Uutiset

Kuljetuskalusto

Nokian Raskaat Renkaat – edistyksellinen testikeskus Nokialla


Artikkelikuva: Nokian Raskaiden Renkaiden yli 4 000 neliömetrin tuotekehityskeskus sijaitsee Nokialla aivan Nokian Renkaiden valtavan rengasvaraston tuntumassa.


Nokian Raskaat Renkaat on alansa edelläkävijä, joka panostaa hyvin vahvasti tuotekehitykseen niin turvallisuuden, käyttömukavuuden, kustannustehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden kehittämiseksi. Vahvasti kotimainen yritys työllistää yli 400 työntekijää ja yhden vuorokauden aikana linjastoilta valmistuu noin 450 raskaan sarjan huippurengasta. Nimeään myöten nokialaisten renkaiden tuotanto ja tuotekehitys suoritetaan Pirkkalaistien perinteisessä tehdasympäristössä, ja erittäin nykyaikainen testikeskus sijaitsee muutaman kilometrin päässä Nosturikadulla.

Nokian Raskaat Renkaat on alan markkinajohtaja esimerkiksi metsäkoneiden renkaiden segmentissä, mikä kertoo yrityksen osaamistasosta valmistaa renkaita vaativimpiin työtehtäviin.

Nokia Raskaat Renkaat muodostaa tällä hetkellä noin viidenneksen Nokian Renkaiden myynnistä ja raskaan puolen päätoimialat ovat metsä- ja maatalouskoneiden renkaat, raskaan kuljetuskaluston renkaat, kaivos- ja satamakoneiden sekä muiden raskaiden työkoneiden renkaat. Renkaiden koko valmistusketju tuotekehityksestä tuotantoon ja testaukseen onkin Nokian Raskaiden Renkaiden omissa käsissä, mikä vie tehokkuuden ja laadukkuuden korkealle tasolle. Raskaassa kalustossa vanteiden täydellinen sopivuus renkaisiin on erityisen tärkeää, ja vuonna 2019 ostetun nastolalaisen Levypyörä Oy:n vannetuotannon avulla voidaan varmistaa myös vanteiden laadukkuus sekä mahdollistaa yksilölliset tuotantoratkaisut.

Katse vahvasti tulevaisuuteen

Nokian Raskaiden Renkaiden toimitusjohtajana sekä tehtaanjohtajana toimii nokialaislähtöinen Manu Salmi, joka on hyvä esimerkki Kadettikoulusta saadun johtajakoulutuksen sekä kaupallisen alan korkeakoulujen oppien onnistuneesta yhdistämisestä työuralla.

Nokian Raskaiden Renkaiden toimitusjohtaja sekä tehtaanjohtaja Manu Salmi on työskennellyt talossa yli 20 vuoden ajan ja luotsaa nykyaikaista, suomalaiseen työn laatuun vahvasti pohjautuvaa yritystä ennakkoluulottomalla asenteella eteenpäin.

”Saavuin Nokian Renkaiden palvelukseen vuonna 2001, ja hyvin monipuoliset työtehtävät talon eri osastoilla ovat säilyttäneet mielenkiinnon alaan ja johtaneet luonnollista reittiä nykyisiin tehtäviini. Rengasalan nopeat ja välttämättömät kehitysaskeleet asettavat myös hallinnon toiminnoille korkean vaatimustason, ja meillä Raskailla Renkailla kaikki perustuukin jatkuvan parantamisen periaatteeseen, jossa maailman muutoksiin reagoidaan nopeasti alan etulinjassa”, kertoo Salmi.

”Olemme myös alan ekologinen edelläkävijä ja esimerkiksi tuotannon päästöjen sekä materiaalinkierrätyksen osalta toimimme esimerkkinä koko alalle. Huomionarvoista on myös työturvallisuutemme korkea taso, mikä näkyy niin työhyvinvoinnissa kuin tehokkuudessa. Vastuullisen ja innovatiivisen toiminnan kautta olemmekin saavuttaneet merkittävän aseman raskaiden renkaiden alalla ja esimerkiksi metsäkoneiden renkaiden osalta olemme olleet maailman ykkösiä jo vuosien ajan. Merkittävänä osana menestystämme on asiakaskuntamme kuunteleminen ja otammekin loppukäyttäjiltä saadun palautteen erittäin tarkoin huomioon. Tämä takaa sekä korkean asiakastyytyväisyyden ja samalla varmistaa tuotekehityksemme oikeat painopisteet”, Salmi lisää.

