Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuulumisia Scanialta

Joulun alla Scania Suomi järjesti toimittajille perinteisen tiedotustilaisuuden, jossa herkullisen joulupuuron nautiskelun lomassa toimitusjohtaja Raimo Lehtiö joukkoineen kertoi siitä, miten kulunut vuosi on mennyt ja mitä seuraavana vuonna tuleman pitää. Mantelia ei kukaan paikallaolijoista tunnustanut löytäneensä, mutta ehkäpä se löytyykin vasta myöhemmin.

Menestystä koko Euroopassa

Euroopan markkinoilla Scania on saavuttanut 17 prosentin markkinaosuuden, joka Raimo Lehtiön mukaan on korkeampi kuin koskaan. ”Olemme tietenkin iloisia asiasta, vaikka markkinaosuus ei Scanian tapauksessa ole tärkein menestyksen mittari. Ennen sitä tulevat asiakastyytyväisyys ja kannattavuus.” Lehtiön mukaan asiakkaiden tyytyväisyyden kulmakiviä ovat Scanian luotettavuus, taloudellisuus sekä ajettavuus ja mukavuus. Luotettavuuden suhteen Scania on Euro 6 -kuorma-automallistossa saavuttanut erittäin hyvänä pidetyn 3-sarjan tason huolimatta siitä, että nykyiset kuorma-autot ovat monin verroin 20 vuoden takaisia esi-isiään monimutkaisempia.

Suosittu Interlink

Hyvien uutisten virta jatkuu linja-autopuolelta. Johtaja Robert Eklund iloitsee uuden Interlink-mallin saamasta hyvästä vastaanotosta: ”Meillä on haasteena pystyä toimittamaan autoja kaikille halukkaille. On hienoa, että Suomessa valmistetulla tuotteella on näin kova kysyntä.” Eklundin mukaan Lahdessa sijaitsevalla Scanian koritehtaalla menee hyvin. Vuodessa tehtaalla pystytään valmistamaan noin 400 autoa ja ensivuoden tuotanto on jokseenkin kokonaan jo myyty.

Raskaisiin kuljetuksiin

Kuorma-autojen myynti Suomessa on Scanian osalta sujunut Raimo Lehtiön mukaan hyvin. Scania on menestynyt erityisen hyvin kaikkein raskaimpiin kuljetuksiin käytettävien autojen myynnissä. Esimerkkinä hän mainitsee raakapuun kuljetukset, joihin Scanioita on myyty erityisen hyvin. Ensi keväänä on odotettavissa myös merkkitapahtuma, sillä silloin luovutetaan 50 000:s Suomeen tuotu Scania kuorma-auto. Luovutuksen tarkempi ajankohta selviää myöhemmin.

Scania on mukana myös useissa meneillään olevissa HCT-kokeiluissa. ”Ketosen Kuljetuksen 104-tonnin puujuna on saanut todella paljon julkisuutta ulkomailla. Mielenkiintoinen on myös 84-tonnin niin sanottu Pikku-Jätti, jolla puiden haku onnistuu suoraan metsäautotien varresta. Oulun Autokuljetuksen Green Double -yhdistelmät kuljettavat puolestaan kappaletavaraa. Kaikissa näissä vetoautona on Scania R730”, kertoo Raimo Lehtiö.

Mukautuva huolto-ohjelma

Palveluiden saralla Scanialta on tulossa myös uutta. Tuotepäällikkö Hannu Tennberg esitteli uudenlaisen mukautuvan huolto-ohjelman. Tähän saakka Scania on tarjonnut asiakkailleen kiinteää huolto-ohjelmaa, jossa huoltoväli on määritelty muutamien tekijöiden perusteella. Uudessa ohjelmassa huollon sisältö on eriytetty moduuleiksi, joita suoritetaan tarpeen mukaan. Tarve selvitetään käyttöolosuhteiden ja auton tiedonkeruujärjestelmästä saatavan tiedon perusteella. ”Jo jonkin aikaa kaikissa uusissa Scanioissa on ollut mahdollisuus tiedon välittämiseen pilvipalvelimelle. Lähes jokainen asiakas on ominaisuuden myös käyttöön ottanut. Auton lähettämän tiedon perusteella huoltokäyntiin voidaan korjaamolla varautua jo ennakkoon entistä paremmin”, Tennberg kertoo. Mukautuva huolto-ohjelma on tarkoitus tuoda markkinoille ensi vuoden aikana.

Vaihtoautokeskukset

Scania Suomi on uudistamassa myös vaihtoautomyyntiä. Tulevaisuudessa on tarkoitus keskittää vaihtoautojen myynti kolmelle paikkakunnalle. Ensimmäinen vaihtoautokeskus on rakentumassa Helsinkiin ja toinen tulee Jyväskylään. Kolmannen vaihtoautokeskuksen paikkaa ei ole vielä päätetty. Vaihtoautotoimintoja vetää Tuomo Arola, joka on monelle tuttu entisenä Pehyconin omistajana ja toimitusjohtajana. ”Ajattelin viettää vähän lomaa yrittäjävuosien jälkeen, mutta sitten Scanian väki sai houkuteltua minut tähän mukaan. Se siitä lomasta”, Arola hymyilee. Vaihtoautokeskusten perustamisella Scania haluaa tarjota asiakkailleen helpomman tavan tutustua vaihtoautovalikoimaan. Myös vaihtoautojen kunnostusta ja mahdollisia muutostöitä voidaan tehostaa.

Yleisestä taloudellisesta tilanteesta huolimatta Scanialla nähdään tulevaisuus valoisana. Erityisen hienoa on Scania Interlink -linja-auton kysyntä Euroopassa. Nehän ovat Made in Finland.

Lue seuraavaksi