Uutiset
MAN TGX 26.540 – Leijonanmieltä kaukoliikenteeseen
MAN TGX ja sen kapeammalla ohjaamolla varustettu sisarmalli TGS tuotiin markkinoille vuonna 2007 jatkamaan vuosituhannen vaihteessa esitellyn MAN TGA-malliston viitoittamalla tiellä. Lähinnä puskuriin ja maskiin sekä sisätiloihin kohdistuneilla muutoksilla saatiin aikaan moderni työkalu, jolla kisataan markkinaosuuksista pitkälle tulevaisuuteen.
Useimmiten kaukoliikenteen vaatimusten ja tarpeiden mukaan suunniteltu MAN TGX saa käyttövoimansa D20 tai D26 -voimaloista, joiden teholuokat kattavat 360 – 540 hevosvoimaa. Tarvittaessa enemmän puhtia ja vetovoimaa voidaan moottoriksi valita 680 hevosvoimaa tuottava V8-rakenteeseen nojaava D28, joka on lähinnä erikoiskuljetusten parissa työskentelevien herkkua.
Koeajokkimme oli varustettu kaikkein tilavimmalla, 2,15 metrin sisäkorkeuden tarjoavalla XXL-ohjaamolla, jonka sijaan TGX:n rungolle voidaan istuttaa myös matala XL-makuuohjaamo tai tätä hiukan korkeampi XLX-makuuohjaamo.
TGX:n komentosillalle kiivetään kolmen suhteellisen leveän askelman avulla. Muutaman päivän ajorupeaman aikana sisäänkäynti portaineen ja nousukahvoineen osoittautui erittäin toimivaksi kokonaisuudeksi. Ohjaamosuunnittelusta vastanneet baijerilaisinsinöörit ovat onnistuneet tekemään portaikosta helppokulkuisen myös ohjaamosta poistuttaessa, mikä on selvä turvallisuutta lisäävä tekijä.
Harmaan ja mustan sävyissä avautuvan ohjaamon tunnelma on hyvin pelkistetty, mutta samalla asiallinen – töissähän tässä ollaan.Kuljettajan henkilökohtaista, ajossa mukana pidettävää omaisuutta varten ohjaamosta löytyy reilusti kannellista säilytystilaa. Kojelaudan alla sijaitsevat vetolaatikot nielaisevat päivittäistavarat, vaatteet ja muut vermeet löytävät paikkansa vuoteen alta tai tuulilasin yläpuolelta. Vuoteen alla sijaitsee myös kooltaan reilu jääkaappi, joka syö tosin palan vapaasta lattiapinta-alasta.
Kojelauta on sekin hyvin selväpiirteinen pitäen sisällään hallintalaitteiden lisäksi myös säilytyslokeroita ja pullotelineen. Kilpailijoista poiketen MAN on sijoittanut lähestulkoon kaikki kytkimet yhteen, oikean käden ulottuvilla sijaitsevaan konsoliin. Tällä tavoin saadaan aikaan saksalaisen täsmällinen ulkonäkö ja järjestys, joskin kytkinten käyttö ajan aikana saattaa varsinkin tuurareiden kohdalla aiheuttaa turhaa keskittymisen karkaamista ajosuorituksesta.
Älykästä turvallisuutta
TGX:n istuimen ja ohjauspyörän säätömahdollisuudet riittävät varmasti useimmille meistä. Pitkäjalkaiset kuljettajat kiittelevät istuimen reilua pituussäätövaraa, jonka täysi ulosmittaaminen edellyttää vuoteen nostamista seinälle. Koeajokin nahkaverhoiltu, korkean mukavuustason istuin pitää sisällään säätömahdollisuuksien ohella myös ilmastoinnin. Paksupuolaiseen ohjauspyörään on nykyoppien mukaan tuotu ajotietokoneen, audiolaitteiden ja vakionopeudensäätimen hallintakytkimet.
Koeajokissa oli 2100 euron (alv 0%) lisähintaan hankittava älykäs vakionopeudensäädin, jonka avulla etäisyys edellä ajavaan autoon säilyy turvallisena nopeuden muutoksista huolimatta. Yli 25 km/h nopeudessa toimivan järjestelmän tutka mittaa jatkuvasti edellä ajavan nopeutta sekä ajoneuvojen välistä matkaa. Välimatkan muuttuessa järjestelmä joko lisää ajoneuvon nopeutta kasvattamalla polttoaineen syöttöä tai hidastamalla vauhtia pakokaasujarrun, moottorijarrun tai pyöräjarrujen turvin. Kuljettaja näkee mittaristossa vakionopeudensäätimeen asetetun nopeuden lisäksi myös matkan edellä ajavaan sekä tämän nopeuden. ACC:ksi ristitty järjestelmällä on kiistaton turvallisuutta kasvattava piirre, joskin hankinta kariutuu useimmiten korkealta tuntuvaan hintaan. Turvavarusteita mieluummin asiakkaat valitsevat ajokkeihinsa mukavuutta ja ulkonäköä kasvattavia yksityiskohtia.
