Uutiset

Kuljetuskalusto

Puolen Suomen kuorma-autokauppa

Wetteri Power - puolen Suomen autokauppa

Wetteri-konserni on yksi suurimmista yksityisistä autoliikkeistä Suomessa. Konserniin kuuluu henkilöautojen myynnistä, huollosta ja varaosaliiketoiminnasta vastaava Wetteri Oy sekä raskaan kaluston puolella toimiva Wetteri Power Oy, joka vastaa toiminta-alueellaan Volvo Finland Ab:n edustamien tuotteiden myynnistä ja jälkimarkkinointipalvelusta. Wetteri Powerin toimialue käsittää maantieteellisesti noin puolet Suomesta.

Wetteri Power toimii yhteensä seitsemässä toimipisteessä Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Maantieteellisesti toimialue käsittää noin puolet Suomen pinta-alasta.

”Toimialue luo tietenkin omat haasteensa toimintaan; asutus on harvaa ja etäisyydet pitkiä. Ne ovat seikkoja, jotka täytyy ottaa huomioon kaikessa toiminnassa. Myös ajoneuvokanta poikkeaa jonkin verran siitä, mitä se on esimerkiksi pääkaupunkiseudulla”, sanoo Wetteri Powerin toimitusjohtaja Antti Ollikainen, jolla on kuorma-autokaupasta vuosien kokemus, myös Etelä-Suomessa.

Antti Ollikainen
Antti Ollikainen on toiminut Wetteri Power Oy:n toimitusjohtajana vuoden 2018 alusta. Sitä ennen hän työskenteli yhtiössä teknisen palvelun johtajana kymmenen vuoden ajan. Volvo-kuorma-autojen parissa hän on työskennellyt jo vuosituhannen vaihteesta saakka.

Wetteri Power työllistää tällä hetkellä noin 130 ammattilaista, joista 10 työskentelee automyynnissä ja loput mitä moninaisimmissa jälkimarkkinoinnin tehtävissä. Koko Wetteri-konsernissa työntekijöitä on noin 500.

Voittopuolisesti raskaita

Wetteri Powerin osuus koko Suomen uusien Volvo-kuorma-autojen myynnistä on noin 16–17 prosenttia, ja samassa suhteessa kauppa käy Renault Trucks -tuotteilla. Yli puolet uusista autoista on neljä- tai viisiakselisia.

”Juuri se, että suuri osa myymistämme autoista menee hyvinkin raskaaseen käyttöön, 16-litraisten segmenttiin, vaikuttaa siihen, että Renaultia emme voi joka kauppaan tarjota. Ehkä vielä on ennakkoasenteitakin, mutta kun taloon on kerran yksi Renault myyty, seuraava tullaan sitten jo ostamaan. Tuotteisiin on oltu hyvin tyytyväisiä”, sanoo Ollikainen.

Huollot ja korjaukset raskaaseen kalustoon

Jo ennen ensimmäistäkään työtehtäväänsä uusi kuorma-auto käy ainakin lyhyesti jälleenmyyjäliikkeen korjaamotiloissa luovutustarkastuksessa ja mahdollisesti loppuvarustelussa. Huolettomien kilometrien kertyminen jatkossakin edellyttää määräaikaisia käyntejä huollossa ja toisinaan saattaa korjaaminenkin olla tarpeen.

Wetteri Power Oulu korjaamohalli
Varustelu ja päällirakenteiden asentaminen autoihin on osa Wetteri Powerin Oulun toimipisteen arkea. Viime vuonna päättynyt sopimus Volvo CE:n kanssa on vapauttanut tiloja ja henkilöstöä kuorma-autojen parissa tehtäviin töihin.

Wetteri Powerilla hoituvat huollot ja korjaukset niin kuorma-autoihin kuin niiden perävaunuhinkin. Myös vauriokorjaukset ja uusien autojen varustelut ovat päivittäistä korjaamoiden työtä. Etenkin Oulussa, Kokkolassa ja Rovaniemellä myös linja-autoyhtiöt ovat merkittävä osa asiakaskuntaa.

”Meillä on kaikilla toimipisteillä paikallinen katsastusyritys läheisyydessä, jonka kanssa teemme yhteistyötä. Täällä Oulussa katsastuskonttori toimii meidän tiloissa, erillisessä hallissa kylläkin. Välimatkaa taitaa olla seitsemän metriä”, Antti Ollikainen sanoo hymyillen.

Service center

Wetteri Powerilla on käytössä oma Service Center, joka toimii huolto- ja korjaustoiminnan tukena. Se koordinoi toimintoja sekä laatii huoltosuunnitelmat ja -sopimukset autoihin. Noin 70 prosenttiin Wetteri Powerin myymistä uusista autoista tehdään huoltosopimus. Lisäksi Service Centerin tärkeänä tehtävänä on koota tietoa korjaamoilta ja ajoneuvoista.

