Uutiset

Kuljetuskalusto

Kitkaketjuilla pyöräpitoa ja turvallisuutta kuorma-autoon

Kitkaketjut

Talvikelien lähestyessä ovat kitkaketjut kuorma-autoihin jälleen ajankohtaisia hankintoja. Kitkaketjut eli pyöräketjut kuorma-autoissa ovat lisävarusteita, jotka otetaan käyttöön tilanteissa, joissa rengaspito yksinään ei riitä.

Kitkaketju
Ohjaaviin pyöriin antaa pitoa PZ-ykköspyöräketju Z-kuviolla ja kaatumattomilla U-piikkihokeilla. Saatavana myös malli ilman U-piikkihokkeja.

Ketjut pyörissä mahdollistavat etenemisen lumella, jäällä ja ylipäätään huonoissa keli- ja maasto-olosuhteissa. Ketjuilla varustettu auto on pelkkään rengasvarustukseen verrattuna tehokkaampi, käyttäjälleen ja ympäristölle turvallisempi, ja lisäksi ketjut suojaavat renkaita.

Metsätyö Oy on ketjuammattilainen

Metsätyö Oy on markkinoinut ja myynyt kitkaketjuja lähes 50 vuoden ajan, eli voidaan puhua todellisesta ammattilaisesta. Yhtiön merkittävä asiakasryhmä ovat kuorma-autoilijat.

Metsätyön ketjumallisto on kattava, sillä käyttäjien tarpeet ovat erilaisia. Tarjolla on piikillisiä ja piikittömiä, keveitä ja raskaampia ketjuja. Käyttötarkoitukseen sopivan kitkaketjumallin valintaan vaikuttavat rengaskoko, käytettävissä oleva tila renkaan ympärillä, työolosuhteet, auton paino sekä se, onko ketjun käyttötarve jatkuva tai satunnainen.

Ajettaessa pääteitä, kitkaketjujen tarve kuorma-autoissa on vähäinen. Vaikeissa olosuhteissa liikkuvat kuorma-autot ovat tyypillisiä kitkaketjuja käyttäviä ajoneuvoja. Esimerkkeinä maito- ja hinausautot, aura-autot, lavettiautot sekä kenties suurimpana ryhmänä puutavara-autot. Lisäksi rahtiliikenteen kuorma-autot, joilla ajetaan Norjassa, on varustettava riittävällä määrällä asianmukaisia kitkaketjuja.

Kuorma-autoihin ketjumallisto ammattilaisille

Metsätyö Oy:n markkinoimat kuorma-autoketjut valmistaa Nøsted & AS, jonka pääkonttori on Mandalissa, Etelä-Norjassa. Yhtiö on yksi johtavista kettingin ja kitkaketjujen valmistajista, ja on tunnettu tuotteiden laadustaan.

Kitkaketju
Puutavara-autoon ykkösvaihtoehto on PZ/PZ-malli. Se on paripyöräketju, kummallakin renkaalla on Z-kuvio ja kaatumattomat U-piikkihokit. Materiaali on erikoiskarkaistu, kantikas 8 mm:n kettinki.

Ketjumallisto syntyi Metsätyö Oy:n ja Nøsted & AS:n yhteistyöllä. Yhdistettiin Metsätyö Oy:n pitkäaikainen myyntikokemus ja asiakaskontaktien kautta saavutettu tieto oikeanlaisista ketjumalleista Nøsted & AS:n valmistusosaamiseen. Syntyi kuorma-autojen kitkaketjujen mallisto ammattilaisille.

Kulmakivi tehokkaissa autokäytön kitkaketjuissa on nelikulmainen, lyhytlenkkinen kettinki, joka voidaan valita piikkihokitettuna tai ilman piikkejä, ykköspyörille tai paripyörille. Materiaaleilla ja Nøsted &:n karkaisuosaamisella saavutetaan ketjumallisto, jonka ketjutuotteissa on omaa luokkaansa oleva rengassopivuus, kulutuskestävyys ja kettingin iskusitkeys.

PZ vaativiin olosuhteisiin

Kitkaketjujen etenemis- ja sivuttaispito syntyy ketjumaton Z-ketjukuviolla, joka sijaitsee keskitetysti renkaan vierintäpinnalla. Kantikas kahdeksan millimetrin kettinki takaa pidon renkaaseen ja lisää maapitoa.

Ketjumallit, joihin Z-kuvion lisäksi on vaakalenkkeihin tyssähitsattu kaatumattomat U-piikkihokit, edustavat tehokkainta pyöräpitoa. Näiden PZ-ketjumallien tyypillisimmät käyttökohteet ovat puutavara-autot.

Scan Track kevyempään käyttöön

Kitkaketju
PZ-Standard on hyvä vaihtoehto puutavara-autoihin. Kuten PZ/PZ, mutta paripyöräketjun sisemmälle renkaalle on ketjumallissa piikitön, kantikas poikittaisketju. Saatavana myös mallina Z-Standard, jolloin myös Z-kuvio on ilman U-piikkihokkeja.

Scan-Trackissa-ketjumalleissa materiaalina on nelikulmainen 5 mm:n erikoiskarkaistu kettinki. Pyöräpito maaperään saavutetaan vaakalenkkeihin hitsatuilla, kantikkailla vaakahokeilla.

Materiaalimittojen ansiosta ketjumalli mahdollistaa vähäisemmän tilatarpeen renkaan sivulla ja päällä. Lisäksi asennus renkaille on keveyden ja ketjulukituksen ansiosta helppoa. Näiden ominaisuuksien ansiosta Scan-Track on hyvä valinta busseihin ja satunnaiseen käyttöön kuorma-autoissa.

Metsätyö Oy:ltä kitkaketjuja lähes kaikkiin työkoneisiin

Metsätyö Oy:n ketjumallisto ei rajoitu pelkästään kuorma-autoihin, yritys markkinoi lisäksi kitkaketjuja trukeista maansiirtokoneisiin ja metsäkoneisiin. Kitkaketjuista eri käyttökohteisiin lisätietoa on saatavissa Metsätyö Oy:n henkilökunnalta palvelupisteistä Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä sekä osoitteesta www.metsatyo.fi.Lue seuraavaksi