Uutiset

Kuljetuskalusto

Puu tarvitsee jatkossakin kyydin tehtaalle”

– Metsäalan yrittäjien tilanne oli menneen kesän aikana varsin vaikea, sillä ainoa varma asia oli epävarmuus työllisyydestä. Tämä heijastui tietenkin investointien lykkääntymiseen ja peruuntumiseen, kertoo Jouni Porokka menneestä vuodesta.

– Metsäalan yrittäjien tilanne oli menneen kesän aikana varsin vaikea, sillä ainoa varma asia oli epävarmuus työllisyydestä. Tämä heijastui tietenkin investointien lykkääntymiseen ja peruuntumiseen, kertoo Jouni Porokka menneestä vuodesta.

Suhdannekurimus on Porokan mukaan hellittämässä otettaan, sillä ilmassa on esiintynyt useita myönteisiä signaaleita markkinoiden piristymisestä.

– Enocellin käynnistymisuutisella oli selkeä myönteinen vaikutus markkinoihin palauttamalla asiakkaiden uskoa työllisyyteen. Niin ikään Kainuussa on tehty uusia kuljetussopimuksia, jotka ovat vaikuttaneet kaluston kysyntään välittömästi. Olen huomannut, että varma lupaus tehtaan säilymisestä tai lomautuksen päättymisestä piristää elämää varsin nopeasti laajalla alueella tehtaan ympärillä. Mielikuvissa vaikutus ulottuu paljon konkreettista toimialuetta laajemmalle, tietää Jouni Porokka vuosien myyntikokemuksen perusteella.

Joensuulaisen Porokan nimi esiintyi muun muassa Konepörssin vaihtokalustoilmoituksissa jo vuonna 1981, jolloin hän alkoi myydä Peku- ja Foresteri-puutavaranostureita. Tätä ennen Porokka työllisti itsensä paljolti puutavara-auton kuljettajana veljensä yrityksessä. Matka puutavara-auton ohjaamosta tähän päivään on ollut pitkä ja vaiherikas, joskin myös mielenkiintoinen ja haastava.

– Oman yritystoiminnan aloitin vuonna 1993, pahimman laman aikaan. Olenkin sanonut, että yrittäjäksi kannattaa aloittaa vaikka taantuman aikana. Hyvään aikaan nousukaudella pärjäävät kaikki, mutta heikkoina aikoina eläminen vaatii laadukkaiden tuotteiden ohella pelisilmää ja yrittämistä.

Myyntityö tehdään kentällä

Muutaman viime vuoden aikana kaiken kuljetusalaan liittyvän myyminen oli varsin helppoa ja useimmiten kaupan voitti se, joka sai puristettua toimitusajan kaikkein lyhimmäksi. Tällä hetkellä niin uuden kuin käytetyn kaluston myyminen vaatiikin jo erilaista otetta työhön. Vuosi sitten missään ei ollut vapaana uusia perävaunuja tai nostureita, nyt niitä löytyy lähes kaikkien myyjien pihoilta nopeaankin toimitukseen.

– Tilanne markkinoilla oli alkuvuodesta varsin erikoinen, sillä kesällä 2008 tilattu perävaunu on saatettu myydä kahteen tai kolmeen kertaan ennen kuin se on löytänyt käyttäjän itselleen, muistelee kalustokauppias mennyttä.

Tämän hetken, eli muutaman viime kuukauden markkinatilanne sen sijaan on hyvin lähellä normaalivuoden tasoa. Porokan mukaan mitään vertailua kun ei pidä tehdä vuoteen 2008, joka oli erittäin poikkeuksellinen vuosi.

Markkinoiden muutoksista johtuen Porokka jalkautui syksyn aikana kentälle Volvon kiertueen mukaan tekemään tunnetuksi edustamiaan Kesla Foresteri-nostureita ja Jyki-perävaunuja.

– Ei näitä kamppeita myydä toimistossa istumalla. Myyjän on käytävä asiakkaan luona tekemässä tunnetuksi sekä itseään että tuotettaan. Urani alussa lähdin Rovaniemelle kertomaan Foresteri ja Peku-nostureiden loistavista ominaisuuksista. Ensimmäisen kaupan pääsin tosin tekemään vasta muutamaa vuotta myöhemmin, muistelee Porokka kaupankäynnin lomassa Joensuun Salpatien tiloissa.

Metsämiesten palvelukeskus

Porokka Forest Oy, kuten yrityksen nimi nykyään kuuluu, on toiminut kohta viiden vuoden ajan omissa, toimintaa varta vasten räätälöidyissä tiloissa. Uusien tilojen myötä myynnin tueksi saatiin myös asennus- ja huoltotoimintaa, joka on nykyisin entistä tärkeämpi osa yrityksen liiketoimintaa.

– Vuosittain peruskorjaamme 40-50 puutavaranosturia, jotka päätyvät uudelleen aktiivikäyttöön. Peruskunnostettavat nosturit ovat alle kymmenvuotiaita, tätä vanhemmat päätyvät usein satunnaiskäyttöön tai vientimarkkinoille, joista varsinkin jälkimmäinen on ollut täysin pysähdyksissä kuluvan vuoden ajan.

Porokan mukaan tällä hetkellä kaupaksi käyvät muutaman vuoden ikäiset hyttinosturit, 1990-luvun koneet sen sijaan tuntuvat seisovan pihassa tiiviisti. Autoilija, joka tekee valintaa avo- ja hyttinosturin välillä päätyy usein käytettyyn hyttikoneeseen. Ja tämän jälkeen ei ole paluuta avokoneeseen, vaan seuraavaksi valitaan uusi hyttinosturi.

