Uutiset

Kuljetuskalusto

Lisää tuotantotilaa Haapajärvelle – KOME

Alun perin Haapajärvellä toimintansa jo 1980-luvulla aloittanut Kome Oy on laajentanut paikkakunnalla olevia tuotantotilojaan. Reilu 3 000 neliön uusi halli lähes tuplaa Komenkadun toimipisteen tilat. Laajennus valmistui kuluvan vuoden alussa. Tuotanto siellä on nyt jo täydessä vauhdissa. Kome järjesti maaliskuun puolessa välissä avoimien ovien päivät. Tuolloin yleisö pääsi tutustumaan uusiin tiloihin sekä myös vanhempaan tuotannon osaan.

Komen Haapajärven tehtaiden laajennus otettiin käyttöön alkuvuodesta. Uusi yli 3 000 neliön osa muodostaa yhtenäisen hallitilan taustalla näkyvän aikaisemman toimitilan kanssa. Korkea tila on läpiajettava molemminpuolisin nosto-ovin.

Vuosien saatossa kuorma-autojen päällirakenteita ja perävaunuja valmistava Kome on laajentunut myös muille paikkakunnille.
”Haapajärven laajennuksen myötä yrityksellä on tarkoitus kuitenkin keskittää toimintoja entistä enemmän Komenkadulle Haapajärvelle”, sanoo tehdasta esitellyt myyntijohtaja Seppo Saarnio. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Haapajärvellä tehdään jatkossa edelleen puolivalmisteita ja komponentteja muilla paikkakunnalla sijaitsevia tehtaita varten. Toiminta muilla paikkakunnilla jatkuu entiseen malliin. Nyt osavalmistus painottuu pitkälti Haapajärvellä Komenkadulla tapahtuvaksi. Pyrkimyksenä on vähentää tehtaiden välisiä siirtoja Haapajärvellä. Näin toiminta tehostuu.

Komen myyntijohtaja Seppo Saarnio esitteli tehdasta yleisölle avoimien ovien päivän yhteydessä. Ehtipä hän hieroa kauppojakin päivän aikana.

Väkeä lisää
Kasvaneen tilan myötä myös työntekijöiden määrä Haapajärven pisteessä on kasvanut. Saarnion mukaan jo nyt on palkattu lisää henkilöstöä tuotantoon. Komella on henkilökuntaa maanlaajuisesti noin sata, joista nelisenkymmentä työskentelee Haapajärvellä.
Myös omavaraisuusaste kasvaa tämän uuden tilan myötä. Yritys pystyy nyt suorittamaan kaikki perävaunun valmistukseen liittyvät toiminnot. Levynleikkuu, särmäys, hitsaus, maalaus ja kokoonpano voidaan nyt tehdä saman katon alla. Aikaisemmin tilanpuutteen vuoksi kokoonpanoa tehtiin lähinnä muilla paikkakunnilla, mutta nyt sekin työvaihe tulee lisääntymään Haapajärvellä. Muun muassa Suomen markkinoille toimitettavien BRIAB-tuotteiden valmistus tulee tapahtumaan kokonaan näissä laajentuneissa tiloissa.

Uusi valoisa halli tarjoaa runsaasti tilaa varustelulle ja muulle kokoonpanolle. Halli on varustettu kuudella kauko-ohjattavalla siltanosturilla.

Laajennus viereen
Laajennus tehtiin aikaisempien tilojen viereen. Se myös vapauttaa tilaa aikaisemmin hieman ehkä ahtaissa tiloissa tapahtuneelle valmistukselle. Sen uskotaan osaltaan tehostavan toimintaa. Uusi ja vanha ovat nyt yhtä suurta hallitilaa. Yritys operoi hyvin perinteisellä konepajaperiaatteella. Toisesta päästä tulee levyaihioita sisään ja toisesta päästä lähtee valmiita tuotteita. Teräsleikkeet valmistetaan kaikki itse poltto- ja plasmaleikkuuna. Komen hallissa eivät hitsausrobotit riehu. Hitsausta tosin tehdään koneellisesti niin sanottuna automaattihitsauksena, mutta robottihitsauksesta ei voida puhua. Siinä perävaunun rungon pitkiä saumoja hitsataan omalla syötöllä toimivan laitteen avulla. Hitsauspistooli liikkuu johteita pitkin noin metrin minuutissa ja hitsattava runko pysyy paikallaan. Kaikkia saumoja ei kuitenkaan pystytä hitsaamaan koneellisesti. Viimeistelyt ja hankalasti luokse päästävät paikat hitsataan edelleen manuaalisesti. Ainoastaan rungot tulevat automaattikoneelta. Saarnion mukaan käsin syntyvä sauma tulee vähenemään jatkossa. Hitsatut kappaleet raepuhalletaan omissa tiloissa kauttaaltaan ennen maalausta. Maalaus tapahtuu kaksikomponenttisella akryylimaalilla.
”Väri on vapaa, kunhan se on KOME:n punainen”, sanoo Saarnio pilke silmäkulmassaan.
Kokoonpano tapahtuu nyt uudessa laajennusosassa. Tilaa on pitkillekin vaunuille, ja molemminpuoleiset nosto-ovet mahdollistavat läpiajon. Valoisa ja korkea halli on varustettu kuudella kauko-ohjattavalla viiden tonnin siltanosturilla. Näillä eväillä toiminta tehostuu varmasti.

Avoimien ovien päivänä nähtiin paikalla myös laitetoimittajia. Tässä Örumin Bernt Rönneberg esittelemässä Wabcon jarru- ja jousitusjärjestelmiä.

Avoimet ovet
Maaliskuun puolessa välissä oli yleisöllä mahdollisuus tutustua näihin uudistuneisiin tiloihin. Päivä piti Seppo Saarnion kiireisenä. Tehdaskierrosten välillä hän ehti hieromaan kauppojakin. Kävijöille oli tarjolla soppaa, muttei sentään sirkushuveja. Paikalla nähtiin myös ajoneuvoalan yhteistyökumppaneita esittelemässä tuotteitaan.
Haapajärven tehdas valmistaa vuosittain noin sata perävaunua. Siihen lukuun uskotaan nyt kaksinumeroista prosenttikasvua tuotannon tehostumisen myötä.

 

 

 

 

Lue seuraavaksi