Uutiset

Kuljetuskalusto

Lietekuljetuksia VM Tarmin kalustolla

Tero Liukas aloitti kuorma-autolla tehtävät lieteajot vuonna 2007 Vehmaan silloiselle uudelle biokaasulaitokselle. Ajot tapahtuivat tuolloin yhdellä autolla, ja perässä oli Liukkaan itse rakentama säiliöpuoliperävaunu. Samassa yhteydessä hän tutustui ensi kertaa VM Tarmin valmistamiin säiliöperävaunuihin. Laitteiden tekninen laatu ja toimintojen käytännöllinen toteutus jäivät siemenenä miehen mieleen, kunnes vuonna 2020 tuli taloon ensimmäinen lietteenajoon tarkoitettu VM Tarm -säiliöpuoliperävaunu. Nyt niitä on ajossa jo kolme.

Kuljetus Tero Liukas Oy:n varikko sijaitsee Alastarolla. Yritys tarjoaa lietteen maantiekuljetuspalveluita. Asiakaskunta muodostuu puoliksi biokaasulaitoksista ja puoliksi maatalousalan toimijoista, lähinnä sikaloista ja navetoista. Biokaasulaitosten ajot ovat mädätysjäännösten ajoja ja maatalouspuolen ”sen itsensä” ajoa. Satunnaisesti tehdään myös projektiluontoisia säiliökuljetuksia teollisuudelle. Toimialueeksi Liukas määrittelee Vaasa-Lappeenranta-akselin eteläisen puolen.

Kuljetus Tero Liukas Oy tekee lietteen ja mädätysjäännösten maantiekuljetuksia Etelä-Suomen alueella. Yrityksellä on ajossa neljä säiliöllistä puoliperävaunuyhdistelmää, joista kolme on peräisin tanskalaiselta VM Tarm -perävaunuvalmistajalta. Tässä jo parisen vuotta ajossa ollut yhdistelmä 4-akselisella Scania-veturilla ja samoin 4-akselisella VM Tarm -perävaunulla. VSE-tekniikalla toteutettu kahden viimeisen akselin pakko-ohjaus ketteröittää ajoa melkoisesti.

”Toimintaa on paljon Etelä-Suomessa, varsinkin Varsinais-Suomessa. Pääosin taidamme liikkua 200 kilometrin säteellä Alastarolta”, sanoo Tero Liukas. Miehen uraan mahtuu myös lietteen peltolevitystä, mutta tänä päivänä keskitytään teillä tapahtuvaan kumipyöräajoon. Henkilökuntaa on kuusi sekä yrittäjä itse, joka sanoo nykyisin ehtivänsä enää varsin vähän ison auton rattiin.

”Kiireapulaisena sitä tulee usein vielä toimittua”, lisää hän. Muutoin hänen aikansa kuluu paljon varikolla ja ajoja järjestellen. Liukas on aina tehnyt paljon itse autoihin ja perävaunuihin liittyviä varusteluja ja rakenteluita. Siitä hyvänä esimerkkinä on talon pisin ja samalla myös kantavin yhdistelmä, joka on pitkälti Liukkaan omaa käsialaa, mutta sisältää paljon VM Tarmin tekniikkaa. Siitä myöhemmin lisää.

Tero Liukas takanaan yrityksen autokalustoa mädätysjäännöksen purkupaikalla Hattulassa. Vasemmalla uusin 3+3-akselinen yhdistelmä 36 m³:n säiliöllä ja kauempana 4+4-akselinen, 45 m³:n säiliöllä varustettu yhdistelmä. Molemmat perävaunut päällirakenteineen VM Tarmin valmistamia.

Syvällisempi koneiden ja laitteiden kanssa toimiminen johti viime keväänä yhteistyöhön tanskalaisen VM Tarm a/s -perävaunuvalmistajan kanssa. Helmikuussa Kuljetus Tero Liukas Oy:stä tuli VM Tarmin virallinen huoltopartneri Suomessa. Alastarolainen yritys on nyt lieteajojen ohella myös VM Tarmin ainut lietekalustoon keskittyvä huoltopiste Suomessa. Huoltojen ja korjausten lisäksi tarjolla on hyllyssä Alastarolla niin sanottuja kriittisimpiä varaosia, kuten venttiileitä ja putkia. Liukas laskeskelee Suomessa olevan nykyisin noin 30 lietteenajoon tarkoitettua säiliöperävaunua. Liukas kiittelee myös henkilökuntaansa, jonka hän sanoo olevan monitoiminen. Pääasiassa ratin takana istuvilta kuljettajilta sujuvat myös remonttihommat, joita lietteenajon kausiluontoisuuden takia tehdään paljon juuri ajojen hiljaisina aikoina.

Neljällä yhdistelmällä

Kuljetus Tero Liukas Oy:llä on tällä hetkellä ajossa neljä puoliperävaunuyhdistelmää, joista kolmessa on VM Tarmin puoliperävaunu. Tosin Tero tarkentaa, että niitä on 2,5, koska vuonna 2020 hankitussa yhdistelmässä osia on VM Tarmilta, mutta myös muilta. Vetoautona siinä oli alkuun Lapissa HCT-puunajossa toiminut neljäakselinen Scania. Perävaunun päällirakenteena on VM Tarmin säiliö (42 m³), jonka Liukas modifioi kolarivauriosäiliöstä neljäakseliseen puoliperävaunuun. Puolikkaan perässä on vielä säiliöllinen (15 m³) kaksiakselinen keskiakseliperävaunu. Niin sanottua todellista kuljetuskapasiteettia on tarjolla 49 m³. Tämän ison yhdistelmän veturi on tosin jo vaihtunut uuteen neljäakseliseen Scania R660:een.

VM Tarmin lietekalustossa on huomioitu helppo käytettävyys ja nopeus, koska tehokkaassa lietteenajossa tulee paljon täyttöjä ja tyhjennyksiä päivässä. Tällaisen puolikkaan täyttö ja tyhjennys hoituvat molemmat reilussa kolmessa minuutissa. Kiitos siitä kuuluu VM Tarmin pumpputekniikalle. Kesäkelillä on mukava ohjata puomia välisäiliön vieressä seisten, mutta yhtä lailla se onnistuu ohjaamossa istuen. Puomin päässä olevan kameran kuvaa saadaan Scanian CAN-väylään ja näin auton omaan näyttöön.
Lohkoroottoripumpun kotelo on lämmitetty. VM Tarmilta saa lisävarusteena niin sanotun talvipaketin, joka helpottaa erittäin kylmissä oloissa operointia. Myös putkien linjaukset on toteutettu siten, että lietettä ei jää ”kuoppiin” jäätymään.

Liukas sanoo miettineensä pitkään neljäakselisen veturin ja neljäakselisen puolikkaan yhdistämistä, mutta kuitenkin rohkaistui asialle. Päätös ja yhdistelmäkin osoittautuivat toimiviksi.
”Näin muotoutui koko yrityksen liiketoiminnan suunta”, toteaa Liukas. Toinen VM Tarmin tekniikalla ryyditetty, uusi yhdistelmä tuli taloon vuonna 2022, sekin 4+4-akselisena. Perävaunussa on pakko-ohjatut kaksi viimeistä akselia, joiden hallintaa hoitaa VSE-järjestelmä. Liukkaan mukaan kyseinen toiminto lisää yhdistelmän ketteryyttä oleellisesti. Talon kolmas, 3+3-akselinen VM Tarm -puoliperävaunuyhdistelmä hankittiin viime vuonna käytettynä. Neljännen auton säiliöpuoliperävaunu on Liukkaan omaa valmistetta.

Alussa mainitun ison yhdistelmän rakennus- ja muutostyöt kolarivaurioaihiosta vakuuttivat VM Tarmin, ja näin saatiin hyvä keskusteluyhteys tehtaan suuntaan.

Lastauspuomin kuljetustelineen alla on kaukalo, johon suulakkeen pään jäämät valuvat. Kaukalossa on lämmitys ja pohjalla venttiili, joka avaamalla ”roiskeet” valuvat takaisin säiliöön.

Ruostumattomasta teräksestä

Liukas sanoo VM Tarmin tuotteiden etuna olevan niiden runsas ruostumattoman teräksen käyttö. Säiliövaippa on kolmen millimetrin ruostumattomasta. Sen lisäksi perävaunun rakenteissa ja pumppulaitteistossa on käytetty paljon ruostumatonta materiaalia, mikä vääjäämättä nostaa tuotteen hintaa. Liukkaan mukaan arvokas investointi tulee kuitenkin takaisin käyttövarmuutena, varsinkin Suomen kylmissä oloissa. Lisäksi tuotteen arvo säilyy paremmin pitkässä juoksussa.

VM Tarmin osalta käyttövarmuutta lisäävät lietevaunuissa myös putkien linjaukset ja rakenteet. Pakkaskeleillä putkistoon kertyvät jäämät jäätyvät ja näin haittaavat käyttöä. VM Tarmin laitteissa ei kuulemma tätä ongelmaa ole. Putkistoihin ei jää jäämiä, vaan ne tyhjentyvät aina hyvin. Lisäksi VM Tarmilta on saatavana niin sanottu talvipaketti, joka sisältää lämmityselementtejä kriittisiin kohtiin.

Säiliön täyttöasteen viisarinäyttö.

Toinen kiitosta saava ominaisuus on VM Tarmin pumppulaitteistojen teho. 45 kuutiometrin säiliö täyttyy ja tyhjenee nestemäisestä mädätysjäännöksestä reilussa kolmessa minuutissa. Näin autojen seisonta-aika lastaus- ja purkupaikalla minimoituu. Lastauspuomissa on kameroita, joidenka kuvaa saadaan Scanian omaan kojetaulunäyttöön. Näin puomin operointi onnistuu ohjaamosta poistumatta, eikä synny turhia ohipumppauksia.

Tero Liukas arvostaa VM Tarmin asennetta asiakkaan tarpeisiin. Tehdas on varsin kuuliainen asiakkaiden mitä omituisimpiinkin ajatuksiin. Pyrkimyksenä on aina palvella asiakasta hänen etujensa lisäämiseksi. Toimintojen nopeuttamista kehitellään Tanskassa koko ajan.


4+4+2-säiliöyhdistelmä. Scania R660 -veturissa neljä, puoliperävaunussa neljä ja vasikassa kaksi akselia.
Peltolevitys hoidetaan traktorikalustolla.
4+4-yhdistelmä lastauspaikalla.
3+3-yhdistelmä, veturina Scania R500.
Säiliöautoilla liete ajetaan pellon reunassa olevaan välisäiliöön, josta traktorilevitin käy noutamassa sitä peltolevitykseen.
VSE-järjestelmän kauko-ohjain.
Tero Liukas esittelee uutta NIR-laitteistoa, joka asennetaan takana näkyvään autoon. Laitteiston avulla pystytään kartoittamaan lastauspuomiston läpi kulkevan aineksen typpi-, fosfori-, kalium- ja kiintoainepitoisuuksia. Näin saadaan entistä täsmällisempää tietoa, mitä ravinteita peltoon päätyy.
On the road again…


Lue seuraavaksi