Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuudella akselilla

Taannoinen suurimpien sallittujen kokonaispainojen korottaminen on muokannut Suomessa käytettävää kuljetuskalustoa monella tavalla. Eri suoritealoilla mahdollisuudet hyödyntää suurempia massoja ovat hyvinkin erilaiset. Liikennöitsijät yhdessä valmistajien ja maahantuojien kanssa hakevat optimaalisinta ratkaisua eivätkä mitkään ratkaisut selvästikään ole ehtineet vakiintua.

Mekaanisen metsäteollisuuden sivutuotteiden, kuten hakkeen, purun ja vastaavien, kuljetukset työllistävät suuren joukoin suomalaisia kuljetusyrityksiä. Neljällä yhdistelmällä liikennöivä paltamolainen Kuljetus Möttönen Oy on yksi tähän joukkoon jo pitkään kuulunut yhtiö. Möttösen pääasiallinen toimeksiantaja on itävaltalaiseen Binderholz-konserniin kuuluva Binderholz Nordic Oy, joka ennen vuoden alussa toteutunutta yrityskauppaa tunnettiin nimellä Vapo Timber Oy. Kuljetus Möttönen Oy hoitaa Binderholzin Nurmeksen sahan sivutuotteiden kuljetukset ja osan sahatavaran kuljetuksista.

Kuorma poikineen

Nurmeksen sahalta lähtee sivutuotteita noin 280–290 kuormaa kuukaudessa. Riittävän tehokkuuden varmistamiseksi myös Kuljetus Möttönen Oy siirtyi vaiheittain käyttämään kokonaispainoltaan aikaisempaa painavampia yhdistelmiä. Parhaimmaksi vaihtoehdoksi valikoitui 68-tonnin yhdistelmä kolmiakselisen auton vetämänä. ”76-tonnin kokonaispainoa emme pystyisi hyödyntämään riittävän paljon, korkeintaan kahden, kolmen kuukauden ajan vuodesta. Tilavuus loppuu yksinkertaisesti kesken,” yhtiötä luotsaava Jukka Möttönen kertoo. ”Hankintahinta ja käyttökulut ovat niin paljon korkeammat, että meidän tapauksessa ne eivät tule maksuun”, Möttönen jatkaa.

Toisenlainen ratkaisu

Kuljetus Möttönen Oy:n tuorein perävaunuhankinta on kuusiakselinen, Konepaja Antti Ranta Oy:n valmistama Lipe-ketjupurkuvaunu. ”Kuusiakselisen ykköspyöräisen vaunun ja kolmiakselisen vetoauton yhdistelmän suurin sallittu kokonaispaino on 69 tonnia, mutta se edellyttää kahta vetävää akselia autossa. Yhdellä vetävällä akselilla kokonaispaino rajoittuu 68 tonniin”, selvittää Esa Mononen Konepaja Antti Ranta Oy:stä. ”Perävaunun kokonaispaino on edelleen 42 tonnia. Neliakselisen vetoauton kanssa tällaisen yhdistelmän kokonaispainoksi voitaisiin hyvin sallia 76 tonnia. Sillä saataisiin hyviä etuja liikenneturvallisuuteen. Hakeauton perävaunu, jossa painopiste on korkealla, on paripyöräakselilla liikenneturvallisuutta ajatellen ykköspyöräistä huonompi ratkaisu.

Paripyöräratkaisussa joudumme kaventamaan runkorakenteen 980 millimetriin kun se ykköspyöräisessä on 1200 tai 1300 millimetriä. Tästä syystä korkea paripyörävaunu on epävakaampi liikenteessä. Lisäksi neliakselinen teli lisää suuntavakautta”, Mononen selvittää. Myös 3- akselisen vetoauton kokonaispainon korottamisen hän soisi toteutuvan.

Möttösen perävaunu on ensimmäinen Lipe-vaunu, joka on heti uutena valmistettu kuusiakseliseksi. Muutamiin käytettyihin viisiakselisiin on jo tätä aikaisemmin lisätty kuudes akseli. Jukka Möttönen taustoitta hieman kuusiakselisen perävaunun hankintaa. ”Ensimmäiset 68-tonniset yhdistelmät meillä toteutettiin viisiakselisilla, paripyörällisillä perävaunuilla. Ne ovat kuitenkin raskaita vetää ja akseleitten kanssa on ollut teknisiä murheita”, hän kertoo.

Kuljettajallekin mieleinen

Vaikka kuljettaja Mika Laasosella on vain parin viikon kokemus uudesta perävaunusta, on hän siihen tyytyväinen. ”Heti voin sanoa, että on huomattavasti vakaampi kuin edellinen viisiakselinen. Tämä ei vaella, rullaa hienosti ja eikä ole kankea, kun on ohjaava akseli viimeisenä”, Laasonen listaa uuden työkalunsa ominaisuuksia. Jukka Möttönen on tyytyväinen myös siihen, että uusi vaunu on omapainoltaan vain 200 kilogrammaa painavampi kuin edellinen. ”Kyllähän akseli kaikkineen enemmän painaa, mutta tuotekehitys on mennyt eteenpäin ja muualta on saatu painoa pois”, hän kertoo ja jatkaa: ”Täytyy nyt katsoa, miten tämä kokoonpano toimii. Saattaa hyvinkin olla, että tulevaisuudessa siirrymme kuusiakselisten perävaunujen käyttäjäksi.”

Tuttua tekniikkaa

Sinällään tekniikassa ei ole mitään mullistavaa, kokoonpano vain on hieman aikaisemmasta poikkeava. ”Viimeinen akseli on ohjautuva ja sen ohjaus lukkiutuu peruutettaessa tai, kun nopeus ylittää 30 km/h. Lisäksi se voidaan lukita manuaalisesti. Akseli voidaan myös nostaa kolmannen akselin tapaan ylös tyhjänä ajettaessa”, Mononen kertoo tekniikasta. Vaunun vasen sivu on hydraulisesti avattava, joten myös valmiin sahatavaran kuljetus onnistuu.

Juhlavuosi

Kesällä tulee kuluneeksi kolmekymmentä vuotta siitä, kun Jukka Möttönen perusti yhdessä kaksi vuotta sitten edesmenneen Jaakko-veljensä kanssa koneurakoinnilla aloittaneen yrityksen. Tänään Kuljetus Möttönen Oy työllistää Jukan lisäksi 11 kuljettajaa. Yrityksen neljä autoa ovat Jukka Möttösen mukaan liikenteessä ”24/6” eli sunnuntaipäivät levätään. Lipe-tuotteita Möttönen kertoo käyttäneensä viimeiset kaksikymmentä vuotta eikä ole katsonut aiheelliseksi toimittajaa vaihtaa. ”Tuotteet ovat hyviä ja, mikä tärkeintä, jälkimarkkinointi toimii. Valmistaja on lähellä, korjaamolle pääsee jokseenkin aina, kun tarve vaatii ja kaikkia osia on varaosavarastossa”, Jukka Möttönen kehuu Konepaja Antti Ranta Oy:n palveluita.

Lue seuraavaksi