”Tavoitteena on mahdollisimman korkea käyttöaste asiakkaan kalustolle, ja se edellyttää ennakoivia toimenpiteitä. Se puolestaan edellyttää kattavaa historiatietoa ajoneuvoista. Ajoneuvon käyttäytymisen ja laajan kokemusperäisen tiedon perusteella voidaan ennakolta päätellä esimerkiksi jonkun tietyn komponentin elinkaaren olevan loppumaisillaan, ja se voidaan vaihtaa tai korjata ennen kuin rikkoutuminen aiheuttaa laajempaa vahinkoa”, sanoo jälkimarkkinointipäällikkö Marko Kolppanen.

Marko Kolppanen
Marko Kolppanen nimitettiin Wetteri Powerin jälkimarkkinapäälliköksi kaksi vuotta sitten vastaamaan yhtiön jälkimarkkinointitoiminnoista.

Kerättyä tietoa hyödynnetään myös korjaamojen menetelmien ja työtapojen kehittämisessä. Kolppasen mukaan mekaanikkojen arvokasta kokemusperäistä tietoa pyritään tallentamaan ja jakamaan koko yrityksen henkilöstön ja siten asiakkaiden hyödyksi.

Rengaspalvelut

Jokaisessa Wetteri Powerin toimipisteessä on tarjolla täydet raskaan kaluston rengaspalvelut. Myynnissä on sekä uusia että pinnoitettuja renkaita, ja tietysti asiakkaiden omien renkaiden pinnoitukset hoituvat Wetteri Powerilla. Renkaita myydään noin 6 000 kappaletta vuodessa.

”Rengaspalvelut toimivat samoilla laajoilla aukioloajoilla kuin muutkin korjaamotoiminnot. Lisäksi mekaanikkomme havainnoivat rengastöiden yhteydessä muutenkin ajoneuvon kuntoa, ja lähes loppuun kuluneet jarrupalat tai vaurioitunut pyöränpultti voidaan vaihtaa saman tien”, Kolppanen kertoo.

Keskitetty vaihtoautomyynti

Vaihtoautot ovat oleellinen osa kuorma-autokauppaa. Wetteri Powerilla on oma vaihtoautokeskus Oulun toimipisteen yhteydessä. Se on toiminut noin vuoden ajan, ja vaihtoautojen myyntiä hoitaa Pekka Karppinen.

”Täällä vaihtoautot ovat kaikkine tietoineen kootusti yhdessä paikassa, joten valikoima on helposti ja kattavasti esiteltävissä kiinnostuneille. Aivan kaikkia vaihtoautoja ei kuitenkaan Ouluun tuoda, sillä joillekin on ostaja tiedossa jo ennen kuin se vapautuu edelliseltä omistajalta. Silloin myyntikin tapahtuu paikallisen myyjän toimesta”, Karppinen kertoo.

Vuokraus yleistyy

Varsin tuore Wetteri Powerin palvelumuoto on kuorma-autojen vuokraus. Toiminta tapahtuu Volvo Truck Rental -brändin alla yhteistyössä Volvo Finlandin kanssa. Wetteri Powerilla on omia autoja vuokrattavana, mutta sopivan puuttuessa se voidaan vuokrata myös Volvo Finlandin laajasta valikoimasta Vantaalta. Kuvio toimii myös toisin päin.

Pekka Karppinen
Pekka Karppisen tehtäviin kuuluvat vaihtoautojen myynti ja Volvo Truck Rental -toimintojen hoitaminen. Wetteri Powerin vaihtoautotoiminnot on keskitetty Ouluun.

”Tässä tulee esille juuri oman toiminta-alueemme erityispiirteet. Meillä vuokra-autot ovat raskaampaan ajoon tarkoitettuja”, Antti Ollikainen sanoo. ”Kuorma-auton vuokraaminen on yhä yleisempää. Syitä on useita, mutta pääoman vapauttaminen on yksi merkittävimpiä. Lyhyeksi ajaksi voidaan vuokrata esimerkiksi vauriotilanteen tai yllättävän töiden lisääntyminen takia.”

Wetteri Powerin vuokraustoiminnan hoitaminen kuuluu vaihtoautomyyjä Pekka Karppisen tehtäviin. Järjestely on sikälikin toimiva, että tietyin edellytyksin vuokralle voidaan antaa myös vaihtoauto.

Volvo- ja Renault Trucks -kuorma-autojen palvelut

Viime vuoden kevättalvella Wetteri Powerin ja Volvo CE:n virallinen sopimus Volvo-maarakennuskoneiden huolto- ja korjaamotoiminnasta päättyi. Toimitusjohtaja Antti Ollikaisen mukaan tiloille on löytynyt käyttöä ja työntekijöille töitä jo lähes saman verran, kuin aiemminkin oli.

”Meille on vankasti rakennettuja tiloja ja osaavaa henkilökuntaa, joita voidaan oivallisesti hyödyntää kuorma-autojen ja perävaunujen parissa tehtävissä töissä. Etenkin päällirakennetyöt ovat sellaisia. Ja kyllä me maansiirtokoneita korjataan ja huolletaan edelleenkin päivittäin”, Ollikainen päättää.

Lue myös: RealMachinery Oy ja Wetteri Power Oy jälkimarkkinoinnin sopimukseen.

Lue seuraavaksi