Uutiset

Kuljetuskalusto

Perävaunuja Puolasta – Zasław

Itä-Suomessa toimiva Auto-Kilta Trucks oy on jo muutamien vuosien ajan myynyt puolalaisvalmisteisia Zasław-perävaunuja puuautokäyttöön sekä muidenkin raskaiden kuljetusajoneuvojen perään. Viime vuosisadan puolessa välissä käynnistynyt Zasławin perävaunutuotanto alkoi maatalouspuolen vaunuista. Nyttemmin niiden ohella linjalta valmistuu kevytperävaunuja ja raskaan kuljetuskaluston vaunuja. Tehdas työllistää tänä päivänä jo 400 henkeä ja lisää ollaan koko ajan rekrytoimassa.

Eteläisessä Puolassa toimiva Zasław valmistaa maatalouden ja raskaan kuljetuskaluston perävaunuja sekä myös kevytperävaunuja. Tehdas toimii entisessä Starin moottori- ja kuorma-autotehtaassa. Isoja perävaunuja syntyy vuodessa toistatuhatta.

Maatalousperävaunujen tuotanto alkoi 1950-luvulla Puolan kaakkoiskulmassa, lähellä nykyistä Ukrainaa. Tuolloin tuotenimenä oli Zagórz tehtaan kotipaikan mukaan. Nimi Zasław otettiin käyttöön 1990-luvulla, sekin peräisin kaupunginosan nimestä.
Vuonna 2004 yritys siirtyi puolalaiseen perheomistukseen, johon se edelleen kuuluu. Kahden veljeksen omistama yritys on osa monilla eri elinkeinoaloilla toimivien veljesten toimintaa. Konepajavalmistuksen lisäksi miehet vaikuttavat myös elintarvikealalla. Vuonna 2007 yritys hankki uudet tuotantotilat Andrychóvin pikkukaupungista eteläisestä Puolasta. Tiloissa oli aiemmin toiminut Star-kuorma-autoja ja -moottoreita valmistava tehdas, joten konerakennuksen osaajia löytyi heti alueelta.
Jo seuraavana vuonna perävaunujen tuotanto käynnistyi uusissa tiloissa. Maantieteellisesti Andrychóv sijaitsee historiallisesti tunnetun Auschwitz II-Birkenaun läheisyydessä. Konepörssi vieraili tehtaalla syyskuun lopulla seuranaan muutamia itäisen Suomen puuautoilijoita sekä yksi Zasławin vaihtolavaperävaunun käyttäjä Imatralta.
Juha Kekäleen luotsaamalla Konepeikko oy:llä on jo käytössä puolalainen vaihtolavavaunu. Yritys toimii metallinkierrätyksen ja purku-urakoinnin alalla. Tehtaalla pääsimme näkemään Suomeen lähdössä olevia puutavaravaunuja sekä myös viisiakselisia vaihtolavavaunuja. Zasławin puutavaraperävaunuja on nyt tuotu Suomeen vajaat viisi vuotta. Vaihtolavaperävaunu on uusi tuote, joka on tehtaan puolelta toteutettu suomalaisen asiakkaan erittelyä myötäillen.

Perinteistä konepajatoimintaa
Tällä hetkellä reilut 400 henkeä työllistävä Zasławin tehdas on 30 000 asukkaan kaupungin suurin työnantaja. Kolmisen vuotta sitten väkeä oli noin 300. Kasvu on ollut kiivasta viime aikoina ja tehtaan myyntijohtaja Marcin Wykurzin mukaan kasvu jatkuu edelleen. Tehdas on työntekijäpainotteinen. Toimistoväkeä on alle kymmenen prosenttia, joista noin puolet toimii suunnittelun parissachrome://newtab/. Uudet perävaunuratkaisut syntyvät nykyisin kokonaan CAD-avusteisen suunnittelun avulla.
Hallin puolella vaunun valmistusprosessi alkaa levynleikkuusta. Materiaalina käytetään SSAB:n toimittamaa teräslevyä. Osittain runkorakenteet on valmistettu SSAB:n erikoislujasta Strenx 700 -rakenneteräksestä (kotelorunkopalkit).

