Uutiset

Kuljetuskalusto

MAN esitteli uuden kuorma-autosukupolven

Uusi MAN-sukupolvi

MAN Truck & Bus esitteli uuden kuorma-autosukupolven Bilbaossa. Uuden sukupolven kuorma-autoissa on panostettu kuljettajalähtöiseen työskentelyyn, kuljettajaa avustaviin järjestelmiin sekä digitaalisiin palveluihin. Ajoneuvojen säästöt polttoaineenkulutuksessa voivat olla jopa 8 prosenttia, ja samalla CO2-päästöt ovat huomattavasti alhaisemmat. Uudet kuljettajaa avustavat järjestelmät sisältävät muun muassa uudelleen kehitetyn kääntymisavustimen.

MAN Truck & Bus esitteli kokonaan uudelleen kehitetyn kuorma-autosukupolven ensimmäistä kertaa 20 vuoteen. Uusi kokonainen mallisarja on johdonmukaisesti kehitetty kuljetusalan muuttuviin vaatimuksiin ja asettaa uudet standardit mm. kuljettajaa avustaville järjestelmille, kuljettajan huomioimiseen suunnittelussa sekä ajoneuvon liittämisen osaksi digitaalisia palveluja. Uuden sukupolven kuorma-autojen polttoaineenkulutuksen säästöt voivat olla jopa 8 prosentia, mikä puolestaan vähentää oleellisesti CO2-päästöjä. Uusi MAN-kuorma-autosukupolvi tuo mukanaan uudenlaista mukavuutta, turvallisuutta, taloudellisuutta, luotettavuutta ja digitalisaatiota.  

MAN TGX GM- ja GX-ohjaamot
Kaukokuljetuksiin tarkoitetun TGX-mallin korkeimmassa GX-ohjaamossa (oik.) on aiempaa matalampi tuulilasi. Vasemmanpuoleisen auton ohjaamotyyppi on GM.

Sujuvaa kuljettamista

Nykypäivän kuljetusalan vaatimukset ovat monimuotoisempia ja monimutkaisempia kuin koskaan. Alan ennusteet osoittavat, että ala tulee mullistumaan täysin tulevaisuudessa. Tämä tuo mukanaan uusia haasteita – pelkästään EU:ssa kuljetusvolyymien ennustetaan kasvavan jopa 40 prosenttia seuraavan 20 vuoden aikana. Samaan aikaan tiukemmat säädökset velvoittavat pudottamaan CO2-päästöjä 15 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.

”Asiakkaamme odottavat, että vastaamme kuljetusalan haasteisiin. Heidän vuokseen meidän täytyy olla aina yksi askel edellä niin alan suorissa kuin epäsuorissakin vaikutuksissa. Tämä on valtava mutta samalla erittäin mielenkiintoinen haaste – se tarkoittaa, että meidän täytyy ajatella toisella tavalla ja uudessa mittakaavassa. Me teemme tämän uudella kuorma-autosukupolvellamme”, sanoi MAN:n johtoryhmän puheenjohtaja Joachim Drees.

MAN TGM ja TGL
Pois lukien TGE:n kuorma-autoversiot, MAN uudisti koko kuorma-automallistonsa samalla kerralla. Se ei ole kovin yleistä, ja on edellyttänyt paljon työtä. Salaisuuden verhokin on pystytty uutuuksien ympärillä pitämään melko hyvin. Tältä näyttävät TGM ja TGL CC-ohjaamoilla.

Tämän takia MAN:n uusi kuorma-autosukupolvi tarjoaa kaikkea sitä mitä asiakkaat ja kuljettavat arvostavat uudessa kuorma-autossa. Se yhdistää tulevaisuuden uudet vaatimukset jo aikaisemmin hyväksi koettujen ominaisuuksien kanssa. Näin asiakkaalle tai kuljettajalle aiheutuvaa kuormaa poistetaan ja helpotetaan heidän päivittäistä työskentelyään. MAN on keskittynyt uuden kuorma-automalliston suunnittelussa neljään perusasiaan: kuljettajan työskentelyolosuhteet, ajoneuvon taloudellisuus ja luotettavuus sekä asiakkaalle tarjottava vahva ja osaava kumppanuus.  

Käännettävä Vario-istuin matkustajalle
Vario-matkustajanistuin on käännettävä.

MANin uusi kuorma-autosukupolvi on suunniteltu alusta alkaen yhteistyössä asiakkaiden kanssa

Uuden MAN-kuorma-automallisarjan ajoneuvoissa on kiinnitetty erityisen paljon huomiota kuljettajan työtilaan. Kuljettajan työtila on optimoitu entistä paremmaksi laajemmilla säätövaroilla sekä huomioitu päivittäisten tarpeiden vaatimukset entistä tehokkaammin. Uusi MAN-kuorma-autosukupolvi siirtyy uuteen aikaan uudelleen suunnitelluissa ohjaamoissa niin käyttäjäystävällisyydessä, optimaalisessa ergonomiassa, digitaalisissa palveluissa kuin tehokkaaksi suunnitelluissa säilytys- ja makuutiloissa.

