Uutiset

Kuljetuskalusto

Munsalasta vaihtoehto uudelle osalle

Suomessa myydään vuosittain parisen tuhatta uutta kuorma-autoa korvaamaan työnsä jo tehneitä tuloksentekijöitä. Osa väistyvästä kalustosta kulkee Pohjamaalla toimivan RM Trucks Oy:n piha-alueen kautta.

RM Trucks Oy:n varaosamyynti nojautuu paljolti teknikko Håkan Enlundin (vas.), Jani Lembergin ja Timo Rönnbergin osaamiseen. ”Jokainen asiakkaiden parissa kuluva päivä on tässä työssä erilainen, mikä tekee työstä mielenkiintoisen”, vakuuttavat varaosamyynnin osaajat.

Purkamoa tarvitaan vastaisuudessakin

Kenneth (vas.) ja Håkan Westerlund luotsaavat isänsä Paulin vuonna 1959 perustamaa purkamoa, joka keskittyi seuraavalla vuosikymmenellä kuorma-autoihin. Tulevaisuuteen veljekset katsovat luottavaisin mielin. ”Myös tulevaisuudessa on kuorma-autoja ja vanhoja kuorma-autoja, joiden purkamisessa, varaosamyynnissä ja kierrättämisessä hyödynnämme osaamistamme”, toteavat veljekset.

Paulin aloittama paikallinen toiminta on vuosikymmenten aikana kasvanut ensin maanlaajuiseksi ja sittemmin myös kansainväliseksi, sillä nykyisin yrityksen asiakaskuntaan kuuluu automiehiä niin Suomessa, Lähi-idässä, Afrikassa kuin Etelä-Amerikassakin.

Nopeat toimitukset tärkeitä

Lähtökohtaisesti komponenteilla on kolmen kuukauden takuu, mikä on asiakkaan kannalta tärkeä tekijä. Hyllystä löytyy myös kunnostettuja vaihteistoja, joiden takuuaika on pidempi. Uusien osien valikoima kattaa lähinnä ohjaamon muoviosat.

”Pyrimme pitämään yleisimmät komponentit ja osat hyllyssä valmiiksi purettuna, jolloin asiakas saa tarvitsemansa osat nopeasti”, muistuttaa Håkan esitellessään purkuhallin yhteyteen rakennettavaa komponenttivarastoa, missä tullaan varastoimaan varsinkin moottorin ja voimalinjan osia. Westerlundin veljesten investointien kautta  purkamosta tulee yksi alansa nykyaikaisimmista.

Kalustoa käytetään tehokkaasti

Käytössä oleva kuljetuskalusto on räätälöity ajotehtävän vaatimusten mukaan mahdollisimman matalaksi. ”Monesti autoa rakennetaan rungosta ylöspäin, me sen sijaan rakensimme rungon pinnasta alaspäin” kertoo Kenneth Westerlund.

Tällä hetkellä valtaosa purkuun tulevista autoista on otettu käyttöön 2000-luvulla, mikä kertoo kaluston suhteellisen nopeasta kierrosta. Nuorehkolla kalustolla on kuitenkin taitettu tietä varsin tiiviiseen tahtiin, joten auto tulee käyttöikänsä ehtoopuolelle aikaisempaa nopeammin.

Käytetty varaosa on taloudellinen varaosa

Autojen purkamisen ja käytettyjen sekä uusien varaosien myynnin ohella toimintaan kuuluu myös käytettyjen autojen myyntiä yhdessä pienimuotoisen korjaamotoiminnan kanssa.

”Vuosittain porttimme läpi tuodaan satoja kuorma-autoa, joista noin viidennes myydään kokonaisena joko Suomeen tai ulkomaille”, valottaa Westerlund toimintaa.

Valtaosa kalustosta puretaan varaosiksi niin suomalaisten kuin ulkomaistenkin asiakkaiden tarpeisiin. Westerlundin mukaan käytetyillä – monesti uutta osaa edullisemmilla varaosilla on vankka kysyntä niin taloudellisesti hyvinä kuin huonoinakin aikoina.

Vaihto-ohjaamolla takaisin tielle

Ohjaamoissa käytettyjen, vaikeasti muokattavien suurlujuusterästen vuoksi onnettomuudessa vaurioitunut ohjaamo on usein järkevä vaihtaa kokonaan. RM Trucksin valikoimasta löytyy niin käytettyjä kuin uusiakin ohjaamoita useimpiin maanteillämme liikkuviin ajokkeihin.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi