Uutiset

Kuljetuskalusto

Perävaunujen rengaspaineiden seurantajärjestelmä pakolliseksi vuoden 2022 puolivälistä alkaen

BPW AirSave

Rengaspaineen ohjaus- ja valvontajärjestelmä säästää renkaita, polttoainetta ja hermoja – ja maksaa itsensä takaisin hyvin lyhyessä ajassa. Rengaspaineen valvontajärjestelmän hankinta tulee pian ajankohtaiseksi siitäkin syystä, että Euroopan komissio on säätänyt rengaspaineiden valvontajärjestelmän pakolliseksi vuoden 2022 puolivälistä alkaen.

Rengaspaineen valvontajärjestelmät ovat olleet lakisääteisiä jo pitkään monissa ajoneuvoluokissa. Vuodelle 2022 suunnitellaan UN ECE R 141 -säännön muutosta, joka edellyttää ensimmäistä kertaa myös perävaunujen rengaspaineiden valvontajärjestelmää. Laki pannaan täytäntöön kahdessa osassa: heinäkuusta 2022 alkaen sitä sovelletaan kaikkiin uusiin ajoneuvojen tyyppihyväksyntöihin ja heinäkuusta 2024 alkaen rengaspainevalvonta vaaditaan kaikille uusille rekisteröidyille perävaunuille.

Ohjautuva BPW-akseli
Ohjautuva BPW-akseli AirSave-valvontajärjestelmällä.

UN ECE R 141 määrittelee tarkasti rengaspaineiden valvontajärjestelmän toiminnot. Jos painehäviö on yli 20 prosenttia tai järjestelmässä ilmenee toimintahäiriö, kuljettajan on saatava varoitus kymmenen minuutin kuluessa. Rengaspaineen täyttöjärjestelmissä viiden prosentin ilmanpaineen muutos on korvattava automaattisesti uudelleen kymmenen minuutin sisällä. Ohjaamossa on oltava varoitus, johon anturitiedot voidaan välittää kaapelilla tai langattomasti.

Caren Freudenberg
BPW:n tuotepäällikkö Caren Freudenberg

”Painehäviön havaitseminen liikkeessä on hyvä asia, mutta sen automaattinen säätäminen on vielä parempi”, sanoo BPW:n tuotepäällikkö Caren Freudenberg.

Freudenbergin mukaan perävaunun rengaspaineen säätöjärjestelmän käyttö ei ole pelkästään vaatimusten täyttämistä. Kyse on myös taloudellisuudesta.

”Polttoaineen hintojen nousu on lisännyt AirSave-järjestelmämme kysyntää huomattavasti. Kolmiakseliselle ajoneuvolle, joka liikkuu 120 000 kilometriä vuodessa ja keskipainepoikkeama kymmenen prosenttia, AirSave tarjoaa 700 euron kustannushyödyn vuodessa – pelkästään polttoainesäästönä (noin 250 litraa) ja renkaiden pidempänä käyttöikänä. 200 000 kilometrillä kustannussäästöt kasvavat lähes 1 000 euroon. Ajan ja turvallisuuden hyötyjä ei ole vielä otettu huomioon tässä laskelmassa”, korostaa Caren Freudenberg.



Lue seuraavaksi