Uutiset

Kuljetuskalusto

Piitimeläinen yritys luo 64 tonnia historiaa

Wibax täyssähköinen säiliöyhdistemä

Kemikaalitoimittaja Wibax on keskittynyt vastuullisuuskysymyksiin perustamisestaan lähtien. Nyt yritys ottaa vielä askeleen pidemmälle – yhdessä Scanian kanssa se lanseeraa maailmanuutuuden, ADR-hyväksytyn sähkökuorma-auton 64 tonnin yhdistelmäpainolle, mikä on uusi sähkökuorma-autojen ennätys.

Sähköautot eivät ole yleistymässä vain suurkaupungeissa. Piitimessä (Piteå) pääkonttoriaan pitävä Wibax kuljettaa bulkkitavaraa maaseudulla ja on pyrkinyt olemaan kestävän kehityksen eturintamassa siitä lähtien, kun se perustettiin vuonna 1986. Yrityksen tavoitteena on olla vastuullinen kemikaalitoimittaja, joka ottaa huomioon sekä ihmiset että ympäristön. Tällä uudella innovaatiolla – sähkökäyttöisillä 64 tonnin ajoneuvoyhdistelmillä – yritys ottaa jälleen askeleen eteenpäin.

”Olemme tunnistaneet liikenteen liiketoimintamme suurimmaksi ilmastovaikutukseksi, joten meidän on tehtävä sille jotain. Sellaisilla kokonaispainoilla, kuin meidän automme, sähkökäyttö alkaa olla hankalaa”, Wibaxin toimitusjohtaja Jonas Wiklund sanoo.

Wibax on työskennellyt pitkään yhdessä Scanian kanssa ratkaisun löytämiseksi, ja pian käyttöön otettava auto on ensimmäinen useammasta ajoneuvoista. Wibaxille ne ovat tärkeitä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Magnus Sundström, CEO Wibax Logistics & Jonas Wiklund, CEO Wibax Group
Magnus Sundström, CEO Wibax Logistics ja Jonas Wiklund, CEO Wibax Group

”Pelkästään tällä ajoneuvolla pienennämme hiilijalanjälkeämme jopa 1370 hiilidioksiditonnilla, ja tämä tapahtuu ajoneuvolla, jolla on täysi vetokapasiteetti. Toisin sanoen tämä on todellinen game changer”, Jonas Wiklund sanoo.

Scanian ja Wibaxin tiivis yhteistyö mahdollisti tämän sähköistetyn ratkaisun.

”Tämä on ensimmäinen sähkökäyttöinen 64-tonninen yhdistelmä, joka on otettu käyttöön asiakkaan liikenteessä. Näytämme askel askeleelta, että sähköiset ratkaisut ovat tulossa hyvin nopeasti ja lähes kaikilla segmenteillä”, sanoo johtaja Fredrik Allard, Scania E-mobility.

Skellefteå Kraft on laskenut, millaisen latauslaitteiston tämä panostus edellyttää, ja toimittaa latausaseman.

”Viimeisenä sähköistetään pidempiä kuljetuksia suorittavat ajoneuvot toimintamatkasta johtuen. Sähköistäminen tarkoittaa, että meidän on optimoitava kuljetukset eri parametrien perusteella kuin nykyään”, Wibax Logisticsin toimitusjohtaja Magnus Sundström sanoo.

Wibax täyssähköinen säiliöyhdistemä latauksessa

”Sähköhuolto on noussut keskustelunaiheeksi, ja jotta sähköistämisellä olisi täysi vaikutus, koko sähköjärjestelmää on vahvistettava. Meille tämä on pitkäaikainen strateginen investointi, ja luotamme siihen, että ne, jotka ovat hyviä sähköntoimittajia, varmistavat, että meillä on kestävä ja vahva sähköjärjestelmä. Tällä hetkellä tuntuu luonnolliselta aloittaa Pohjois-Ruotsissa, jossa meillä on jo vakaa verkko, jossa on vastuullisesti tuotettua sähköä”, Jonas Wiklund sanoo.

Wibaxin tavoitteena on olla edelläkävijä siirtymisessä fossiilivapaaseen raskaaseen liikenteeseen. Yhtiössä iloitaan sen ollessa yksi ensimmäisistä yrityksistä, jotka tekevät tämän muutoksen autokantaansa. Tiivis yhteistyö Scanian kanssa tekee siirtymisen mahdolliseksi.

”Meille on tärkeää olla kestävän kehityksen eturintamassa. Tärkeintä on, että se ei näytä hyvältä vain paperilla, vaan se merkitsee oikeasti jotakin. Kevyempiä sähkökuorma-autoja on ollut markkinoilla jo jonkin aikaa, mutta meidän kannaltamme se ei ole ollut aidosti kestävää ennen kuin pystyimme sähköistämään 64 tonnin yhdistelmä”, Jonas Wiklund sanoo.

”Arvomme on hyvä kemia, ja tämä panostus on tämän mottomme mukainen. Näistä asioista on puhuttu pitkään, mutta nyt olemme myös huomanneet, että vastuullisten kuljetusratkaisujen kysyntä markkinoilla kasvaa, nyt alkaa todella tapahtua Uskon myös, että siirtyminen fossiilittomuuteen on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi kysymys työvoiman houkuttelemisessa”, Jonas Wiklund kiteyttää.

Wibax täyssähköinen säiliöyhdistemä


Lue seuraavaksi