Uutiset

Kuljetuskalusto

Nooteboomin uusin kuljetusjärjestelmä Hollantiin tuulivoimalakuljetuksiin

Hollantilainen kuljetusyritys Ter Linden Transport vastaanotti ensimmäisenä Nooteboomin uuden MWT-XL Mega Windmill Trailer -järjestelmän. Se on tarkoitettu tuulivoimalan osien kuljetuksiin. Kokoonpanossa on 4-akselinen Jeepdolly nostolaitteella sekä perässä 7-akselinen, itseohjautuva dolly, myös nostolaitteella.

Tuulivoimaloiden koko kasvaa koko ajan, lavat pitenevät ja torniosien halkaisijat kasvavat. Halkaisijat ovat kasvaneet viime aikoina 4,5 metristä nykyisesti yleiseen kuuteen metriin.

Nooteboom tähtää tällä uudella MWT-XL-kokoonpanolla juuri suurihalkaisijaisten tuulivoimalaosien kuljetuksiin. Valmistajan mukaan MWT-XL:n edut muihin kuljetusratkaisuihin verrattuna ovat alhaisemmat ylläpitokustannukset, suotuisa hankintahinta sekä käyttäjäystävällisyys. Lisäksi sen keveys sekä lyhyempi kokonaismitta koottuna voivat tarjota etuja Euroopassa. Kaikki tämä tarkoittaa kokoonpanon alhaisempia koko elinkaaren kustannuksia (Total Cost of Ownership eli TCO).

Jopa 6,3-metrisiä halkaisijoita

Nooteboomin Mega Windmill Trailer -järjestelmä on ollut kansainvälisesti suosittu ratkaisu jo monia vuosia maksimissaan viisi metriä halkaisijaltaan olevien tuulivoimaloiden torninosien kuljetuksiin. Vuonna 2003 Nooteboom esitteli ensimmäisen MWT-järjestelmän Vestas-tuulivoimaloiden osien kuljetukseen. Niitä on myyty jo yli 120 yksikköä.

”Ratkaisu oli aikanaan mullistava, ja nyt siitä on tullut tämän päivän standardi tuulivoimalaosien kuljetuksessa. Myös muut valmistajat ovat päätyneet vastaavanlaisiin ratkaisuihin. Meidän etu oli, että tornin osia voitiin lastata kyytiin ja pois turvallisesti ja tehokkaasti ilman erillistä nosturia”, todetaan Nooteboomilta.

Uudella MWT-XL:llä voidaan kuljettaa halkaisijaltaan entistä suurempia tornin osia, joita tämän päivän tuulivoimaloissa jo paljon käytetään. MWT-XL on erittäin joustava. Se soveltuu hyvin erikokoisten tornin osien kuljetukseen, halkaisijaltaan jopa 6,3-metristen osien siirtelyyn.

Tornilieriön suuri halkaisija tuo uusia haasteita kuljetuskalustolle. Esimerkiksi kuorman painopiste on tällöin paljon ylempänä. Siksi kokoonpanolta vaaditaan vakautta, jotta sillä voidaan kuljettaa turvallisesti teitä pitkin jopa 100 tonnin kuormia, ja jopa 80 kilometrin tuntivauhdilla.

Tasapaino ja turvallisuus

Suurimmat muutokset on tehty itseohjautuvaan, takapään ilmajousitettuun dollyyn. 7-akselisen apuvaunun leveys on nyt 2 840 millimetriä. Lisäksi ohjauksen hallintajärjestelmää on kehitetty käyttäjäystävällisemmäksi. Se perustuu Nooteboom Ballasttrailer -järjestelmään tarjoten paremman vakauden ja luotettavuuden sekä myös helpon hallinnan. Tasapainon nopeampaa saavuttamista varten on järjestelmään asennettu lisää ilmapalkeita.
”Kenttätestien perusteella voidaan todeta, että uusi MWT-XL asettaa uudet standardit 6,3-metristen lieriöiden turvalliseen maantiekuljetukseen”, luvataan Nooteboomilta.

Helppoa käyttöä

Tornin osien uusi kiinnitystapa MWT-XL:n nostimeen helpottaa ja tehostaa sekä myös tekee toimenpiteestä turvallisempaa. Aikaisemmin kuljettajan piti kiivetä ylös lieriön päälle kiinnitystä varten. Nyt sitä ei enää tarvitse tehdä, vaan kiinnitys tehdään tukevasti maassa seisten, kauko-ohjaimen avulla. Toimenpide on tarkka ja aikaisempaa nopeampi.

Hydraulinen nostin

Nostimet ovat erittäin kevyitä. Istukkakiinnikkeen halkaisija on portaattomasti säädettävissä lieriön koon mukaan, jopa 6,3 metriin. Osien kiinnitys ja irrottaminen tapahtuu helposti, koska kiinnikettä voidaan liikuttaa kaikkiin suuntiin kauko-ohjaimen avulla. Samoin peräpään dollyn kiinnittäminen keskiosan Jeepdollyyn paluumatkaa varten on helppoa.

Erinomainen ohjattavuus

Mega Windmill Trailer -kokoonpanon ohjattavuus on valmistajan mukaan ainutlaatuinen. Etupään nostin on kiinni Jeepdollyn kääntöpöydässä. Samoin takapään dollyn nostin on kääntyvä. Lastia on mahdollista kääntää jopa 80 astetta ajosuuntaan nähden. Se mahdollistaa terävien, jopa suorakulmaisten käännösten teon samalla tien päällä pysyen. Lisäksi kuorma voidaan nostaa jopa 1,5 metriä maanpinnan yläpuolelle. Näin päästään helposti ojien ja aitojen ohi sekä kiertoliittymien läpi. Ominaisuus mahdollistaa nopeampien reittien valinnan. Keskiosan Jeepdolly on varustettu sähkötoimisella ilmajousituksella. Sen avulla saadaan lisäpitoa liikkeellelähtöihin.

Nooteboomin mukaan kansainvälisillä tuulienergian markkinoilla on runsaasti kiinnostusta tähän uuteen Mega Windmill Trailer XL -järjestelmään. Niitä on myyty jo reilut kymmenen erikoiskuljetuksia tekeville yrityksille ympäri Eurooppaa, ja lisätilauksiakin odotellaan lähiaikoina.Lue seuraavaksi