Uutiset

Kuljetuskalusto

MeramaTec Oy – turvallisuus lisää tuottavuutta


MeramaTecin Jaakko Mäkinen esittelee yrityksen turvallisuutta ja tuottavuutta lisääviä uutuustuotteita. Vasemmalla kauko-ohjattava hydraulitasaaja ja oikealla 600 MX -multiadapteri varusteineen.


Nykyaikaisessa rajusti kilpaillussa yritysmaailmassa keskitytään usein valitettavan yksipuolisesti pelkkiin numeroihin, ja esimerkiksi työn turvallisuus jää paineen alla vähemmälle huomiolle. Onneksi maassamme on edelleen alan edelläkävijöitä ja rohkeasti uusia innovaatioita sekä toimintatapoja tuottavia yrityksiä, joiden opeilla työn turvallisuus yhdistetään saumattomasti tuottavuuteen. Loistavana esimerkkinä toimii ikaalislainen MeramaTec Oy, joka on jo 41 vuoden ajan tuottanut ratkaisuja työturvallisuuden parantamiseksi (solutions for safety). Yritys on vuosien saatossa kehittänyt lukuisia innovatiivisia ja työturvallisuutta parantavia tuotteita, joiden kehitystyötä ovat ohjanneet yrityksen arvot: laatu, luotettavuus, tuottavuus ja turvallisuus.

MeramaTec Oy on Jaakko Mäkisen luotsaama yritys, joka on tunnettu jatkuvasta kotimaisten uutuustuotteiden kehitystyöstä ja merkittävästä patenttioikeuksien määrästä. Tuotekehitystyön tuloksena ovat syntyneet yrityksen tuotelinjat; X Safety -työturvallisuuskonsultointi, X Move -materiaalinkäsittelylaitteet, X Lift -nostoapuvälineet, X Trailer -nosturiperävaunut sekä X Country -erikoisnosturit. Kaikissa tuoteperheissä korostuu MeramaTecin vahva osaaminen sekä panostus turvallisuuteen, ja yrityksen kehittämät ratkaisut ovatkin usein aikaa myöten muodostuneet käytännöiksi esimerkiksi nostoalan toiminnoissa.

Uutuustuotteiden virtaa

MeramaTec Oy on tunnettu innovatiivisuudestaan, ja yritys onkin vuosien mittaan tuonut markkinoille useita nostoalan käytännöiksi muodostuneita keksintöjä. MeramaTecin turvallisuuteen ja työn tehokkuuteen keskittyvästä tuotekehityksestä hyvänä esimerkkinä toimii 600 MX-multiadapteri.

MeramaTec 600 MX -multiadapterin voi pitää aina kiinni nosturissa, mikä tuo nostourakointiin käyttäjäystävällisyyttä ja nopeutta. Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi peruskiinnike sovittimella, pikakiinnitettävä työvälinekiinnike henkilönostokoreihin, taittuva NostoÄssä-nostokoukku, multiadapterikiinnike vaikkapa kouriin ja koukkuihin, sekä työvälinekiinnike esimerkiksi harjakoneisiin tai lumilevyihin.

”Kokonaisuuteen kuuluu esimerkiksi peruskiinnike sovittimella, pikakiinnitettävä työvälinekiinnike henkilönostokoreihin, taittuva NostoÄssä-nostokoukku viiden tonnin WLL-nostoarvolla, multiadapterikiinnike vaikkapa kouriin ja koukkuihin, sekä työvälinekiinnike esimerkiksi harjakoneisiin tai lumilevyihin. Multiadapterin voi pitää aina kiinni nosturissa, mikä tuo nostourakointiin käyttäjäystävällisyyttä ja nopeutta”, kertoo Jaakko Mäkinen.

Hydraulitasaaja lopettaa turhat kiipeilyt vaikka konttien katolle, ja tarkka korkeussäätö onnistuu turvallisesti maan pinnalta. Tasaajan jokainen nostohaara on merkitty selkeästi omalla värillään, mikä lisää hallinnan helppoutta.

 ”Toinen mielenkiintoinen uutuustuotteemme on turvallisuutta lisäävä kauko-ohjattava hydraulitasaaja vaativiin nostoihin. Tasaajan ansiosta vältytään turhilta ja vaarallisilta kiipeilyiltä vaikkapa konttien katoille, ja nostot sekä laskut ovat säädettävien ketjujen ansiosta aina tasapainoisia. Erillisesti säädettävien ketjujen ansiosta työskentely on hyvin tarkkaa ja esimerkiksi kontti saadaan laskettua yksi tukipiste kerrallaan, mikä estää ikävien yllätysten syntymisen. Tasaaja maksaa itsensä käytön helppouden, nopeuden ja turvallisuuden lisäyksen kautta nopeasti, ja tämä ominaisuus yhdistääkin MeramaTecin tuotteita kaikissa tuotelinjoissamme”, lisää Mäkinen.

Tapaturmatilastot synkkää luettavaa

Jaakko Mäkinen seuraa erittäin tarkoin uutisointeja teollisuudessa tapahtuvista onnettomuuksista ja on huolissaan alan kehityksestä.

MeramaTec on koonnut verkkosivulleen ainutlaatuisen kattavan kokonaisuuden teollisuuden turvallisuutta koskevista normeista ja lakipykälistä. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen sivusto kaikille turvallisuudesta kiinnostuneille.

”Kaikkia tapaturmia ei tietenkään voi estää, mutta valtaosan niistä voisi välttää yksinkertaisten sääntöjen ja käytäntöjen noudattamisella. Useinkaan kyse ei ole isoista asioista, ja pienilläkin periaatemuutoksilla säästyttäisiin monelta ongelmalta. Samoin jokaisen onnettomuuden perimmäinen syy täytyy selvittä tarkoin, ja alan ammattilaisten asiantuntemus kannattaisi valjastaa käyttöön. Toimenpiteistä tulee tehdä tarkat riskiarviot ja samalla sisäistää, etteivät erilaiset turvallisuuskortit sinällään riitä, vaan myös maalaisjärki tulee ottaa huomioon”, Jaakko Mäkinen kertoo.

”Onnettomuuksien syy on usein kiire ja huolimattomuus, ja taustalla ovat luonnollisesti taloudelliset tekijät. Pelkkään rahaan ei kannattaisi koskaan vain tuijottaa, sillä sen lisäksi, että onnettomuuksilla aikaansaadaan myös taloudellista vahinkoa, seuraa niistä myös korvaamattomia inhimillisiä traumoja. Kannattaa muistaa, että asiantuntijoilta saa aina neuvoja ja olemmekin esimerkiksi keränneet alaa koskevat tärkeimmät lainsäädännöt verkkosivullemme. Myös Euroopan Unioni edellyttää työturvallisuuden parantamista ja voimmekin olla varmoja, etteivät alan säännöstöt tulevina vuosina tule ainakaan vähentymään. Me MeramaTecilla autamme ongelmissa mielellämme ja neuvoa kannattaa aina kysyä, sillä esimerkiksi koulutuksen kustannukset on kuitattu nopeasti yhdenkin onnettomuuden välttämisen kautta”, päättää Mäkinen.

Lue seuraavaksi