Uutiset

Kuljetuskalusto

Oulun seudun ammattiopisto panostaa simulaattoriavusteiseen opetukseen

””

Vuonna 2005 perustettu Oulun seudun ammattiopisto on monialainen ammattiopisto, jossa opiskelee noin 13 100 nuorta ja aikuista. Koulutusyksiköt sijaitsevat Haukiputaalla, Kempeleessä, Limingassa, Oulussa, Muhoksella, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Opisto on satsannut viime vuosina simulaattoriavusteiseen opetukseen hankkimalla erilaisia simulaattoreita muun muassa metsä- ja logistiikka-alan opetukseen.

Simulaattoreita on kaikkiaan neljä kappaletta, kuorma-autosimulaattori, jota voidaan käyttää myös linja-autonkuljettajien koulutuksessa, henkilöautosimulaattori, pyöräkuormainsimulaattori ja kappaletavara- sekä puutavaranosturisimulaattori.

Kuvassa nosturisimulaattorilla harjoittelemassa toisen vuosikurssin oppilas Juho Saarni, vieressä työskentelyä seuraa opettaja Pekka Karvonen.

””

Opiskelija Sebastian Lindberg harjoittelemassa käännöksiä rekkasimulaattorissa. Simulaattoria voidaan hyödyntää myös ammattilaisille järjestettävissä direktiivi- ja taloudellisuusajon koulutuksissa.

Opiskelun myöhemmissä vaiheissa simulaattoreilla voidaan harjoitella esimerkiksi erilaisia liikenteessä sattuvia vaaratilanteita, kuten esimerkiksi ajoneuvon hallintaa tilanteissa, kun hirvi juoksee auton eteen, eturengas puhkeaa ajon aikana tai vaikkapa liukkaus yllättää ylä- tai alamäessä.

””

Opettaja ja tutkintovastaava Pekka Karvonen seuraa ohjauspöydän vierestä oppilaan ajamista yhdistelmäajoneuvolla ja antaa tarvittaessa ohjeita ja neuvoja suoraan ohjaamoon.

Simulaattoreilla voidaan opettaa uusille opiskelijoille tietyt perusasiat helposti, opastetusti, vaarattomasti ja taloudellisesti opiskelun alkuvaiheessa. Kovinkaan moni nykynuorista ei ole ollut käytännössä tekemisissä isojen autojen ja työkoneiden kanssa.

””

Myös pyöräkuormainsimulaattori kuuluu Oulun seudun ammattiopiston opetuskalustoon.

Tällä hetkellä projektipäällikkö Johanna Matinmikko vetää Marasimu-projektia, jonka tavoitteena on kaivannais- ja maarakennuspuolen opetuksen monipuolistaminen simulaattoreilla ja uusilla oppimisympäristöillä.

Miika Nyrö

Lue seuraavaksi