Puutavarakaluston ohella joensuulaisyritys on aktiivinen toimija myös energiapuualalla sekä kierrätystoiminnassa. Porokka liputtaakin vahvasti kotimaisen energiankäytön puolesta, onhan sillä merkittävä vaikutus maamme työllisyyteen ja omavaraisuuteen.

– Kierrätyksen merkitys tulee uskoakseni kasvamaan paljonkin, joskin sielläkin mennään globaalien markkinoiden mukaan. Metallien markkinahintojen putoaminen näkyi heti kierrätysnostureiden kysynnässä.

Ei lopu nostureiden teko, eikä puunajo

Porokka Forestin markkina-alue kattaa pohjoisen Suomen Savonlinna-Kokkola-akselin yläpuolella, eli toimialue on varsin laaja. Nostureiden ja perävaunujen myynti hoituu Petri Lievosen kanssa, huolto- ja korjaustoiminta nojaa kahteen ammattitaitoiseen asentajaan, Jani Karhuun ja Paavo Piipposeen. Yritystoiminnassa olennainen seikka, talousasioiden hoito sen sijaan on jätetty vuonna 1995 yritykseen mukaan astuneen Pirjo Porokan huomaan.

Pitkän uran nosturi- ja perävaunualalla tehnyt Porokka harmittelee kehitystä kotimaisessa nosturivalmistuksessa – tai lähinnä valmistuksen loppumisessa. Tällä hetkellä Suomessa valmistetaan enää Kesla Foresteria, jonka tulevaisuuteen Porokka suhtautuu luottavaisesti.

– Mielestäni kaikkein ikävintä myyntityötä on ollut asiakaskunnan vakuuttelu nosturituotannon jatkumisesta. Nyt kentällä kuitenkin jo uskotaan ja tiedostetaan, että Kesla on vahva yhtiö, joka on panostanut ja panostaa jatkossakin puutavaranostureiden kehitykseen ja valmistukseen. Keslan tuotekehitys tapahtuu Suomessa, lähellä vaativia, mutta samalla ammattitaitoisia asiakkaita.

Porokka näkisi markkinoilla mielellään myös muita kotimaisia valmistajia, joilla olisi yhtäläiset lähtökohdat toiminnalleen ja kilpailuasetelmalle.

– Terve kilpailu samoista lähtökohdista tuo mielestä kaikkein parhaan lähtökohdan niin tuotteen kuin toimintojenkin kehittämiselle, mikä poikii asiakaskunnalle laadukkaan tuotteen ja palvelutason.

Vaikka puunkorjuu ja -kuljetus ovat eläneet hetken hiljaiseloa, uskoo Porokka valoisaan tulevaisuuteen.

– Puulla ei ole omia jalkoja, joten se tarvitsee kyydin metsästä tehtaalle, tehtiinpä siitä sitten energiaa, rakennuspuuta tai paperia.

Ari Perttilä

Hydrauliikan osaaja

12 paikkakunnalla eri puolilla maata toimiva Hytar Oy yhdistetään monissa piireissä hydrauliikkatuotteisiin, jota metsien miehet tarvitsevat työssään. Joensuussa kolmen vuoden ajan toiminut yritys muutti toimipisteensä heinäkuun alussa Porokan kainaloon Salpatielle.

– Jo nyt on nähtävissä sijainnin tuomia synergiaetuja, kertoo Joensuun pisteessä vetäjänä toimiva Tero Hakkarainen.

Hytarin valikoimista löytyy monenlaisia hydrauliikkatuotteita kuten letkuja, liittimiä, sylintereitä, pumppuja ja venttiilejä mitä erilaisimpiin sovelluksiin ja laitteisiin. Hakkaraisen mukaan oikeaa tuotevalikoimaa haarukoidaan jatkuvasti paikallisten tarpeiden mukaan.

– Elämme tässä asiakkaan ehdoilla, eli hyllyyn otetaan tuotteita, joille tuntuu olevan kysyntää.

Metsäkoneiden taitaja

Salpatien toimipisteessä palvellaan myös metsäkoneilla työskenteleviä asiakkaita.

– Forest Karelia toimii Itä-Suomen alueella Valmet-metsäkoneiden sopimushuoltajana, kertoo toimitusjohtaja Jarkko Kuronen, jonka tapaa useimmiten tiskin takaa myymästä varaosia.

Maantieteellisesti yrityksen toimialue ulottuu Anjalankoskelta Nurmekseen, eli Kurosen luotsaama neljän asentajan joukkio palvelee varsin laajaa asiakaskuntaa niin Joensuun huoltopisteen kuin käytössä olevan huoltoauton avulla.

Kurosen mukaan puunkorjuussa on eletty varsin rauhallisia aikoja, joskin viime päivinä puhelin on soinut entistä useammin, mikä viestii työllisyyden parantumisesta.

– Energiapuupuoli on ollut oikeastaan ainoa työllistetty sektori, tietää Kuronen, jonka mukaan huolloissa ja korjauksissa turvaudutaan entistä useammin merkkikorjaamon osaamiseen.

– Koneissa käytetyt ratkaisut vaativat usein erikoisosaamista, jota ei välttämättä löydy kuljettajilta tai yrittäjiltä.

Lue seuraavaksi