Uutiset

Kuljetuskalusto

Meiller-koukkuvaihtolavalaitteet

Kaluston hankinnassa voi toisinaan käydä niin, että monipuolisesta tarjonnasta huolimatta aivan täysin omia mieltymyksiä vastaavaa konetta tai laitetta ei ole tarjolla kotimaisilla markkinoilla. Transitar oy:n toimitusjohtaja Jukka Pekkarinen oli sellaisessa tilanteessa miettiessään koukkuvaihtolavalaitteiden hankintaa. Ratkaisuksi löytyi saksalainen Meiller, jonka maahantuojana Transitar oy on toiminut viime syksystä lähtien.

Transitar oy on kierrätysmateriaalien kuljettamiseen keskittynyt kuopiolainen kuljetusliike. Yhtiö työllistää noin 60 kuljettajaa ja seitsemän henkilöä hallinnossa. Tällä henkilöstöllä pidetään liikenteessä 45 ajoneuvoyhdistelmää, joista tällä hetkellä 37 on varustettu koukkuvaihtolavalaitteella. Perävaunuja on yhteensä 60. Transitarin liikennöintialueeseen kuuluvat Pohjoismaat ja Baltia.

Viime syksystä alkaen toimintaan on kuulunut myös saksalaisten Meiller-koukkuvaihtolavalaitteiden maahantuonti ja myynti.

Vuosittain useita uusia yksiköitä

Lähes neljänkymmenen vaihtolava-auton armada tarkoittaa sitä, että uusia yksiköitä on hankittava vuosittain useita. Myös koukkuvaihtolavalaitteita eli tuttavallisemmin koukkulaitteita on hankittava koko joukko, sillä poikkeuksetta uuteen autoon asennetaan myös uusi koukkulaite.

Valtaosa Transitarin vaihtolavayhdistelmistä on kolmeakselisen vetoauton ja viisiakselisen perävaunun muodostamia 68 tonnin yhdistelmiä. Se tarkoittaa, että painavimmat vaihtokuormatilat ovat aina perävaunussa. Pekkarisen mukaan tällä hetkellä se on kuitenkin paras vaihtoehto, sillä Ruotsin liikenteeseen suuremmat eivät sovellu.

Vankka ja konstailematon

”Meiller on vankka ja konstailematon koukkulaite. Kestävyys ja toimintavarmuus ovat tärkeitä ominaisuuksia ja ne ovat Meillerissä kunnossa. Käytämme 26 tonnin laitetta myös kolmeakselisissa autoissa, jolloin perävaunujenkin lavat liikkuvat mukisematta”, Jukka Pekkarinen toteaa. Hänen mukaansa ero painossa ja hankintahinnassa 21 tonnin laitteeseen on hyvin pieni.

Meillerin i.s.a.r-kauko-ohjain on pienikokoinen ja käteen hyvin sopiva hallintalaite, jolla pystyy ohjaamaan monipuolisesti auton ja koukkulaitteen toimintoja. Se toimii 2,4 gigahertsin radiotaajuudella aina 30 metrin päähän autosta. 128-bittinen salaus estää muiden radiolaitteiden aiheuttamat häiriöt.

Meillerin koukkulaitevalikoima ulottuu pienestä kahdeksan tonnin laitteesta aina järeään 30 tonnin voimanpesään. Useimmat mallit ovat saatavissa myös taittuvalla puomilla, jolloin päällevetokulma on alhainen. Siitä on etua matalissa tiloissa ja esimerkiksi konekuljetuksissa. Koukkulaitteen käyttö voi tapahtua autoon kiinteästi asennetuilla, ilmakäyttöisillä ohjaimilla tai langattomalla kauko-ohjaimella. Myös ohjainlaitteen asentaminen on mahdollista.

Valmistajana Meiller on müncheniläinen, yli 160-vuotias perheyhtiö, joka valmistaa kuorma-autoihin muun muassa vaihtolavalaitteita, kippilavoja ja -perävaunuja sekä ajoneuvohydrauliikkaa. Ennen viime syksyä Meiller-koukkulaitteilla ei ole Suomessa ollut maahantuojaa, mutta Keski-Euroopasta tuotujen käytettyjen autojen päällirakenteena niitä on Suomeen jonkin verran tullut jo aiemmin. Konepörssin toimituksen tietoon tulleet käyttäjien kokemukset niistä ovat olleet hyvin myönteisiä. Nimenomaan vankka rakenne ja toimintavarmuus ovat tehneet vaikutuksen.

Asennuksia Kuopiossa

Meiller-koukkulaitteiden asennukset tapahtuvat Truck Service Kuopion, Transitarin sisaryhtiön, toimesta. Asennus tehdään hyväksi havaittua kaavaa noudattaen ja se hoituu alle viikossa. Tähän mennessä laitteita on asennettu jo noin 30. Transitarin tapauksessa laitteet asennetaan nykyisin poikkeuksetta Volvo FH 540 -autoon.

”En halua asioista turhan monimutkaisia. Kuopion Volvo Truck Centerillä homma toimii ja automyyjä Heikki Tuomainen tietää, mitkä meillä on tarpeet. Tehokkain 13-litrainen moottori, I-Shift Dual Clutch -vaihteisto, VDS-ohjaus ja I-See-vakionopeussäädin Globetrotter XL -ohjaamolla kuorrutettuna on paketti, joka on meille sopiva. Akseliväli ja akseleiden määrät vain vaihtelevat”, Jukka Pekkarinen sanoo viitaten siihen, että kokoonpano pätee toistaiseksi myös 76-tonnisten yhdistelmien neljäakselisissa vetoautoissa.

”Se, että käytämme itse maahantuomaamme tuotetta, on ehdottomasti etu. Tunnemme tuotteen ja sen ominaisuudet tarkalleen”, Pekkarinen sanoo ja pohtii, että asiakkaalle saattaa tietysti olla jonkinlainen kynnys ottaa yhteyttä koukkulaitteen hankinnassa, jos kuljetuksissa kilpailemme samoista töistä. Hän kuitenkin rohkaisee astumaan tuon kynnyksen yli varsinkin, kun Meiller-koukkulaitteita on varastossa Kuopiossa pikaiseenkin tarpeeseen.

Lue seuraavaksi