Uutiset

Kuljetuskalusto

Lappia kouluttaa kuljettajia suoraan ammattiin

Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymään kuuluva Ammattiopisto Lappia kouluttaa logistiikkalinjallaan raskaan kuljetuskaluston ja työkoneiden kuljettajia. Kuljettajapula alueella kasvaa koko ajan. Muutama vuosi sitten käynnistetyn logistiikkalinjan uskotaan tuovan helpotusta Meri-Lapin ja vähän etäämmänkin alueen kuljettajapulaan. Oman mausteensa tähän koulutusasiaan tuo Kemin biotuotetehtaan valmistuminen aikanaan. Tehtaan käynnissä pitäminen edellyttää monien konealojen osaajia.

Lappia on nyt tehnyt logistiikkaopetusta nelisen vuotta Kemissä. Ensimmäisten kurssien oppilaat ovat jo kaikki työllistyneet hyvin aloilleen. Koulutus kestää yhdestä kolmeen vuotta ja se vastaa toisen asteen, ammattiin valmistavaa koulutusta. Tutkinto on logistiikan perustutkinto. Ammattiopisto Lappiassa on mahdollista suorittaa myös kuljetusalan ammattitutkinto, joka on suunnattu henkilöille, joilla on jo taustalla työkokemusta logistiikan tai koneiden parista.

Kemin logistiikkalinjalla on reilut sata opiskelijaa, ja heitä on kouluttamassa yhdeksän opettajaa. Osa kouluttajista on liikenneopettajia, joilla on ajokorttikoulutuksen pätevyys. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että koulutukseen siirtynyt voi ammatillisten opintojensa ohella suorittaa myös ajokorttiopiskelut samassa paikassa. Nuorilla opiskelijoilla ensimmäisenä on yleensä traktorin ja traktorimönkijän ajoon oikeuttava T-kortti. Lappiassa voi suorittaa lähes kaikki yleisimmät ajokorttiluokat, eli T-, B-, C-, D- ja CE-kortit, ja nimenomaan ammatillisen opiskelun yhteydessä. Kuorma- ja yhdistelmäajoneuvonkuljettajien koulutuksen rinnalla kulkee myös linja-autokurssi. Koululla ei ole tähän lajiin omaa kalustoa, vaan käytännön harjoitteet ja ajo-opetus tehdään yhteiskumppaneiden kalustolla. Opiskelijat ovat pääosin Simon ja Tervolan väliseltä alueelta. Logistiikan linjalla on myös naisopiskelijoita.

Lappia-koulutuskuntayhtymä kouluttaa logistiikan linjallaan helpotusta Meri-Lapin alati kasvavaan kuljettajapulaan. Koulutusta tehdään omalla ja yhteistyökumppaneiden kalustolla. Tässä ollaan kuljetusyritys Pohjaset Oy:n varastohotellilla harjoittelemassa laituriin peruutusta ja auton lastaamiseen liittyviä materiaalinkäsittelytöitä.

Omalla kalustolla

Vaikkakaan bussikalustoa ei koululla ole, on muuta kuljetusalan kalustoa senkin edestä. Puuautolla päästään harjoittelemaan puunajoa ja siihen erottamattomasti liittyvää puunkuormausta. Puuautoyhdistelmän veturina toimii vuoden 2016 Mercedes-Benz Arocs. Automerkeissä pyritään olemaan monipuolisia, koska työmaillaan oppilaat tulevat kohtamaan kaikkea mahdollista. Puoliperävaunun vetoautona on Volvo. Sitä käytetään myös B-linkkikokoonpanojen opetukseen. Täysperävaunuyhdistelmä on MAN-vetoinen ja koukkulaiteyhdistelmän vetoautona toimii Scania. Päällä on romu-, sora- ja konelavoja. Risuhommissakin on opiskelujen edetessä oltu paljon.

Lisäksi on yksi jakeluautona käytettävä kuorma-auto, jonka alustana on MAN. Vaihteistoina autoissa on niin automaattisia kuin manuaaleja, joten siltäkin osin oppilaat pääsevät tutustumaan autoiluun monipuolisesti. Lastausharjoituksia tehdään Volvo L110F -pyöräkuormaajalla, Schäfferin kurottajalla sekä uudella Caterpillarin trukilla. Tarvittaessa kalustoa vuokrataan lisää. Lappian käytössä on myös kaksi ajosimulaattoria, joilla voidaan harjoitella niin henkilöauton, kuorma-auton, yhdistelmän, pyöräkoneen ja trukin ajo- ja käsittelyharjoituksia sekä kappaletavaranosturin ja puunosturin harjoituksia. Kalusto on kohtalaisen tuoretta, joka lisää opiskelun tehokkuutta. Yhtä isoa pakettiautoa Lappia vielä havittelee vuodelle 2021.

