Uutiset

Kuljetuskalusto

Lastbil 2018 osa 1

Joka toinen vuosi Ruotsin Jönköpingissä järjestettävät Lastbil-messut ovat ehtineet jo 35 vuoden ikään. Neljän päivän aikana runsaat 31 000 kävijää tutustui 17 maata edustaneiden, 411 näytteilleasettajan osastoihin, jotka olivat levittäytyneet yhteensä 75 000 neliömetrin alalle.

Messujen ohjelmaan kuuluivat tänäkin vuonna seminaarit, erilaiset alan taitokilpailut, oppilaitosten välinen ammattitaitokilpailu sekä Nordic Trophy -autonäyttely.

 Nordic Truckcenterin osastolla oli esillä tridem-alustainen DAF XF. Pohjoismaisilla markkinoilla suosittu akselistoratkaisu on nyt myös DAF:n tuotannossa ja saatavissa sekä CF- että XF-malleihin.

Ekerin osastolla huomiota herätti jo Power Truck Show:ssakin nähty Aeroliner-perävaunu. Kyseessä on tuotekehityksen työvälineeksi rakennettu vaunu, jossa testataan ilmanvastuksen alentamiseen tähtääviä ratkaisuja. Korin kylkeen asennettavat V-Spoiler- ja takakulmiin asennettavat Boat-tail-ilmanohjaimet ovat jo tuotannossa. Niitä ei lasketa mukaan ajoneuvon mittoihin ja ne voidaan helposti asentaa myös jo käytössä oleviin Ekeri-perävaunuihin. Käytännön maantiekokeissa saavutettu polttoainesäästö on ollut huomattava. Lisäksi ilmanohjaimet vähentävät selvästi lumen ja kuran kertymistä perävaunun takaoviin. Muut Aerolinerissa nähdyt kateratkaisut ovat vielä kokeiluasteella.

Ivecon osastoilla olivat kaasukäyttöiset autot vahvasti esillä. Juhani Havia Iveco Finland oy:stä kertoo, että kaasukäyttöisten autojen kysyntä kiivastuu koko ajan. Ulko-osastolla ollut neliakselinen X-Way käyttää kuitenkin dieseliä polttoaineenaan. X-Way asettuu Trakkerin ja Straliksen välimaastoon ja on ominaisuuksillaan herättänyt kiinnostusta Suomessa. Iveco on uudistamassa raskaiden malliensa ohjaamon lähitulevaisuudessa. Se avaa mahdollisuuden tuoda autokäyttöön Cursor 16-moottori, joka Ivecon emoyhtiön, CNH:n maatalouskoneissa on jo tovin ollut käytössä muun muassa 700 hevosvoimaisena versiona.

Pikkutarkkaa nosturin käyttöä. Hiabin kappaletavaranosturilla onnistuu näköjään pikkutarkkakin työ, kunhan ohjaimissa on ammattilainen. Täysien juomatölkkien pinoaminen neljän tölkin pinoksi sekä vesipullon avaaminen ja ojentaminen messuvieraalle näytti sujuvan kommelluksitta kauhalla varustetulla nosturilla, jolle käyttövoiman tuotti Hiabin sähkökäyttöinen hydraulipumppu ePTO.

Yhdeksänakselinen automaattikasettiyhdistelmä on suomalaisille jo tuttu näky. Jyki-Groupin osastolla Pajakulman toimitusjohtaja Harri Kumpu kertoo, että uteliaita ammattilaisia useista Euroopan maista pyöri sankoin joukoin yhdistelmän ympärillä. Monissa Euroopan maissa yhdistelmäpainoja on vähin äänin nostettu, ja kiinnostus uudenlaisille ratkaisuille on kova. Kasetointinäytökset olivatkin suosittuja.

Lue seuraavaksi