Uutiset

Kuljetuskalusto

Koivunen Oy lanseeraa MECA Truck -korjaamoketjun Suomeen

Henkilö- ja kuorma-autojen varaosa- sekä varustetoimittajana tunnettu Koivunen Oy organisoi muutamia vuosia sitten Suomeen Top Truck -raskaan kaluston korjaamoketjun. Nyt omistajavaihdoksen myötä Koivunen Oy lopettaa Top Truck -konseptin hallinnoinnin Suomessa. Olemassa oleva korjaamoketju lähes kokonaisuudessaan jatkaa MECA Truck -logon alla. Koivusen tavoitteena on tarjota raskaan kaluston korjaamoyrittäjille tehokkaat ja tuottavat työkalut sekä sen myötä heidän asiakkailleen, eli kuljetusyrittäjille, laadukasta ja nopeaa palvelua korjaamo- ja varaosa-asioissa. Koivusella MECA Truck -ketjun kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa, yhteistyössä raskaan kaluston osaston kanssa, korjaamomies henkeen ja vereen, Samy Olin.

Autoalan teknisen kaupan monialayritys Koivunen Oy lanseeraa MECA Truck -raskaan kaluston korjaamoketjun Suomeen. Uusi korjaamoketju pohjautuu Koivusen luomaan Top Truck -ketjuun. Koivunen Oy:n omistajavaihdoksen myötä korjaamokonsepti uudistui. Sen myötä korjaamoyrittäjien edut paranevat, joten loppuasiakkaillekin on tarjolla parempaa palvelua.

Koivunen Oy:n kohdalla voidaan puhua todella pitkän linjan toimijasta autoalalla. Yrityksen juuret ulottuvat lähes sadan vuoden päähän. Vuonna 1927 Oskar Koivunen perusti liikekumppaninsa kanssa Autosähkö Oy:n – nimensä mukaisesti autosähköalan erikoiskorjaamon. Toiminta laajentui pian auton varaosien ja tarvikkeiden maahantuontiin ja tukkukauppaan. Varaosakauppa eriytettiin sähköpuolesta 1940-luvun puolessa välissä perustettuun Koivunen Oy:hyn, jota Oskar Koivunen johti. Mainittakoon, että tuolloin sata vuotta sitten Suomessa oli reilut 20 000 ajoneuvoa. Elettiin kieltolain aikaa, mikä osaltaan saattoi vaikuttaa autokannan määrään. Raskaan kaluston toiminnot tulivat Koivusen ohjelmaan 1990-luvulla.

Osaksi MEKO Groupia

Alusta alkaen perheyrityksenä toiminut Koivunen Oy sai uuden omistajan viime kesänä, kun Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa, Puolassa ja Baltian maissa toimiva MEKO osti Koivunen Oy:n. Näin Koivusesta tuli osa MEKO-konsernia. MEKO Groupin liikevaihto on noin 1,3 miljardia euroa. Suomessa MECA Truck -ketjun virallinen aloituspäivämäärä oli 1.1.2023.

Koivunen Oy on organisoinut Top Truck -raskaan kaluston korjaamoketjun Suomeen. Nyt työ jatkuu MECA Truck -brändin alla samoin tavoittein, luoda kattava korjaamoverkosto. Samy Olinilla on kädessään kappale Koivunen Oy:n historiaa, autovaraosaluettelo vuodelta 1945-46.

Pohjoismainen toimintamalli

Koivunen Oy:n raskaan kaluston osastopäällikkö Henry Andbergin mukaan MECA Truckin myötä saadaan hyödynnettyä synergiaa koko ryhmän toiminnoissa. Esimerkiksi automerkit ovat Pohjoismaissa yhtenevät toisin kuin Top Truck -ketjussa, jossa toiminta oli enemmän Etelä-Eurooppa-keskeistä. Andberg harmittelee Top Truckin päättymistä, mutta uskoo MECA Truckin myötä asiakkaiden saaman palvelun parantuvan. Kaikki Top Truck -ketjun eteen tehty työ on nyt MECA Truckin käytettävissä.

Suomessa on jo kolmisenkymmentä MECA Truck -ketjuun kuuluvaa korjaamoa ja määrä lisääntyy kokoajan. Ruotsissa ja Norjassa toimii tällä hetkellä noin 25 ketjun korjaamoa kumpaisessakin maassa. Tanskassa ketjun kehittämistyöt ovat parhaillaan alkamassa.

