Uutiset

Kuljetuskalusto

KP 40 – Neljä vuosikymmentä konekauppaa

Suomessa puutavarakuljetusten parissa työskentelevissä henkilöissä ei liene kovinkaan monta, joille Jouni Porokan nimi ei olisi jollain tavalla tuttu. Puutavarakuljetuksiin käytettävillä koneilla, ajoneuvoilla ja varaosilla hän on ensi lokakuun alussa tullut tehneeksi kauppaa 40 vuotta. Yhtä pitkään kuin Konepörssi on ilmestynyt. Porokan tarinoista olisi varmasti kirjaksikin asti, mutta raapaistaan edes pintaa.

Jouni Porokka ottaa Konepörssin edustajan vastaan Porokka Invest Oy:n toimistolla tilassa, joka selvästi on tilapäisesti hänen työhuoneenaan. Tervehdysten vaihtamisen jälkeen hän pahoittelee tilapäistä sisustusratkaisua ja viereisestä tilasta kuuluvia työn ääniä.

”Syksyllä täällä oli tulipalo, ja nyt remontti alkaa olla loppusuoralla. Vakuutusyhtiön kanssa vain ei ole homma toiminut tässä asiassa niin kuin pitäisi”, Porokka harmittelee ja arvelee 50 vuoden asiakassuhteen vakuutusyhtiöön olevan vaarassa. ”Omin varoin olen teettänyt remontin heti, kun lopulta siihen sain luvan. Korvauspäätöstä ei ole tullut vieläkään.”

Puutavaran kuljetusta nuoresta saakka

Jouni Porokka on syntyisin Juuasta, Pohjois-Karjalasta. Jo 14-vuotiaana hän lähti veljensä Mikon avuksi puiden ajoon traktorilla. Siitä saakka puutavaran kuljetus on ollut aivan olennainen osa Jounin elämää.

Kouluttauduttuaan kaupalliselle alalle, Jouni Porokka työskenteli parisen vuotta henkilöautomyyjänä: ”Se ei oikein ollut minun juttuni. Onneksi keväällä 1981 sain pestin Sisulta. Kiersin ympäri Suomen esittelyautolla, jota kuljetusyrittäjät saattoivat koeajaa omissa töissään. Sinä aikana tutustuin lukuisiin suomalaisiin puutavara-autoilijoihin.”

Konekauppiaaksi

Lokakuun alku 1981 on kahdella tavalla merkittävä hetki Jouni Porokan elämässä. 3.10. hän muutti yhteen tulevan vaimonsa Pirjon kanssa, ja heti seuraavana päivänä hän aloitti Peku-nostureiden myyjänä. Vuonna 1985 Jouni siirtyi Foresteri Oy:lle, ja ryhtyi myymään Foresteri-nostureita.

Jouni Porokka on tullut tunnetuksi seurallisena ja hyväntuulisena konekauppiaana. Hän on innokas golfin pelaaja, eikä tunnusta loukkaantuvansa kuin oven välissä.

Foresteri siirtyi Kesla Oyj:n omistukseen 1988, ja Jouni jatkoi uuden omistajan palveluksessa työsuhteisena myyjänä aina vuoteen 1993. Foresterin myynti jatkui, nyt vain Foresterimyynti Porokka Oy:n itsenäisenä yrittäjänä. Myöhemmin nimi muuttui Porokka Forest Oy:ksi

”Elettiin lama-aikaa, ja Kesla joutui lomauttamaan henkilöstöä. Minulle ei lomauttaminen ollut mieleen, ja sovimme Keslan kanssa, että jatkan yrittäjänä myyntiä. Mietin, että jos pärjään huonoina aikoina, pärjään hyvinäkin”, Jouni muistelee. Toiminta lähti hyvin liikkeelle, ja vuonna 1995 Pirjo-vaimo tuli osakkaaksi yhtiöön mukaan.

Omiin tiloihin Salpakadulle

Vuonna 2002 Porokka Forestille valmistuivat omat tilat Salpakadulle Joensuuhun. Uudet toimitilat antoivat paremmat eväät myös toiminnan kasvulle. Keslan puutavaranosturit ja Jykin perävaunut olivat toiminnan keskiössä, ja niiden lisäksi kauppaa käytiin monenlaisilla puutavaran kuljetukseen käytettävillä koneilla, varaosilla, tarvikkeilla ja ajoneuvoillakin.

Vuonna 2014, jälleen lokakuun alussa, Jouni ja Pirjo Porokka myivät Porokka Forest Oy:n Närhi Oy:lle. Jouni jatkoi edelleen uuden omistajan palveluksessa, ja kun Närhen uudet toimitilat valmistuivat vuoden 2015 syksyllä Lentoasemantielle Joensuuhun, Porokka Forestin toiminnot siirtyivät niihin.

”Ympyrä sulkeutui siinäkin mielessä, että ensimmäinen työpaikkani konemyyjänä sijaitsi Lentoasemantiellä”, Jouni Porokka sanoo.

