Uutiset

Kuljetuskalusto

Liikennettä kolmella Volvo FH LNG -vetoautolla

Arto Järvimäki Oy:n LNG-Volvot

Kuljetus Arto Järvimäki Oy hankki ensimmäisenä Suomessa LNG-käyttöisen Volvo FH -vetoauton syyskuussa 2018. Nyt kalustossa on jo kolme Volvo LNG -autoa. Kuljetus Järvimäki Oy:ssä ympäristöarvot ja vastuullisuus ovat tärkeitä. LNG-Volvoilla kaikki on sujunut odotusten mukaisesti hyvin.

Kuljetus Arto Järvimäki Oy on vuonna 1987 perustettu perheyritys. Yritys hoitaa monipuolisesti erilaisia kuljetuspalveluita Uudenmaan ja erityisesti pääkaupunkiseudun alueella. Parhaiten Kuljetus A. Järvimäki tunnetaan elintarvike-, kappaletavara- ja ontelolaattakuljetuksista. Kuljetuskalustoon panostetaan ja yrityksessä palkitaan taloudellisesti ajavat kuljettajat.  Tällä hetkellä Järvimäet työllistävät 180 kuljettajan lisäksi parisen kymmentä lomatuuraajaa. Autoja on yli sata, perävaunuja saman verran.

Suomen ensimmäinen LNG-auto Keskon ajoon

”Volvo FH LNG:n hankintapäätös perustui ympäristöarvoihin. Haluamme toteuttaa vastuullisuutta. Kuorma-auton toimintavarmuus, huoltoverkosto ja toimivat henkilösuhteet ovat Volvon vahvuuksia”, yrittäjä Marko Järvimäki kertoo.

Suomen ensimmäinen Volvo FH LNG 460 hv 4×2 -vetoauto luovutettiin Kuljetus Arto Järvimäki Oy:lle syyskuussa 2018, Vantaan Volvo Truck Centerillä.

”Volvon LNG-tekninen luotettavuus oli uskottava ja huoltovarmuus muihin kilpailijoihin verrattuna auttoivat päätöksenteossa”, Marko Järvimäki sanoo.

Ensimmäisenä ajoon tulleella Volvo FH LNG:llä ajetaan Keskon kauppajakelua pääkaupunkiseudulla, kahdessa vuorossa joka päivä. Vuodessa ajomittariin kertyy vajaat 70 000 kilometriä. Auton perässä on kaksilämpötilavarusteinen eristetty puoliperävaunu. Kokemukset uudesta kaasuautosta olivat alusta saakka todella positiiviset.

Arto Järvimäki Oy:n LNG-Volvot

Hyviä käyttökokemuksia

Toinen Volvo FH LNG tuli taloon puoli vuotta ensimmäisen LNG-hankinnan jälkeen. Toinen rekkaveturi on kolmeakselinen 6×2-auto ohjaavalla takatelillä. Auton perässä on neliakselinen jatkoperävaunu. Autolla ajetaan Parman Hyrylän tehtaan ontelolaattoja maksimipainoilla, pitkiä matkoja. Järvimäet ovat olleet kaikin puolin tyytyväisiä toiseenkin LNG-autoonsa.

Kolmas Volvo FH LNG 4×2 -vetoauto hankittiin käytettynä helmikuussa 2020. Viimeisin LNG-auto on kuljetusliikkeen omassa ”keikkapöytäajossa” eli perävaunuja vaihdetaan työtehtävien mukaan. Keikkapöytäajossa asiakas ei ole mukana tukemassa auton hankintaa.

”Hyvien Volvo-kokemusten kautta uskalsimme ostaa myös käytetyn LNG-vetoauton tänä vuonna omaan keikka-ajoon. Mitään murheita autoissa ei ole ollut. LNG-vetäjät ovat toimineet erittäin luotettavasti. Volvo Trucksilla tehdään hienoa ennakoivaa huoltoa,” yrittäjä Marko Järvimäki kertoo.