MECA-ketju aloitti toimintansa Ruotsissa 2000-luvun alussa. Vuonna 2012 MEKO osti MECA:n. Alun perin MECA toimi Ruotsissa ja Norjassa kevyen kaluston parissa. Raskas kalusto tuli mukaan viime vuosikymmenen puolessa välissä. Tänä päivänä nimenomaan raskaan kaluston MECA Truck -huoltopisteitä on Ruotsissa ja Norjassa noin 25 kappaletta kumpaisessakin.

Samy Olin on tehnyt pitkän päivätyön Top Truck -ketjun kehittämisen parissa. Nyt työ jatkuu MECA Truckin nimissä samoin päämäärin. Olin laskee Top Truck -ketjussa olleen 42 korjaamoa ympäri Suomen. Nyt jo 30 niistä on liittynyt uuteen MECA Truck -ketjuun ja neuvotteluja käydään tiiviiseen tahtiin uusien korjaamojen löytämiseksi. Olin sanookin puhelimen ja sähköpostin jo kilisseen tiiviiseen tahtiin tiedusteluista.

”Noin 50 MECA Truck -toimipistettä on mielestäni sopiva määrä Suomen kokoiseen maahan. Sijoittelussa pyritään pitämään huoli, että kaikilla toimijoilla on elinkelpoiset olot, eikä kilpailua synny ketjun omien pisteiden kesken”, toteaa Olin.

Itsenäisiä korjaamoja

Samy Olin korostaa, että kaikki MECA Truck -ketjun korjaamot ovat itsenäisiä toimijoita. Ketjuun kuuluminen on sopimus yrittäjän ja Koivusen välillä ja se tuo korjaamoyrittäjille etuja monella tavalla. Koivunen Oy tulee huolehtimaan valtakunnallisesta mainonnasta, näkyvyyttä tullaan lisäämään alan messuilla, tapahtumissa, sosiaalisessa mediassa, hakukoneissa ja lehtimainonnassa.

Varaosatoimitusten lisäksi Koivunen tarjoaa ketjun jäsenille hyvät työkalut niin itse korjaamon puolelle kuin toimistoonkin. Nykyaikaisten tietokoneohjelmistojen avulla pyritään nopeuttamaan tiedon kulkua. Koivunen järjestää toimijoille tavarantoimittajien koulutuksia niin tuotteiden kuin laitteiden osalta. Myös ohjelmistokoulutusta tullaan tekemään.

Samoin Koivunen panostaa korjaamojen yhteiseen ilmeeseen. MECA Truckin siniset logot ovat jo varmasti ilmestyneet ensimmäisten korjaamojen seinään tämän lehden ilmestyttyä. Olin muistuttaa myös Koivusen rekrytointikoulutuksesta, jota tehtiin jo Top Truckin aikana. Nyt vastaavia projekteja tullaan jatkamaan yhtä lailla MECA Truckin puitteissa. Tavoitteena on helpottaa korjaamoyrittäjää henkilökunnan palkkaamisessa.

Koivunen avustaa korjaamoketjun yhteisen ulkoasun luomisessa.

Pieniä ja suuria

MECA Truck -ketjun korjaamoja on monenkokoisia. On niin muutaman mekaanikon kuin muutaman kymmenen henkilön korjaamoja. Korjaamoketjun jäsenyritykset ovat tietenkin nimensä mukaisesti autokorjaamoja, mutta sen lisäksi monilla on paljon muita alaan liittyviä toimintoja, kuten autojen ja perävaunujen päällirakentamista sekä muuta ajoneuvovarustelua. Korjaamot ovat merkkiriippumattomia, joskin muutamilla on jonkin automerkin edustus.

Olinin mukaan maahan on vaikea luoda yhtenäistä korjaamojen toimintamallia, koska maassamme on kaupunkien lisäksi aina hyvin pieniä paikkakuntia, joiden alueilla on kuitenkin paljon raskaan kaluston huoltoa tarvitsevia toimijoita. Siellä ei kaupunkiympäristön ehdoilla kuitenkaan pysty toimimaan.

Olin muistuttaa myös Koivunen Oy:n maahantuomista, raskaan kaluston kuormankäsittelylaitteista, kuten PM– ja Maxilift-kappaletavaranostureista, HYVA-koukkulaitteista sekä hydrauliikkakomponenteista. Monet ketjun korjaamoista asentavat tai huoltavat niitä.

Koivunen Oy tuo maahan myös raskaan kuljetuskaluston kuormankäsittelylaitteita, kuten PM-kappaletavaranostureita. Niiden ja muidenkin Koivunen Oy:n maahantuomien varusteiden asennukset sekä huollot hoituvat nyt monissa MECA Truck -ketjun korjaamoissa.
Maxilift-kappaletavaranostureita.

Seisova auto ei tuota

Väliotsikon lause pitää sisällään sen MECA Truckin oleellisimman tavoitteen. Samy Olin korostaa, että laajan korjaamoketjun luominen ei ole itseisarvo, vaan palveluiden tarvitsijoille eli kuljetusyrittäjille ja autoilijoille on pystyttävä tarjoamaan korkealaatuisia korjaamopalveluita, jotta autot eivät seiso vikojen tähden. Käytännössä se tarkoittaa nopeita korjausaikatauluja varaosatoimituksineen sekä myös ennakoivaa huoltoa ja kunnossapitoa. Sitä MECA Truck nyt tarjoaa. Palveluun kuuluu myös 24/7-päivystys, jossa hinauspalvelun hoitaa RedGo, joka ennen tunnettiin nimellä Falck. Yhteistyö RedGon kanssa kattaa kaikki Pohjoismaat.

Koivusella pyritään panostamaan varaosatoimitusten nopeuteen. Siitä osoituksena Helsingin Malmilla sijaitsevan päävaraston uumenista löytyy noin 140 000 tuotenimikettä, joista reilut toistakymmentätuhatta on puhtaasti raskaan kaluston tarviketta. Nimikkeet ovat pitkälti alkuperäisiä tai alkuperäistä vastaavia osia. Koivusella on raskaan kaluston tuotteiden varasto Fixus Center Oulun yhteydessä, jossa myös jakoauto palvelee alueen asiakkaita. Lisäksi Fixus Center Seinäjoella ja Fixus Center Lahdella on omat raskaan kaluston tuotteiden aluevarastot.

Laaja asiakaskunta

MECA Truck -korjaamoketjun potentiaalinen asiakaskunta on Samy Olinin mukaan hyvin laaja. Korjaamopalveluita on tarjolla monille raskaan kuljetuskaluston edustajille, kuten kuorma-autoille yleensä, rekkavetureille, busseille, puu-, sora- ja ritiläautoille, maansiirtoautoille sekä myös pienemmille ammattikäytössä oleville ajoneuvoille, esimerkiksi kuorma-autoiksi rekisteröidyille pakettiautoille. Lähijakelussa juuri tällaisten ajoneuvojen määrä kasvaa kokoajan.

”MECA Truck -brändin myötä pyrimme pääsemään mahdollisimman lähelle juuri näitä toimijoita”, sanoo Olin.

Koivusen julkaisema Kausitarjoukset-lehti tulee ilmestymään jatkossakin kahdesti vuodessa, jatkossa tietenkin MECA Truck -nimen alla. Nykyisin vallitsevan nettihysterian aikana on Olinin mukaan vielä kuitenkin kiinnostusta paperille painettuun mainosmateriaaliin. Kausitarjoukset-julkaisu sisältää aina vuodenaikaan liittyviä tarjouksia ja tulevaisuudessa myös entistä enemmän korjaamoesittelyjä juuri MECA Truck -ketjun korjaamoista. Lehtinen jaetaan aina ammattiväelle myös Konepörssi-lehden liitteenä.

Samy Olin sanoo menneen syksyn olleen kiireistä aikaa uuden korjaamoketjun rakentamisessa. MECA Truck on nyt virallisesti käynnistynyt, mutta töitä miehellä riittää edelleen uusien korjaamoiden löytämiseksi sekä loppuasiakasta hyödyntävien toimintojen kehittämiseksi.
”Kevään mittaan on uusilla MECA Truck -korjaamoilla odotettavissa konepäivien kaltaisia tapahtumia”, lupailee Samy Olin lopuksi.


Koivunen Oy:n päävarasto Helsingin Malmilla kätkee sisuksiinsa yli 140 000 tuotenimikettä ajoneuvovarusteita.,


Lue seuraavaksi