Vuonna 2016 Jouni Porokka ryhtyi jälleen itsenäiseksi yrittäjäksi ja puuautoilijoiden kauppakumppaniksi. ”Tällä hetkellä edustettuna ovat ruotsalaiset Cranab-nosturit ja mutta uusia edustuksia saattaa hyvinkin olla tulossa. Käytettyä kalustoa on luonnollisesti monenlaista”, Jouni luonnehtii.

Pohjoiskarjalaista yrittäjyyttä

Jo vuosia Jouni Porokka on käyttänyt merkittävän osan vapaa-ajastaan yhteisten asioiden hoitamiseen. Aiemmin hän toimi Pohjois-Karjalan Yrittäjät ry:n puheenjohtajana, ja nytkin hän on synnyinkuntansa Juuan yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja. Juuassa hän omistaa muutamia liikekiinteistöjä, joita hän vuokraa yrittäjille, ja pitää osaltaan kuntaa elinvoimaisena.

Toimistotilojen remontti alkoi olla loppusuoralla tammikuun puolivälissä. ”Tässä on hyviä tiloja vuokrattavaksi asti”, Jouni Porokka sanoo.

”Olen mukana kunnallispolitiikassa, mutta en koe olevani poliitikko. Joensuun kaupunginvaltuustossa olen ensimmäistä kauttani, ja aikeissa on asettua ehdolle uudelleen”, Porokka kertoo. Hän on myös kaupungin omistaman Joensuun Yrityskiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja. Aiheesta keskusteltaessa käy nopeasti selväksi, että tehtävä on Jounille mieluisa.

Laajemmin Pohjois-Karjalan asioita hän on edistämässä maakuntaliiton valtuustossa. ”Tällä hetkellä liikenneyhteydet maakunnan pääkaupunkiseudun ja Joensuun välillä eivät ole parhaalla mahdollisella tolalla. Junayhteys on hidas ja lentoyhteydet todella vaatimattomat. Niiden eteen on työtä tehtäväksi.”

Elämänmuutoksia

Runsaat kaksi vuotta sitten Jouni Porokan elämä muuttui ratkaisevasti, kun neljä vuosikymmentä rinnalla kulkenut puoliso Pirjo menehtyi sairauden uuvuttamana.

Noihin aikoihin Jouni otti yhteyttä golfkentällä tutuksi tulleeseen personal traineriin, ja päätti tehdä muutoksia elintapoihinsa. Veriarvot eivät olleet aivan kohdallaan, ja painossa oli varaa pudottaa reilustikin.

”Kahdessa vuodessa olen onnistunut pudottamaan 52 kiloa. Ei siihen mitään poppakonstia ole. Olen vain ryhtynyt syömään oikealla tavalla. Melkein kaikenlaista saa edelleen syödä eikä nälkää tarvitse nähdä, mutta täytyy vain katsoa, miten paljon mitäkin suuhunsa laittaa”, Jouni kertoo. Hän sanoo – itselleen tyypilliseen tapaan – mielellään kertovansa asiasta ja jakavansa kokemuksiaan.

”Nyt ei enää hiki valu golfkentällä entiseen malliin. Teen paljon kävelylenkkejä, saatan kävellä viikossa lähes sata kilometriä. Sen on jo vähän turhankin paljon. Nyt talven tullen olen käynyt hiihtämässä ja kesän tullen kierretään taas viheriöitä”, hän sanoo ja jatkaa, että nyt veriarvotkin ovat jokseenkin kohdallaan.

Katse tulevaisuudessa

Kaupanteko Joensuun Salpakadulla jatkuu entiseen malliin. Marjut Kokko hoitaa markkinointia ja monia muita yrityksen päivittäiseen rutiiniin kuuluvia tehtäviä. Myös Mikko-veljen poika Jyrki Porokka on ollut Jounilla apuna.

”Jyrkillä on isänsä yritys, jota jatkaa, ja veri taitaa vetää enemmän pinolle ja maantielle kuin konekaupan pariin”, Jouni pohtii.

Niin kuin monet lukijoistamme tietävä, Jounin kanssa voisi tarinoida loputtomiin, jos vain aikaa olisi. Haastattelun päätteeksi hän onnittelee 40-vuotiasta Konepörssiä, ja kertoo esimerkin siitä, että painettu lehti on edelleen tärkeässä asemassa markkinointikanavana.

”Kerran yksi hyvin tuttu asiakas tuli käymään ja ihmetteli tuohtuneena miksi en vastaa puhelimeen. Sanoin, ettei häneltä ollut tullut puhelua. Asiakas sanoi katsoneensa numeron Konepörssistä, ja soittaneensa siihen. Kävi ilmi, että ilmoitukseen oli tullut virheellinen numero. Se osoittaa, että tututkin katsovat lehdestä numeroni!”, Jouni Porokka päättää.

Lue seuraavaksi