MAN TGS NN-ohjaamolla
MAN on edelleen helposti tunnistettavissa, vaikka mallisukupolvi uudistuukin. NN-ohjaamolla TGS sopii sora-autoksi.

Entistä taloudellisempi ja tehokkaampi

Pyöreä monitoiminäytön ohjain.
Monitoiminäyttöä voidaan käyttää pyöreällä ohjaimella.

Aikaisemmin vuonna 2019 esitelty Euro6d-päästöluokan moottorivalikoima osoittaa nyt todellisen potentiaalinsa uudessa mallisukupolvessa. Uudelleen kehitetyt voimalinjat ja ohjelmistojärjestelmät tekevät uuden mallisarjan kuorma-autoista erittäin taloudellisia. Kaukoliikenneajossa voidaan päästä jopa kahdeksan prosenttia alhaisempiin polttoaineen kulutuslukemiin verrattuna aikaisempaan Euro6c-päästöluokan sukupolveen, ja samalla saavuttaa myös huomattava pienennys ajoneuvon hiilidioksidipäästöissä.

Kuorma-autojen uudelleenmuotoilu ja parantunut aerodynamiikka näyttelevät myös suurta osaa tässä muutoksessa. Lisäksi MAN tarjoaa kohdennettua ja käytännöllistä opastusta eri varusteisiin ja digitaalisiin sovelluksiin tukeakseen kuljettajan tehokasta työskentelyä. Kokonaisvaltainen tuoteuudistus toimii erinomaisena pohjana alentaa ajoneuvon huolto- ja elinkaarikustannuksia.

Optimoitu käyttöaika

Tänä päivänä hyvän kuorma-auton ehkä tärkein ominaisuus on luotettavuus. Tämän vuoksi MAN:n uudessa mallisukupolvessa on esimerkiksi uudelleenkehitetty, yksinkertaistettu, tehokas ja tulevaisuuteen soveltuva sähköjärjestelmä. Se mahdollistaa samalla ajoneuvon toiminnallisuuksien laajentamisen myös tulevaisuudessa. Lisäksi kalustonhallintaan liittyviä toimintoja tuetaan jatkuvasti uusilla digitaalisilla palveluilla.

MAN CC-ohjaamo
Uusi CC-ohjaamo, jossa digitaalinen mittaristo, 12,3 tuuman näyttö, sähköinen seisontajarru sekä monitoimiohjauspyörä.

Suunnittelusta valmiiksi tuotteeksi

Suunnitellessaan uutta kuorma-autosukupolvea MAN hyödynsi kehitystyössä yli 700 ammattikuljettajaa, jotka pääsivät kertomaan mielipiteensä sen hetkisistä prototyypeistä. Tämän lisäksi MAN kutsui 300 saksalaista ja kansainvälistä asiakasta yhteensä 16 eri maasta Münchenin tehtaalle käydäkseen läpi suunnitelmia ennen toteuttamista. Suoritettujen haastattelujen ja ehdotuksien joukosta on poimittu ideoita uuteen kuorma-autosukupolveen. Samaan aikaan MAN kehittää jatkuvasti mallistoaan. Vuosittain yli 50 000 asiakasta antaa mielipiteensä kyselytutkimuksessa. Näiden tutkimusvastausten perusteella uusia tuotteita ja palveluita kehitetään kaikkiin mallisarjoihin – MAN TGX, TGS, TGM tai TGL.  

MAN TG-ohjaamo
Vaaleat ja lämpimät Desert Beige -värisävyt viestivät uuden MAN TG-sarjan GM-ohjaamon korkeasta mukavuustasosta.

Inforuutu:

Uuden MAN-kuorma-autosukupolven kehitysprojekti lukuina

 • 12 000 000 työtuntia
 • 4 000 000 testikilometriä
 • 2 800 000 riviä ohjelmistokoodia
 • 167 000 työtuntia käytettynä ajoneuvon muotoiluun
 • 22 000 uutta varaosanumeroa
 • 3 000 eri värivaihtoehtoa
 • 2 100 työntekijää osallistui suoraan kehitystyöhön
 • Kahdeksan eri ohjaamovaihtoehtoa uudessa sukupolvessa
 • Jopa 8 prosenttia pienempi polttoaineenkulutus
 • 4 mallisarjaa MAN TGX, TGS, TGM tai TGL
 • 1 tiimi: MAN Truck & Bus työntekijät 36 000 henkilöä  

Lue myös: MAN on kuljettajan asialla

Lue seuraavaksi