Toinen koeajokin turvallisuutta kasvattava lisävaruste oli kaistavahti. Järjestelmän toiminta perustuu reunaviivaa tai tien reunaa kuvaavaan kameraan sekä A-pilareissa sijaitseviin summereihin, jotka pärähtävät ajokin lähestyessä tien reunaa.
Automiesten parissa on edelleen vannoutuneita manuaalivaihteiston kannattajia, joskin automatisoidut askit kasvattavat jatkuvasti suosiotaan myös suomalaistiestöllä. Koeajokkimme voimalinjaan kuuluu 12-portainen, automatisoitu TipMatic-vaihteisto, jota käytetään kuljettajan istuimen viereen sijoitetulla kiertokytkimellä sekä ohjauspylväästä löytyvällä viiksellä. Normaalien ajoasentojen lisäksi TipMatic-vaihteistossa on käsittelyasennot, joiden edut korostuvat esimerkiksi laituriin peruutuksissa ja perävaunun kytkennässä. Käsittelyasennossa moottorin pyörimisnopeus säilyy alhaisena kaasupolkimen reilusta painamisesta huolimatta. Monet erikoistilanteet, kuten mäkilähtö saavat haastavia piirteitä liikuttaessa kytkinpolkimettomalla ajoneuvolla. TipMatic-vaihteistoon kuuluva ja kojelaudan kytkimellä poiskytkettävissä oleva EasyStart-mäkilähtöavustin tekee näistäkin tilanteista rutiininomaisia.
Puhtaasti pihistämällä
Liikkeellelähtö automatisoidulla TipMatic-vaihteistolla sujuu pehmeästi, vaikka viive kaasupolkimen painamisesta liikkeellelähtöön on hyvin lyhyt. Vaihtamistapahtuma on onnistuttu hiomaan hyvin pehmeäksi ja vieläpä varsin nopeaksikin. Ihmetystä tosin herätti vaihteiston ajattelutapa, jonka mukaan kiihdytyksissä hyödynnetään lähes kaikkia vaihteita ylihyppäämisen sijaan. Automatisoinnista huolimatta on kuljettajalla edelleen mahdollisuus valita käytettävä vaihde ohjauspylvään viiksen avulla. Manuaalivaihtaminen on mahdollista myös automaattiasennolla esimerkiksi haastavan mäen alle saavuttaessa. Samaisen viiksen avulla käytetään myös kolmiasentoista moottorijarrua.
Koeajokin tarvitsema voima oli kotoisin 12,4 litran D2676-koneesta, joka takoi kuljettajan käyttöön 540 hevosvoiman tehon ja 2500 Nm:n vääntömomentin. Suurin teho on käytettävissä moottorin pyörähtäessä 1900 r/min, maksimi vääntömomentti sen sijaan löytyy kierroslukumittarin kohdasta 1050 – 1300 r/min.
Päästöjen hillitsemisessä MAN nojasi aluksi hyvin vahvasti EGR-teknologiaan, mutta Euro 5 -tason myötä ajokkeihin alettiin sovittaa SCR-järjestelmän osia. Nykyisellään kaikki TGX-mallistossa käytettävät D20 ja D26 -voimalat nauttivat säännöllisen annoksen ureaa Euro 5 tai EEV -päästötasojen tavoittamiseksi.
Kuormattuna ajetun lenkin perusteella D26-voimala osoittautui varsin säästeliääksi. Ajoneuvotietokoneen näyttämän mukaan 60 tonniin kuormatun yhdistelmän vieminen eteläsuomalaisilla teillä sujui 41,4 litran keskikulutuksella. Säästäväisyydestään huolimatta MAN vaikutti varsin pirteältä matkantekijältä.
MAN TGX osoittaa olevansa pirteässä ja myyvässä kunnossa myös ajettavuuden osalta, sillä meno maantiellä on pehmeää ja äänetöntä. Täysilmajousitettu alusta yhdessä ilmajousien varassa matkaavan korkean ohjaamon kanssa tekee menosta turhankin pehmeää, mikä osaltaan tuo mukanaan tunnottomuuden piirteitä.
Viiden vuoden ikään ehtinyt TGX tuntuu nykyaikaiselta ja mutkattomalta työkaverilta. Kuljettajan kannalta äänetön ja tilava ohjaamo ovat niitä parhaita puolia, joita MAN-myyjän kannattaa yhdessä hyvän polttonestetalouden kanssa kuljetusyrittäjälle korostaa.
Tekniset tiedot
Moottori
MAN D2676LF06
tilavuus 12,4 l
teho 540 hv (397 kW) / 1900 r/min
vääntö 2500 Nm / 1050-1300 r/min
Vaihteisto
12-portainen automatisoitu TipMatic
ZF 12 AS 25360 OD
Alusta
täysilmajousitettu alusta levyjarruilla
kaksi ajokorkeutta
ohjaava teliakseli
BDF-konttivarustus
Mitat ja massat
akseliväli 4800 mm
omamassa 9300 kg
yhdistelmän kokonaismassa 60 000 kg
Ari Perttilä