Uutiset

Kuljetuskalusto

Kevät toi puunkuormaajakisan

Metsiemme pihkaniskojen tärkeimmän ja varmasti myös tunnetuimman tapahtuman pääseremoniamestarina toimii nyt jo neljännen kerran Veho Hyötyajoneuvot yhteistyökumppaneineen. Pääyhteistyökumppaneiden, eli Cargotecin ja SKAL ry:n tuotteiden ja palveluiden ohella kiertueella on mahdollisuus tutustua muun muassa Alucarin, Jykin, Bridgestonen ja Nordean sekä Teboilin tarjoamiin palveluihin, joten varsinaisen kisan ohella tarjolla on myös rautaisannos alan tietoutta.

”Perinteeksi muodostunut kiertue on monen toimijan summa, minkä ansiosta kilpailun lomassa hoituvat muutkin alaan läheisesti liittyvät työt”, muistuttaa Cargotec Suomen myyntipäällikkö Arto Moilanen.

Kolmen Mercedes-Benz –vuoden jälkeen on kiertueella palattu myös juurille, sillä koeajokalustoon kuuluu tehtaalta vastavalmistunut Sisu-puutavara-auto – synkronoimattomalla Fuller-vaihteistolla ja varsin tunnetulla Sisun nostotelillä varustettuna vaihtoehtona.

Kisakalustona on kuitenkin tuttuun tapaan Mercedes-Benz Actros 3360 –alustalle istutettu Hiab Loglift 105 –avonosturi, joka varustellaan kilpailijan toiveiden mukaan kaksi- tai nelivipuisella ohjausjärjestelmällä. Hyttinosturit ovat saaneet vankan jalansijan myös Suomessa, mutta hyttikalustoon pääsee tutustumaan vain koeajokalustossa.

Itse kilpailusuoritus on edellisvuosien kaltainen. Vetoauton pankkojen väliin lastattu puukuorma on kauhottava kentälle, jonka jälkeen ympäri käännettyjen puiden pitäisi jälleen löytää paikkaansa pankkojen välistä. Varsinaisen suoritusajan lisäksi loppuaikaan vaikuttaa kuorman siisteys yhdessä pankkojen tai sermin kolhimisen kanssa. Myös puiden putoaminen kourasta kasvattaa loppuaikaa, joten se kaikkein nopein ajoaika ei takaa näkyvyyttä parhaimmiston joukossa.

27 paikkakunnalla kisattavien alkukilpailujen perusteella viisi lääninmestaria sekä seitsemän nopeinta kilpailijaa ottavat toisistaan mittaa elokuun lopulla Metko-messujen yhteydessä kisattavassa loppukilpailussa. Alkukilpailujen perusteella palkitaan totuttuun tapaan paras veteraanikisaaja sekä naistensarjan paras kilpailija.

Metsäala vetää jälleen

Suomalaiset puutavara-autoilijat kuljettajineen ovat kuluneen talven aikana kiskoneet maamme vihreää kultaa metsistä jatkojalostukseen varsin kiivaaseen tahtiin. Metsäalan kuljetusyrittäjät ry:n toiminnanjohtaja Kari Palojärven mukaan maamme 1500 puutavara-autoa kuljettajineen ovat olleet täystyöllistettyjä ja välillä on havaittu jopa kapasiteettipulaakin. Palojärven mukaan suomalaiset metsät ovat tällä erää huippukunnossa ja metsävarantojen käytössäkin on nähty ilahduttavaa piristymistä, joskin metsien käyttöastetta olisi mahdollisuus edelleen parantaa. Vuosittain metsämme kasvavat reilun 100 miljoonaa kuutiota viime vuoden hakkuumäärän ollessa vajaat 55 miljoonaa kuutiota.

Palojärven mukaan kansalaisten ja yritysten usko metsään ja metsäalaan on jälleen kasvusuunnassa, mikä näkyy muun muassa uusina investointeina, joista Palojärvi nostaa esiin UPM:n Kaukaan tehtaan yhteyteen rakennettavan biodiesellaitoksen.

”Tämä 150 miljoonan euron investointi tehdään vailla minkäänlaisia investointitukia, mikä on mielestäni huomionarvoinen seikka”, muistuttaa Palojärvi, nostaen samalla esiin yksittäisten kuljetusyritysten tekemien investointien suuruuden.

”Julkisessa sanassa hehkutettiin pelialan investoivan vuosittain noin 60 miljoonaa euroa, mikä vastaa kuljetusyrittäjien vuotuisia investointeja. Tämän lisäksi myös koneyrittäjät ja muut puunhankintaketjun osapuolet investoivat kalustoon vuosittain huomattavia summia”, laskee Palojärvi, joka ihmettelee myös tieverkostomme jättämistä vähälle huomiolle ja hoidolle.

”Käytännössä kaikki metsistä hakattava puu kulkee jossakin vaiheessa kumipyörillä”, muistuttaa Palojärvi puukuljetusten perimmäisestä olemuksesta. 

Kaikki alaa koskevat uutiset eivät kuitenkaan ole yksinomaan positiivisia, sillä kustannustason voimakas kohoaminen pitää kuljetusyrittäjien talouden kireällä.

”Kustannusindeksi on noussut vuodessa reilut 8 prosenttia palkkojen ja polttoaineen hinnannousun johdosta. Kokemuksiemme mukaan asiakkaat ovat hyväksyneet indeksiin perustuvan taksakorotuksen, mikä ei yksin paranna kuljetusyrittäjän taloutta”, harmittelee Palojärvi muistuttaen myös tukipolitiikan ailahtelevuudesta.

”Bioenergian käyttöä olisi lisättävä, mutta valtion ailahtelevasta ja lyhytnäköisestä tukipolitiikasta johtuen yrittäjät eivät uskalla investoida bioenergian tuotannossa käytettävään kalustoon.

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi