Uutiset

Kuljetuskalusto

Kuormat peittoon turvallisesti ja vaivattomasti

Ängsgården System AB

Artikkelikuva: Selanderin kuljetusliikkeen, Ängsgården Åkerin veteraani-Volvo ei ole aktiivisessa käytössä. Omassa kalustossa on Peter Selanderin mukaan hyvä testata uusia ratkaisuja käytännössä.


Avonaisissa kuormatiloissa kuljetettavat kuormat on hyvin usein peitettävä. Peittämisellä voidaan hoitaa kuorman varmistaminen, ja toisaalta kuorma voidaan suojata peitteellä. Ängsgården System Ab Ruotsin Lindesbergistä on vuodesta 2008 alkaen valmistanut vaivattomasti ja turvallisesti käytettäviä peiteratkaisuita kuljetuskalustoon.

Avonaisen kuormatilan peittäminen voi olla tarpeen useasta syystä. Kuljetettava kuorma saattaa olla altis ajoviimalle ja pöllytä tai jopa karata kokonaan kyydistä, jollei sitä peitteellä varmisteta. Kuormana voi olla tuotetta, joka ei saa likaantua tai kastua, joten se on suojattava säältä.

Joskus kuorma on hyvä suojata myös ulkopuolisten katseilta. Ylhäältä avonainen kuormatila olisi usein viisasta peittää polttoainetalouden nimissä myös tyhjänä ajettaessa, jotta ilmanvastusta saataisiin vähäisemmäksi.

Parempaa työturvallisuutta

Kuormatilan peittäminen irrallisilla pressuilla tai verkoilla on joissakin tilanteissa aivan toimiva ratkaisu, mutta vaikkapa vaihtolavakuljetuksissa kuorman peittäminen voi toistua päivän aikana monta kertaa ja usein se edellyttää irtopeitettä käytettäessä kuorman päälle kiipeämistä, mikä ei ole turvallista.

Peter Selander törmäsi kuorman peittämisen haasteeseen vuonna 2005, kun hänen isänsä omistama kuljetusliike Ängsgården Åkeri Ab aloitti teollisuuden kierrätysmateriaalikuljetukset. Melko pian Selander huomasi, että kierrätysmateriaalikuormien peittäminen oli paitsi välttämätöntä myös hankalaa ja osin vaarallistakin puuhaa. Aikaakin siinä kului paljon.

Ängsgården System AB
Toisinaan peitteiden kiinnityskoukut lavoissa katkeavat. Toimitusjohtaja Peter Selander esittelee lujasti tarrautuvaa magneettikoukkua, jolla katkennut koukku voidaan tilapäisesti korvata, jotta peite saadaan kiinni. Ei aivan pienellä voimalla lähdekään irti.

Vuonna 2008 Selander aloitti oman peitteitten valmistuksen, ja perusti Ängsgården System Ab:n. Vuonna 2011 hän lopetti kuljettajana perheen kuljetusliikkeessä ja keskittyi kokonaan peiteratkaisuiden valmistamiseen, kehittämiseen ja myyntiin. Tuolloin yhtiöön oli jo ehditty palkata ensimmäinen työntekijäkin.

Tänään Ängsgården System Ab työllistää 10 työntekijää, ja erilaisia peitemateriaaleja käytetään noin 30 000 neliömetriä vuodessa. Työntekijöiden saatavuutta yhtiössä on varmistettu aktiivisella yhteistyöllä koulujen kanssa. Selanderin perheen lapset ovat vahvasti mukana yrityksen toiminnassa, ja osallistuvat tuotteitten valmistamiseen.

”Vaimo on sentään toisen työnantajan palveluksessa, joten kaikki ei ole yhden kortin varassa”, Peter Selander sanoo nauraen. Selvästikin kortit on pelattu oikein, sillä kysyntää tuotteille riittää.

Ängsgården System AB
HyCover on vaihtolava-autojen ja -perävaunujen automaattinen peiteratkaisu. Kuormat voidaan peittää ja peitot poistaa turvallisesti kiipeilemättä. HyCoverista on erilaisia variaatioita erilaisiin tarpeisiin.

