Uutiset

Kuljetuskalusto

Norminpurulla kesätyöpaikkoja

Juha Kuusjärvi

Toimituspäällikkö, työkoneala
Konepörssi

Yhtenä esimerkkinä on traktorin kuljettajan vaatimusten purku, joka on Liikenne- ja viestintäministeriön valmistelussa. Esityksessä on muutoksia ajokortin ja ammattipätevyyden osalle. Koneyrittäjät ovat toiveikkaita uudistuksen suhteen, sillä se edesauttaa nuorien hakeutumista alan kesätöihin ja sitä kautta löytynee myös entistä useammille ura maarakennuksen parissa.

Koneyrittäjien liitto näkee, että alalle tuloa on vaikeutettu kohtuuttomasti vuosien mittaan. Kesätyöntekijöitä ei enää saada työmaille erilaisten säädösten, pätevyyksien tai tilaajien asettamien vaatimusten vuoksi. Muutaman työkuukauden vuoksi on kohtuutonta hankkia kaikkia vaadittavia pätevyyksiä, joten maarakennusalan pienyritysten on mahdotonta ottaa nuoria töihin.

Nykysäädösten mukaan esimerkiksi liikennetraktorikuljetuksissa vaaditaan ajokortin lisäksi 140 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutus. Ajankulun lisäksi hintaa koulutukselle tulee vähintään 2500 euroa ajokortin kustannusten päälle. Muutaman työkuukauden vuoksi on kohtuutonta hankkia kaikkia vaadittavia pätevyyksiä.

Esitys poistaisi myös traktoreiden työkonekäyttöön liittyneet epäselvyydet, kun siinä yksiselitteisesti todettaisiin, että työkonekäytössä traktoreissa ei vaadita kuorma-auton kuljettajien ammattipätevyyttä. Traktorit ja kuorma-autot eivät kilpaile keskenään ja yrittäjällä on vapaus valita käyttämänsä kalusto.

Lue seuraavaksi