Tehdaskierroksen yhteydessä tutustuttiin myös teknisiin ratkaisuihin. Tässä tutkimuksen kohteena Suomeen kohta lähdössä oleva viisiakselinen puutavaravaunu.

Levyä leikataan sekä plasma- että laserleikkureilla, joita hallissa on useita. Vierailun aikana levyhallissa oli juuri meneillään uuden plasmaleikkauslinjan asennus. Hitsausta tehdään edelleen pitkälti manuaalisesti. Hitsareita talossa on yli 80, joista monet ovat ukrainalaisia. Tuotannon koko ajan kasvaessa myös robottihitsaus nostaa päätään. Yksi robotti hitsausta jo hallissa tekee, ja toinen on Wykurzin mukaan pian tulossa ensimmäisen ”avuksi”.
Zasław tekee myös alumiinisilla lavoilla varustettuja perävaunuja Saksan markkinoille, joten TIG-hitsausosaamistakin talosta löytyy. Kaikki teräsrakenneosat teräsraepuhalletaan kahteen kertaan ennen maalausta. Maalaus tapahtuu kaksikomponenttiepoksimaalilla. Värivaihtoehtoja on, ja tehdas huomioi asiakkaan väritoivomuksia parhaimman mukaan. Keski-Euroopan markkinoille toimitetaan kauttaaltaan kuumasinkittyjä puutavaravaunuja, jollaisia tehtaan pihalla ja valmistuslinjalla nähtiin useita. Yritys tekee myös teräsrakennetöitä alihankintana muille toimijoille.
Kokoonpano tapahtuu osavalmistuksesta erillisessä hallissa. Työ tehdään soluissa, joissa yksittäinen vaunu kootaan valmiiksi yhdessä paikassa. Omavalmisteisten teräsosien ohella kokoonpanossa käytetään tunnettuja varustemerkkejä, kuten BPW:n ja SAF:n akseleita, Wabcon paineilmajärjestelmiä, Jostin vetoaisoja, Knorr-Bremsen ja Haldexin jarrujärjestelmiä, Hyvan ja Binotton hydrauliikkaa, Trailiksen ja Alucarin pankkoja sekä Goodyearin, Continentalin, Pirellin jaMichelinin renkaita.
Kaikkien eri vaunutyyppien varustelu tapahtuu samassa suuressa hallissa. Perävaunujen kokoonpanon lisäksi varusteluhallissa tehdään autojen päällirakenneasennusta, Wykurzin mukaan pääosin Volvoihin ja Scanioihin. Katettua tuotantotilaa on yhteensä reilut viisi hehtaaria. Vuosituotannon Wykurz sanoo olevan 6 000 kevytperävaunua ja noin 1 200 raskaan kuljetuskaluston vaunua.

Ryhmä suomalaisia yrittäjiä tutustui syyskuun lopulla Zasławin perävaunutuotantoon Puolassa. Vasemmalla tehdasta esitellyt tehtaan myyntijohtaja Marcin Wykurz ja oikealla matkanjohtajana toiminut Auto-Kilta Trucksin myyntipäällikkö Pasi Sairanen.

