Uutiset

Kuljetuskalusto

Malmijunat maantiellä

Ruotsissa, Pajalan pohjoispuolella on Kaunisvaaran rautakaivos, jota operoi kaivosyhtiö Kaunis Iron ab. Kaivoksen vuosituotanto on noin kaksi miljoonaa tonnia rautarikastetta, joka kuljetetaan maanteitse niin kutsutun malmiradan varteen Svappavaaraan. Tehtävää hoitamaan hankitaan 30 uutta Volvo kuorma-autoa, jotka SLP ab on varustaa lavoilla ja perävaunuilla. Ensimmäiset autot ovat jo liikenteessä.

Kaunis Iron -yhtiön malminkuljetusyhdistelmien vetoautot ovat viisiakselisia Volvo FH16 750 -autoja, joihin Torniojokinlaaksossa, Ruotsin Övertorneåssa toimiva SLP ab on valmistanut apurungot ja sivulle kippaavat lavat. Perävaunuina ovat vastaavalla päällirakenteella olevat, niin ikään viisiakseliset SLP-perävaunut. Yhdistelmien kokonaispaino on 90 tonnia ja ne liikkuvat erikoisluvalla.

Yhdistelmien lavat on valmistettu käyttötarkoitukseen nähden melko ohuesta materiaalista. Ne on pinnoitettu sisäpuolelta Quicksilver Truck Liner -muovipinnoitteella, joka estää rikasteen jäätymisen lavan pohjaan ja laitoihin. Kanadassa pinnoitteen on testattu toimivan jopa 45 asteen pakkasessa ja sen ansiosta lavoissa ei tarvita lämmitystä tai tärytintä, eikä mitään liuoksia tai kemikaaleja tarvitse käyttää. SLP on valmistanut vastaavia yhdistelmiä jo aiemmin Suomeen 76-tonnin kokonaispainoon mitoitettuna.

Kaunis Iron -yhtiön autot aloittivat liikenteen heinäkuun lopulla. Matkaa kaivokselta malmiradan varteen, Pitkäjärven terminaaliin, on lähes 160 kilometriä. Autot ovat liikkeellä kaikkina viikonpäivinä ympäri vuorokauden. Kaikkiaan kuljetukset työllistävät noin 100 henkilöä.

Lue seuraavaksi