Suuri osa opiskelusta on käytännön harjoittelua, jota tehdään omalla kalustolla, mutta myös työssä oppimista yhteistyökumppaneiden kalustolla. Alueella on paljon kuljetusalan yrittäjiä, joiden lähes kaikkien kanssa ollaan jonkinlaisessa koulutusyhteistyössä. Tavoite on kuitenkin aina se sama; koululla tapahtuvan lähiopetuksen ja yrityksissä tapahtuvan työharjoittelun tehtävänä on valmistaa kuljettaja auton itsenäiseen ajamiseen sekä myös lastaukseen ja purkuun. Ja tietenkin se itse ajokortin suorittaminen siinä samalla. Korona-aika on kurittanut opiskelijoita varsin paljon, koska ei ole päästy työharjoitteluun yhteistyökumppaneiden pariin siinä määrin mitä aikaisemmin.

Puoliperävaunun ja B-linkin vetohommia harjoitellaan Lappian omalla Volvolla.

Varastohommia

Miika Rautio opastaa kuljettajan penkillä istuvaa Matias Karisaarta istuimen säätämisessä.

Tapasimme logistiikan tuntiopettaja Kimmo Pelanderin ryhmineen Keminmaalla kuljetusyritys Pohjaset Oy:n varastohotellilla. Kimmo vetää toisen vuosikurssin ryhmää ja oppilaita hänellä on 12. Osa heistäkin oli parhaillaan työharjoittelussa maailmalla. Pohjasten varastolla oppilaat pääsevät harjoittelemaan materiaalinkäsittelyä aidoissa olosuhteissa, trukilla ja haarukkavaunulla. Monisatakiloisen sähkömoottorin poimiminen yläilmoista pienellä trukilla ei olekaan aina niin helppoa kuin se ensin tuntuu. Tässä harjoittelussa ei myöskään ole varaa vaurioihin. Käsiteltävät tavarat ovat niitä oikeita tuotteita. Pohjasten varastolla päästään harjoittelemaan myös yhdistelmän laituriin peruuttamista sekä tietenkin auton lastaamista. Pohjaset panostaa jatkossa myös paljon erilaisiin hyötykäyttöaseman toimintoihin. Näin oppilaat pääsevät hyvissä ajoin tutustumaan tähän varmaan tulevaisuuden alaan.

Koulutus on pitkälti ryhmätyötä. Tässä Kalle Lehtonen nostaa trukilla tuhannen litran ibc-säiliötä kyytiin Santeri Kenttälän opastaessa lavalla. Kaikki tapahtuu aina opettajan valvovan silmän alla. Kimmo Pelander kuvassa äärimmäisenä oikealla.

Paljon muuta

Ammatillisen koulutuksen lomassa Lappian logistiikkalinja tarjoaa paljon autonkuljettajan työssä välttämättömiä pätevyyksiä ja lupia. Muun muassa ajokortit, ammattipätevyyskoulutukset, työturvakortit, EA-kortit ja ADR-luvat hoituvat siinä samalla. Näin oppilas on heti valmistuttuaan myös valmis ajoon.

Opiskelusta noin 20 prosenttia on yleisiä aineita, kuten äidinkieltä, vieraita kieliä ja matematiikkaa. Kielten opiskelua voi tuskin korostaa liikaa. Englannin kieli kannattaa ottaa haltuun. Silloin kuljetusalalla pärjää hyvin koko Euroopan alueella. Yksi seikka, mitä koulutuksessa korostetaan, on työelämän kurinalaisuus. Työpäivät alkavat aina tiettynä ajankohtana. Pelanderin mukaan nykynuorison aikakäsitys on hieman toisenlainen kuin vanhan koulukunnan tekijöillä. Töitä tehdään kuitenkin työnantajien alaisuudessa ja näin heidän ehdoillaan.

Pelander itse on toiminut kuljetusalalla pyörittäen neljän yhdistelmän yritystä. Sieltä saadun kokemuksen kautta hän sanoo opetuksen olevan helppoa, ja hän saa samalla olla rakastamansa lajin parissa. Kimmo on myös toiminut liikenneopettajana, ja toimii edelleen, joten hänellä on paljon annettavaa.

Lopuksi Pelander sanoo valmistuneiden työllistyneen erittäin hyvin. Opiskelua kun motivoi varsin maukas porkkana, varma työllistyminen.



Lue seuraavaksi