Uutiset

Kuljetuskalusto

Mercedes-Benz Actros uuteen aikaan

Mercedes-Benz uudisti vuonna 2012 Actrosin täydellisesti. Nyt oli vuorossa seuraava päivitys.

Voimalinja on lähes ennallaan eikä ulkokuoreenkaan ole suuria muutoksia tullut. Näkyvin muutos ulkoasussa on taustapeilien puuttuminen. Ohjaamon sisällä kojetaulu on uusi, mutta eniten kuljettaja työtä uudessa Actrosissa mullistavat uudet avustimet ja turvavarusteet.

Peilien tilalle MirrorCam

Peilit ovat vaihtuneet siroihin kameroihin. Ne ovat perinteisiä peilejä vähemmän alttiina osumille. Kameroiden varressa on suojanivel, joka antaa myöden keveissä kosketuksissa henkilöautojen sivupeilien tapaan.

Uudessa Actrosissa taustapeilit on korvattu MirrorCam-järjestelmällä. Ohjaamon sivuilla on kamerat, jotka välittävät kuvan A-pilareihin sijoitettuihin näyttöihin. Vain lähialueelle näyttävät peilit tuulilasin ja apukuljettajan oven yläpuolella ovat perinteisiä. Valmistajan mukaan polttoainetta säästyy jopa 1,3 prosenttia pienentyneen ilmanvastuksen ansiosta.

Kamerat ovat oven yläpuolella eivätkä siten käänny tavanomaisten peilien tapaan oven mukana. On helppo uskoa tehtaan väen puheita siitä, että siellä ne pysyvät huomattavasti peilejä paremmin puhtaana. Lämpövastukset huolehtivat jäätymisen estosta. Kamerat kuvaavat melko laajaa kuvaa, mutta siitä näytetään ohjaamon sisällä, A-pilarissa olevassa näytössä vain osa. Näytettävä kuva muuttuu käännöksessä tarpeen mukaan.

MirrorCam-näytössä näkyy apuviivoja, joiden avulla kuljettaja voi arvioida takana tulevan ajoneuvon etäisyyden. Se on hyvä apu kaistaa vaihdettaessa. Käännyttäessä kuvakulma näytössä muuttuu. Kamera itsessään ei käänny, se vain kuvaa laajaa näkymää, josta näytetään tarkoituksenmukainen osa. Näyttö lisää hieman katvetta A-pilarin kohdalla, mutta nyt peilit eivät enää estä näkyvyyttä etuviistoon.

Joissain tilanteissa näyttöön ilmestyy apuviivoja esimerkiksi kaistanvaihtotilanteessa etäisyyksien hahmottamiseksi. Yksi apuviivoista on kuljettajan säädettävissä. Sen voi asettaa näyttämään vaikkapa sitä kohtaa, jossa auton tai perävaunun perä ottaa lastauslaituriin kiinni.

Kokonaisuutena näkyvyys ohjaamosta on parantunut, kun ulkopeilejä ei enää ole. Käytön kannalta monitorit ovat hyvin sijoitetut, mutta nousukahvojen käyttöä ne hieman rajoittavat. Lyhyen, päivänvalossa ajetun koeajon perusteella järjestelmästä jäi positiivinen kuva. Miten kameroiden ja näyttöjen suorituskyky riittää pimeässä räntäsateessa oikeasti pitkien yhdistelmien kanssa ajellessa, selviää vasta kokeilujen jälkeen.

Aktiivinen ajoavustin

Ensimmäistä kertaa kuorma-autossa, uuteen Actrosiin saa aktiivisen ajoavustimen, joka pitää auton kaistalla ja etäisyyden edellä ajaviin riittävänä. Järjestelmä tarkkailee tutka- ja kameratekniikan avulla ajoratamerkintöjä ja muuta liikennettä. Tarvittaessa se ohjaa, jarrutta tai kiihdyttää autoa omatoimisesti. Kuljettajalla on mahdollisuus asetuksilla säätää muun muassa auton sivusuuntaista sijaintia kaistalla.

Aktiivinen ajoavustin edustaa autonomisen ajamiset toista tasoa, jossa ajoneuvo suorittaa toimenpiteitä itsenäisesti. Mercedes-Benz korostaa, että kuljettaja kantaa edelleen vastuun ajamisesta. Lainsäädäntö edellyttää, että kuljettajan on 15 sekunnin välein otettava kiinni ohjauspyörästä, järjestelmä voisi kyllä toimia pitempäänkin omin avuin.

Ajoavustin on tarkoitettu helpottamaan kuljettaja työtä teillä, joilla on korkeintaan loivia mutkia. Erityistä helpotusta se tuo pysähtelevässä ja ruuhkaisessa liikenteessä. Mercedes-Benzillä on henkilöautoihin ollut saatavana vastaava ominaisuus jo jonkin aikaa.

Mittariston tilalle on uudessa Actrosissa ja Arocsissa tullut näyttö, joka on, kuten kuvassa, 10-tuumainen tai mukautettava 12-tuumainen. Kummassakin versiossa tietoa on tarjolla riittämiin kuitenkin selkeässä muodossa. Näyttöjen hyvän grafiikan suunnitteleminen ei ole aivan helppo juttu.

