Uutiset

Kuljetuskalusto

Oy Sisu Auto Ab myy asiakkailleen ominaisuuksia

Konepörssin talvisen vierailun perusteella Raaseporissa tehdään kuorma-autoja ja erikoiskalustoa myös tulevaisuudessa. ”Siviiliautojen tuotannossa ja eritoten myynnissä on otettu uusi vaihe, joka näyttää meidän näkökulmasta erittäin positiiviselta”, aloittaa Oy Sisu Auto Ab:n toimitusjohtaja Timo Korhonen Karjaalla. Viime vuoden loppupuolella aloitetun  myyntiorganisaation rakentaminen on edennyt hienosti. Helmikuun puolivälissä organisaatioon kuului kahdeksan automyyjää, jotka toimivat tiiviissä yhteistyössä asiakkaan ja tuotekehityksen kanssa.

”Myyntiorganisaation rakentamisen lähtökohtana oli löytää ammattitaitoisia ja oikean asenteen omaavia myyjiä, jotka tuntevat niin asiakkaiden vaatimukset kuin Sisun vahvuudetkin”, painottaa Sisu Auto Trucksin toimitusjohtaja Petri Reinilä.

Sisu Auton toiminta nojaa edelleen kahteen peruspilariin, siviili- ja sotilasajoneuvoihin. Kuluvan vuoden tuotantotavoitteeksi on asetettu 170 siviiliautoa sekä 55 sotilasajoneuvoa, mikä on Korhosen mukaan täysin realistinen tavoite.

”Vuodenvaihteessa voimaanastuva Euro 6 -päästönormi sekä mahdollinen kokonaismassojen korottaminen lisäävät varmasti autojen myyntimääriä kuluvan vuoden aikana”, pohtii Reinilä, joka muistuttaa Sisun vahvuuksien löytyvän juuri raskaista autoista.

”Kilpailukykymme on parhaimmillaan juuri 4- ja 5-akselisissa autoissa, joiden suosio tullee lisääntymään, mikäli kokonaismassauudistukset toteutuvat”, muistuttaa Korhonen.

Sisun tuotantoa verrattaan monesti globaalisti toimiviin valmistajiin, joiden tuotantolinjoilta valmistuu päivätasolla Sisun vuosituotannon verran autoja. Korhosen mukaan Sisun toiminnan lähtökohtana ei ole suuri volyymi, vaan asiakkaiden yksilölliset tarpeet ja toiveet, joiden toteuttamisessa pieni valmistaja voi toimia kustannustehokkaasti.

”Sisu Auto on tehnyt voitollista tulosta viimeisen kolmen vuoden ajan. Kannattava toiminta ei siis lähtökohtaisesti vaadi suuria volyymejä”, muistuttaa Korhonen hiukan ylpeänäkin luotsaamansa yrityksen toiminnasta. Korhosen mukaan Sisun merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle on kuitenkin omaa organisaatiota ja tuotevalikoimaa laajempi. ”Olemme osa kymmeniätuhansia osaajia työllistävää kotimaista kuljetusvälineteollisuutta”.

Sisun vientimarkkinat ovat viimeisen vuosikymmenen aikana  löytyneet Venäjän ohella Sveitsistä ja Norjasta.

”Venäjän WTO-jäsenyys poisti kuorma-autoilta perittävän tullin, mutta samalla maassa otettiin käyttöön vastaavansuuruiset kierrätysmaksut. Tämä yhdessä Venäjän heikon taloustilanteen kanssa on hiljentänyt markkinat tyystin. Sveitsiin taasen olisi aikoinaan tarvittu etupainotteisesti Euro 5-kalustoa, jota emme voineet toimittaa. Norja on piristävä poikkeus, joka vetää tasaiseen tahtiin. Sinne toimitamme pääasiassa erittäin kattavasti varusteltuja sora- ja tienhoitoautoja, joiden käyttötehtävävarustelu on Suomessa Norjaa edullisempaa paljolti edullisemman työkustannuksen ansiosta”, kertoo Korhonen tutkiessaan Norjaan toimitettavaa autoa.

Keskittyessään autovalmistukseen luopui Sisu omasta huoltoverkostostaan. Nyt Sisu nojaa kahteen valtakunnalliseen verkostoon, joita paikalliset huoltokorjaamot täydentävät. ”Meillä on vajaat 40 huoltopistettä eri puolilla Suomea, joten meillä on varmasti yksi kattavimmista verkostoista maassamme”, laskee Reinilä.

”Suomalaisasiakkaat pitäytyvät mahdollisimman pitkään nykyisessä teknologiassa, joten näemme tärkeänä tuoda esille nykymallistomme täydessä laajuudessaan. Daimlerilla on jo olemassa Euro 6 -normien mukaisia rivimoottoreita ja näihin sovitettu ohjaamo, joita hyödynnämme myös Sisussa”, päättää toimitusjohtaja Timo Korhonen.

Lue koko artikkeli maaliskuun Konepörssistä.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi