Uutiset

Kuljetuskalusto

Lastbil 2018 osa 2

Joko katsoit osan 1?

Kurko Crane oy on Varkaudessa toimiva yritys, joka valmistaa ja myy valmiita nosturiautoja. Lastbil 2018 -messuilla esillä oli muun muassa viisiakselisen Volvon alustalle rakennettu 215 tonnimetrin Fassi, jonka vaakaulottuma on 41 metriä ja nostokyky siellä 1 000 kg. Tuotantopäällikkö Juha Paukkusen mukaan Kurko Crane rakentaa nosturiautot niin tukeviksi, että täysi nostokyky on käytettävissä täydet 360 astetta, myös 10 vuoden käytön jälkeen. Nosturiksi ja alustaksi asiakas voi valita haluamansa merkit ja mallit. Yhteistyö nosturiautoja käyttävän sisaryrityksen kanssa on eduksi tuotekehityksessä ja tuotannossa.

Limetec oy esitteli liukukattoratkaisua, jossa kasaan liu’utettu katto voidaan nostaa paineilmatoimisesti pystyasentoon. Ratkaisulla kuormatilan pituus saadaan hyödynnettyä helpommin, kun katto ei ole tiellä lastattaessa tai purettaessa yläkautta. Osastolla oli esillä myös perinteisempi ratkaisu, jossa katon avaaminen ja sulkeminen tapahtuu sähkömoottorin voimin.

Naarajärveläinen Piako oy oli kolmatta kertaa mukana Lastbil-messuilla. Ruotsiin on kauppaa tehty myyntipäällikkö Hannu Kovasen mukaan viisi vuotta, ja se edustaa noin kymmentä prosenttia Piakon myynnistä. Piakon uudessa kuormakorissa valaistus on toteutettu profiiliuraan sijoitetuilla led-nauhavalaisimilla sekä sisällä että korin alareunassa ulkopuolella. Ulkopuolinen valaistus valaisee juuri sopivasti kuljettajan kulkureitin ohjaamosta takaoville ja takalaitanostimen hallintalaitteet. Piakon asennusosaamista edusti koukkuvaihtolava-auto, jossa ohjaamon takana oleva nosturi on irrotettava. Koukkulaite tunnistaa nosturin, ja rajoittaa liukupuomin liikettä nosturin ollessa autossa mukana.

Valmistumassa olevan lainsäädännön mukaan Suomessa tullaa hyväksymään aiempaa pidempien perävaunujen käyttö. VAK oy:llä on jo vuosien kokemus sellaisten valmistamisesta Ruotsin markkinoille. 19,5 metriä pitkän perävaunun lisäksi VAK esitteli uutta patentoitua sivuovien lukitusjärjestelmää, joka helpottaa pitkien perävaunujen entistä suurempien sivuovipakettien sulkemista. Myös VAK:n kaksitasokuormatila on uudistunut ja saanut aiempaa matalamman välitason.

TMT Malinen oy valmistaa ja myy varusteita päällirakennevalmistajille. Lähes kaikki tuotteet ovat valmistettu Suomessa ja suunniteltu kestämään pohjoismaiset olosuhteet. Yhtenä uutuutena TMT Malisen osastolla oli taittuva porrasaskelma, joka tarvitsee kuormatilan alla vain vähän tilaa. Siten se sopii hyvin sivuoven kohdalle myös leveärunkoisissa ajoneuvoissa. Vaihtolavaperävaunun vetoon on nyt saatavissa uusi matalalle laskeutuva, taittuva Trako Vetoaisa 2019, jonka D-arvo on 200 kN. Vuoden alusta TMT Malinen oy on kuulunut ruotsalaisen Axel Johnson Internationalin Transport Solutions -ryhmään. Uusi omistus ei vaikuta yhtiön toimintaan.

Lue seuraavaksi