Viisarit eläkkeelle

Uudistuneen Actrosin ohjaamossa kuljettajan työympäristö on kokenut suuren muutoksen. Mittaristo on korvattu valinnan mukaan joko 10- tai 12-tuuman näyttöpaneelilla. Suuri osa katkaisijoista on korvattu toisella, 12 tuuman kosketusnäytöllä. Sen alalaidassa on joukko painikkeita perustoiminnoille, kuten lämpötilan ja äänenvoimakkuuden säädölle. Joitakin toimintoja laki määrää käytettäväksi mekaanisilla katkaisijoilla, joten sellaisille on sentään vielä paikkoja. Seisontajarrua voi käyttää joko painikkeella tai vanhoista ajoista muistuttavalla, miltei veistoksellisella kahvalla. Jarrun kytkentä ja vapautus tapahtuu joka tapauksessa sähköllä.

Näyttöjä ohjataan ohjauspyörän painikkeilla ja kosketuslevyillä; vasemman puoleisella vasenta ja oikeanpuoleisella oikeaa. Oikeanpuoleista multimedianäyttöä voi siis käyttää myös koskettamalla.

Interaktiivinen 12-tuumainen näyttö on kuljettajan muokattavissa. Liikennemerkkien tunnistus näyttä kaksi sellaista kuorma-autoa koskevaa merkkiä, joiden vaikutus on voimassa. Kuvan tilanteessa on voimassa vain nopeusrajoitus kuorma-autolle.

Jos ”mittaristoksi” valitaan 12 tuuman interaktiivinen näyttö, voi sen ulkoasua muuttaa laajemmin kuin perusvarusteena olevan 10-tuumaisen. Tiettyjen varusteiden yhteydessä 12-tuumainen versio on vakiona. Oli silmien edessä kumpi tahansa näytöistä, tarjolla olevan tiedon määrä on runsas.

Multimedianäytöltä ohjataan lukuisia auton toimintoja ja asetuksia. Näyttö on hieman kuin autoon kytketty Android-tietokone, eli siihen voidaan asentaa Mercedes-Benzin hyväksymiä Android-pohjaisia sovelluksia. Kuljettaja ei voi niitä itse asentaa, vaan asennus tapahtuu ”toimistopäätteen” kautta.

Valmistajan edustajan mukaan esimerkiksi Android-laitteella käytettävät toiminnanohjaussovellukset toimivat sellaisenaankin, mutta pienellä säätämisellä ne saadaan ottamaa multimedianäytön ominaisuuksista täysi hyöty irti. Sovitustyöhön Mercedes-Benz tarjoa ohjelmistotyökalua eli SDK:ta (Software Development Kit).

Entistä monipuolisempi PPC

Ennakoiva vakionopeussäädin PPC käyttää nyt erityisen tarkkaa karttatietoa hyödykseen. Sen perusteella se osaa esimerkiksi hidastaa mutkaan, jos sitä ei voi ajaa asetetulla nopeudella. Myös nopeusrajoitukset se huomioi, samoin kuin edellä ajavat ajoneuvot.

Näkymä Actrosin kuljettajan paikalla on muuttunut täysin. Oikeanpuoleisen näytön avulla hallitaan valtaosaa auton toiminnoista ja asetuksista. Lisäksi siihen voidaan asentaa kolmannen osapuolen kehittämiä ohjelmia samaan tapaan kuin älypuhelimeen. Mahdollisuuksia on miltei rajattomasti.

Esittelytilaisuudessa testikuljettaja kyyditsi toimittajia reitillä, joka kulki myös pienillä teillä. Eräässä kylässä oli peräkkäin kaksi melko hitaasti ajettavaa mutkaa. Ennen kumpaakin mutkaa PPC ilmoitti mittaristossa etäisyyden tulevaan mutkaan ja nopeuden, jolla se voidaan ajaa. Kuljettajan tehtäväksi jäi ohjata autoa. Toimi todella hienosti.

Auto osaa itse päätellä yhdistelmän painon. Painopistettä se ei osaa määritellä, mutta kuljettaja voi säätää sen, miten varovasti tai agressiivisesti mutkat ajetaan.

Valmistaja kuitenkin korostaa kuljettajan vastuuta oikeasta nopeudesta, sillä karttatietoon ei aina kaikki liikenneympäristön muutokset päivity, eikä esimerkiksi tietöitä kyetä huomioimaan. PPC on nyt saatavissa myös jokapyörävetoisiin, hydraulisella etuvedolla varustettuihin ja erikoisraskaisiin autoihin aina 120 tonnin kokonaispainoon saakka.

Paljon tuttua

Actrosiin tehdyt uudistukset tulevat myös Arocs-malleihin. Äkkivilkaisulla muutosta on vaikea huomata, ellei huomaa heti peilien poissaoloa. Tähän mennessä valmistuneet uudistuneet Actrosit ja Arocsit ovat esisarjatuotantoa. Asiakasautojen tuotanto alkaa huhtikuussa, joten loppukeväästä taidamme nähdä ensimmäiset yksilöt kotimaisilla teillä.

Lue seuraavaksi