”Vähän aikaa sitten hankimme viereisellä tontilla myyntiin tulleen kiinteistön, johon saimme lisätilaa tuotannolle. Se tuli tarpeeseen, sillä ostimme eläköityvältä saman alan yrittäjältä hänen yrityksensä liiketoiminnan, koneet ja varaston. Kaupassa saimme täydennystä omaan tuotevalikoimaan”, hän kertoo.

Tuotteet

Ängsgården Systemin tuotevalikoima on laaja. Kaikki tuotteet liittyvät kuitenkin kuorman tai tavaran suojaamiseen joko kone- tai lihasvoimalla. Tuotteet ovat joko omaa valmistetta tai muiden valmistajien edustuksia.

HyCover on peittoratkaisu, joka on tarkoitettu käytettäväksi vaihtolavojen kanssa. Usein HyCoveria käytetään kierrätysmateriaalikuljetuksissa, jolloin peitemateriaalina käytetään tiheäsilmäistä verkkoa. HyCover on kiinteästi asennettu autoon tai perävaunuun. Mekanismi nostaa peiterullan niin korkealle, että kuljettaja kykenee vetämään peitteen korkeankin lavan päälle. Kun peiterulla lasketaan jälleen alas, peite kiristyy kuorman päälle. Peitteen rullauksessa käytetään lähes poikkeuksetta sähkömoottoria.

Hydrauliikalla toimiva DoubleCover puolestaan asennetaan kuormatilaan. Kaksiosaisen peite avautuu kääntymällä kuormatilan kummallekin sivulle. Peitemateriaalina voi olla verkko tai umpinainen pressu.

Ängsgården System AB
DoubleCover-peitettä kaytetään hydrauliikalla

PullCover on kiinteästi kuormatilaan asennettava käsikäyttöinen peiteratkaisu. Se voidaan toteuttaa verkolla tai pressulla. Peite vedetään kuormatilan edessä olevalta rullalta käsivoimin kuorman päälle. Peite tukeutuu lavan laitoihin päätyputkellaan. PullCover sopii esimerkiksi sora-autoon hyvin.

Ängsgården System AB
PullCover on helppokäyttöinen lavaan asennettava peiteratkaisu esimerkiksi sora-autoihin.

Perinteinen rullapeite kuuluu myös Ängsgårdenin valikoimaan. Alumiininen rullausputki pitää painon aisoissa, ja kulmavaihteellisella rullauslaitteella peitteen saa auki maasta käsin.

Ängsgården System valmistaa peitteitä erilaisista materiaaleista mitä moninaisimpiin käyttötarkoituksiin. Irralliset kuormapeitteet kuuluvat tuotantoon vakio- ja erikoiskokoisina. LiteCover on edullinen ja kevyt apuväline niiden käyttöön. Verkkoja ja pressuja valmistetaan myös tilanjakajiksi sekä suojaseiniksi esimerkiksi teollisuuteen ja maatalouden tarpeisiin.

Ängsgården System AB
Peter Selander ja Elvira Holmlund näyttävät, ettei verkkoon leikattu aukko laajene kovallakaan vedolla. Verkko on varsin kevyttä, sillä neliömetri sitä painaa vain 330 grammaa. Se on vain noin nelinkertaisesti verrattuna tavalliseen kopiopaperiin.

Automaattipeitteestä lisäkorvaus

Peter Selanderin mukaan peiteratkaisujen kysyntä on koko ajan kasvussa. Erityisesti konevoimalla toimivat niin sanotut automaattipeitteet ovat kysyttyjä.

”Ruotsissa osa kuljetusten ostajista voi edellyttää automaattipeittoa. Jotkut myös maksavat kuljetuksesta hieman korkeamman hinnan, jos automaattipeitteet ovat käytössä. Halutaan, ettei vahinkoja ja tapaturmia tapahdu”, hän sanoo päätteeksi.Lue seuraavaksi