja 25 perävaunua. Valikoimaa on kehitetty asiakkaiden tarpeiden mukaan, sillä kalusto on ilmajousitettua ja sivusta-aukeavaa umpikaappikalustoa, joka soveltuu hyvin kaluste- ja huonekaluteollisuuden kuljetuksiin.

Rahkolan mukaan heillä kiinnitetään erityistä huomiota kuljetuskaluston kuntoon. Osoituksena toiminnan luotettavuudesta yrityksessä on otettu käyttöön jo vuonna 2002 laatu- ja ympäristöjärjestelmä. Laatujärjestelmäämme kuuluu myös arkisia asioita, kuten kaluston puhtaus. ”Rakensimme omat korjaamo- ja pesuhallit, jotta voimme paremmin lunastaa lupauksemme ja noudattaa laatujärjestelmäämme”, Rahkola vakuuttaa. ”Uusista kalusteista on monissa perheissä haaveiltu pitkään. En minäkään haluaisi ruveta purkamaan niitä likaisesta perävaunusta.”

Ei yhden yön tarinoita

Kuittauksena taantumapeikoille Juha Rahkola siteeraa vanhaa sanontaa: ”ei yhdessä yössä tehdä upporikasta, eikä myöskään konkurssia.” Nyt , jos vain pystyy, kannattaisi kuljetusyrittäjien investoida koulutukseen. Kun talous lähtee jälleen rullaamaan, olemme uudelleen kuljettajapulan edessä eikä kursseille ehdi. Eläköitymisen vuoksi työikäisestä väestöstä tulee olemaan kova kisa. On olemassa riski, että alalla jo olevat kuljettajat pakenevat helpompien töiden ääreen.

Rahkolat ovat itse näyttäneet esimerkillistä asennetta suhtautumisessa koulutukseen. Kaikki viisi veljestä suorittavat parhaillaan JAKKin koordinoimina logistiikan perustutkintoa tavoitteena tulla entistä monitaitoisemmiksi ajoneuvoyhdistelmän kuljettajiksi. Oman väen lisäksi koulutuksiin osallistuu seitsemän vakituista kuljettajaa sekä yksi sopimusliikennöitsijä.

”Koko henkilökuntamme on jo koulutettu taloudelliseen ja ennakoivaan ajotapaan sekä hyvään asiakaspalveluun”, Juha Rahkola toteaa. Yhteistyökumppanina JAKKissa on ollut Jussi Tuomela. ”Jussi on toiminut ahkerasti henkilökohtaisten opiskelusuunnitelmien teoissa. Olemassa olevan osaamisemme oikea arviointi on tärkeää, jotta osaamme opiskella oikeita asioita.”

Koulutus on sivutuotteenaan syventänyt vuorovaikutusta alueen muiden kuljetusyrittäjien kanssa. ”Emme voi osallistua kaikki samoina päivinä koulutuksiin, mutta ratkaisimme asian muodostamalla yritysryppään. Näin ryhmäkoot saadaan pidettyä käytännöllisinä.”

Rahkolan kertoo kuljetusyrittäjien tehneen jo vuosia yhteistyötä Kalajoella. Hänen mukaansa on hyvä, että myös koulutuksiin lähdetään porukalla. Pienistä yrityksistä on hankala irrottaa useaa henkilöä koulutukseen samana päivänä. Toisaalta päivästä saadaan enemmän irti, kun osallistujilla on samantyyppinen tausta. Joukossa viisaus tiivistyy.

Lue seuraavaksi