Testin kautta maailmalle
Kaikki valmiit tuotteet testataan erillisellä osastolla ennen toimitusta. Testipenkissä tehdään rullaustesti, käydään läpi pneumatiikka ja sähköt sekä suoritetaan visuaalinen tarkastus. Sarjatuotannon ohella Zasław tekee erikoismalleja Saksaan, Itävaltaan (kapeat mallit) sekä Puolan puolustusvoimille.
Auto-Kilta Trucksin Pasi Sairasen mukaan tehdas huomioi hyvin loppuasiakkaan tarpeita. Suomeen tulevat vaunut on mitoitettu ja varusteltu siten, että ne soveltuvat mahdollisimman monelle. Näin voidaan Suomen päässä pitää pientä varastoakin nopeiden toimitusten takaamiseksi. Puutavaravaunut saa tehtaalta pankoilla varusteltuna, mutta useimmiten tämä työ tehdään Suomessa.
Tällä konseptilla päästään pikaisiin toimituksiin, kun malliston määrä on vähäinen ja vaunuja on järkevää näin ollen pitää varastossa. Tämä kaikki mahdollistaa myös kilpailukykyisen hinnoittelun. Suomeen vaunut toimitetaan lavettikuljetuksena. Kattavan tehdasvarustelun päälle Suomessa tehdään tarvittaessa vielä lisävarusteluja, jonka jälkeen vaunut rekisteröidään ja luovutetaan asiakkaalle.
Suomi on tällä hetkellä ainut Skandinavian maa, johon Zasławin vaunuja tuodaan. Tehtaan tuotannosta noin 40 prosenttia menee vientiin. Muita vientimaita ovat muun muassa Venäjä, jossa yrityksellä on oma tytäryhtiö hoitamassa markkinointia, Saksa, Romania, Bulgaria ja Tšekki. Kotimaassa Zasław hoitaa itse myynnin ja markkinoinnin. Vientimaissa toiminta tapahtuu jälleenmyyjien kautta.

Zasław valmistaa myös kauttaaltaan sinkittyjä puutavaravaunuja Keski-Euroopan markkinoille.

Perävaunukantaa jo Suomessa
Zasław-perävaunujen käytön Suomessa aloitti Idän Liikenteenvälitys IL oy käyttämällä merkin puoliperävaunuja vaativassa raakapuun ajossa Venäjän liikenteessä. Tämä lappeenrantalainen yritys on käyttänyt puolalaisia vaunuja jo vuodesta 2012 alkaen. Kuluvan vuosikymmenen puolivälissä Idän Liikenteenvälitys päätti aloittaa myös Zasław-

Viisiakselinen vaihtolavaperävaunu on uusi tuote Zasławin valikoimassa. Yksi sellainen on jo saatu Suomeenkin. Kuvassa imatralaisen Konepeikko oy:n vaunu, joka luovutettiin asiakkaalle syyskuussa.

perävaunujen maahantuonnin Suomeen, joka edelleen jatkuu. Jälleenmyynnin ja varustelun hoitaa  Auto-Kilta Trucks Lappeenrannassa ja Savonlinnassa. Auto-Kilta Trucksin myyjän Sami Saaren mukaan vierailun aikana tehtaan linjoilla oli työn alla kymmenkunta Suomeen lähtevää puutavaravaunua. Hän laskeskeli maassamme olevan jo reilut parikymmentä Zasławin viisiakselista vaunua sekä suunnilleen saman verran puoliperävaunuja.
Ensimmäiset viisiakseliset puutavaravaunut ovat olleet ajossa kolmisen vuotta. Asiakkailta saatujen palautteiden perusteella tekniikka on toiminut hyvin ja runkojen rakenne on todettu vankaksi käytännön olosuhteissa.
”Samoja kommentteja on kuultu myös edellä mainitulta Konepeikolta vaihtolavaperävaunun suhteen. Strategiamme on tarjota yksinkertaisia ja lujia työkaluja kilpailukykyiseen hintaan”, toteaa Pasi Sairanen. Suomessa Zasławin perävaunujen huolto onnistuu jo nyt ympäri maan.
”Ja toiminta tehostuu entisestään, kun pian julkaisemme uuden, koko maan kattavan, huoltoverkoston. Lisäksi täytyy mainostaa nopeita toimitusaikojamme puskurivaraston myötä. Meiltä saa uuden vaunun parhaassa tapauksessa viikossa. Kulunut vuosi onkin ollut meille ennätyksellinen Zasławin vaunujen osalta”, päättää Sairanen.

 

Lue seuraavaksi