Uutta teknologiaa historiallisissa puitteissa

Nokian keskustassa sijaitseva perinteinen tehdasmiljöö kätkee sisäänsä Nokian Renkaiden erittäin nykyaikaiset tuotantotilat, joista valmistuu päivittäin yli 450 raskaan sarjaan huippurengasta vaativiin työtehtäviin.

Nokian Renkaiden perinteikäs tehdas aivan Nokian keskustan tuntumassa kätkee sisäänsä alan uusinta tuotantoteknologiaa. Tuotannon tehokkuus on optimoitu nykyaikaisen robottiautomatiikan avulla ja tehtaan sokkeloisetkin osat on saatu hyötykäyttöön tarkan suunnittelutyön avulla. Lähes 500 raskaan renkaan vuorokausivauhdilla toimiva valmistusprosessi näyttäytyy tutustumiskierroksella hyvin saumattomasti juoksevaksi ja pienimpiäkin yksityiskohtia myöden viilatuksi toiminnaksi. Yrityssalaisuuksien säilyttämiseksi itse prosessin kulkuun tehtaalla tai testikeskuksessa ei tässä artikkelissa mennä sen syvemmin, mutta todeta voi, että renkaiden läpimenoaika tehtaassa on optimoitu teknisen osaamisen kautta ja kaikki huipentuu renkaiden erittäin yksityiskohtaiseen lopputarkistukseen mahdollisten laatupoikkeamien löytämiseksi. Jokainen rengas tarkistetaan yli 60 000 mittauspisteessä ennen hyväksyntää, mikä varmistaa renkaan kestävyyden ja tehokkuuden kaikissa olosuhteissa.

Laboratoriotason testikeskus

Nokian Raskaiden Renkaiden tuotekehityskeskus sijaitsee Nokian Nosturikadulla aivan Nokian Renkaiden hulppean 800 metriä pitkän rengasvaraston tuntumassa. Keskus valmistui vuonna 2020 ja yli 3 500 neliömetrin tilat edustavan tekniseltä tasoltaan alan ehdotonta huippua.

Tuotekehityskeskuksen kehityspäällikkö Matti Kaunisto, kehityspäällikkö Mika Haapalainen ja testi-insinööri Teemu Pöyhönen vastaavat osaltaan renkaiden testausprosessista, jossa uuden mallin perusteellinen kehitystyö kestää noin nelisen vuotta.

”Meille toimitetaan joka aamu uusi erä testattavia tuotteita ja tarkastamme jokaisen renkaan mahdollisten kuljetusvaurioiden löytämiseksi. Tämän jälkeen renkaat asennetaan vanteille ja paineistetaan, jonka jälkeen varsinainen testaustyö lähtee liikkeelle. Koerenkaat läpikäyvät erittäin tarkat mittaustoimenpiteet jokaisessa testausvaiheessa, joihin kuuluu esimerkiksi valtavan pystypuristimen painetesti, yli 2,5-kertaisella paineella vaatimuksiin verrattuna tehtävä vesipainetesti, eri ilmanpaineissa ja lämpötiloissa tehtävät testit sekä yli 60 tunnin yhtäjaksoinen pyörimiskoe”, kertoo kehityspäällikkö Mika Haapalainen.

Tuotekehityskeskuksen ison skannauspöydän avulla voidaan varmistaa suurienkin renkaiden rakenteiden vastaavuus Nokian Renkaiden korkeisiin kriteereihin.

”Tärkeä osa testaustoimintaa on myös rengasnäytteiden analysointi, jossa rengas halkaistaan ja sen rakenne tutkitaan jokaista komponenttia myöden sekä varmistetaan niiden vastaavuus suunnittelun rakennekuviin. Vaikka rengas vaikuttaa ulkoisesti kohtuullisen yksinkertaiselta tuotteelta, täytyy huomioida, että pelkästään kumiseos voi koostua 20 eri aineesta, muita raaka-aineita on usein yli sata erilaista ja kaikkiaan renkaassa voi olla eri kerroksia jopa 25 kappaletta. Uuden rengasmallin kehitystyö kestääkin keskimäärin noin neljä vuotta, minkä jälkeen markkinoille tuotava uutuusrengas vastaa varmuudella Nokia Raskaiden Renkaiden kaikkia, alan korkeimpia laatuvaatimuksia”, Haapalainen päättää.

Lue seuraavaksi