”LNG-autot eivät eroa työtehtävissä dieselautoista juurikaan. Tietysti kolmeakselisessa autossa saisi olla vähän enemmän tehoa, mutta kyllä sillä on kuormat perille saatu.”

LNG-asemaverkosto laajenee – kuorman ja reittien suunnittelu helpottuu

Gasum kasvattaa LNG-asemaverkostoaan kaikkialla Pohjoismaissa. Suomeen Gasum avasi alkuvuonna Kuopion aseman ja heinäkuussa avautui Liedon Avantin teollisuusalueelle uusi tankkausasema palvelemaan vain raskasta liikennettä. Lisäksi suunnitelmissa on uudet asemat Lappeenrantaan, Tampereelle ja Sipoon Bastukärriin tulevien kuukausien aikana.

LNG-tankkaus
Nesteytetyn kaasun (LNG) tankkaaminen poikkeaa hieman dieselin tankkaamisesta. Tankatessa on käytettävä roiskeilta suojaavia suojavarusteita, sillä nesteytetyn metaanin lämpötila on yli 130 astetta pakkasella.

LNG:n tankkausprosessi on hyvin erilainen verrattuna perinteisen dieselin tankkausprosessiin. Itse tankkaus kestää yhtä kauan kuin dieselinkin tankkaus, mutta vaiheet eroavat toisistaan. Gasum on julkaisemassa uusia kattavia tankkauskoulutusvideoita ja asemien katoksiin on tulossa täydentäviä infotauluja. Volvo LNG-autojen luovutusten yhteydessä kuljettajille annetaan tankkauskoulutus. Myös Gasum kouluttaa asiakkaita yhä enenevässä määrin. Syytä huoleen tankkauksiin liittyen ei siis ole, vaikka prosessi eroaakin dieselin tankkauksesta ja vaatii hieman totuttelua.

”Tankkaukset sujuvat meillä oikein hyvin. Asemilla on sitä paitsi harvoin ruuhkaa”, Järvimäki sanoo.

Puhdas muttei kallis

Selkeää rahallista säästöä Järvimäkien yritykseen on myös saatu, sillä lasku kaasusta on pienempi kuin dieselistä. Samalla rahalla pääsee pidemmälle, puhtaampi ei pitkässä juoksussa ole välttämättä kallis.

Volvo LNG -auton polttoainekustannukset ovat noin 30 prosenttia pienemmät vastaavan dieselautoon verrattuna. Riittävän isolla suoritteella LNG-auton ns. TCO-kustannukset (total cost of ownership) eli elinkaarikustannukset jäävät dieselautoa pienemmiksi.

”Kun LNG-verkosto kehittyy vielä, tulemme saamaan autojen polttoainesäästöistä vielä enemmän irti. LNG auttaa meitä vähentämään päästöjä ja sitä kautta pysymään edellä yritykselle asetettujen päästötavoitteiden seurannassa”, yrittäjä Marko Järvimäki sanoo.

”Osassa Euroopan maissa valtiot ovat lähteneet tukemaan puhtaampien kaasuautojen hankintoja ja käyttöä. Toivottavasti Suomenkin valtio lähtisi tukemaan puhtaamman tekniikan yleistymistä”, Volvo Trucksin Suomen myyntijohtaja Reino Manninen sanoo.

Yhtä tehokas kuin diesel

Marko Järvimäen mukaan LNG-auto on yhtä tehokas kuin diesel, ja toimintasäde on paineistettua kaasua käyttävää CNG-autoa pidempi. Uusi tekniikka herättää alkuun usein epäilykset esiin, mutta turhaan.

”LNG-tekniikkaa ei tarvitse pelätä. LNG ei ole tuonut meille mitään lisämurheita huoltojen osalta. Meillä ei ole ollut yhtään seisontapäivää korjaamolla. Volvon ennakoiva huolto toimii ja sille suositukset myös”, Järvimäki sanoo.

Lue myös: Pohjois-Suomen ensimmäinen LNG-Volvo Huhtala Logistics Oy:lle

Lue seuraavaksi