Uutiset

Kuljetuskalusto

Kesla 2110 T vastaa asiakkaiden vaatimuksiin

Kotimainen Kesla Oyj on tuonut markkinoille uuden nosturimalliston, joka viitoittaa näkymiä pitkälle tulevaisuuteen. Orpe Kuljetus Oy on yksi uuden nosturin tuotekehityksessä tiiviisti mukana olleista asiakkaista.

Kesla Oyj on kehittänyt puunkorjuussa hyödynnettäviä koneita ja laitteita jo reilun viiden vuosikymmenen ajan. Puutavara-autoissa käytettävät, tänään myös monille vientialueille rantautuneet KESLA-nosturit ovat suomalaiskäyttäjien suosioon ajaneiden Peku-nostureiden jälkeläisiä. Vaikka nostureiden nimet, värit ja mallit ovat vuosien saatossa vaihtuneet, on tuotekehitystä tehty aina tiiviissä yhteistyössä loppukäyttäjien kanssa.

Suomessa suosittuun 10 tonnimetrin luokaan asettuva KESLA 2110T on täysin uusi nosturimalli, jossa lanseerattuja teknisiä yksityiskohtia tullaan myöhemmin hyödyntämään myös muissa Keslan nosturimalleissa.

”Käyttäjän kannalta erittäin merkittävä seikka on jatkeiden sisäpuolinen letkutus aina kouralle saakka, mikä vähentää letkurikkojen määrä huomattavasti. Rakenteen toteutuksessa on kuitenkin huomioitu huollettavuus sekä letkujen helppo vaihdettavuus”, kertoo Kesla Oyj:n tuotekehityspäällikkö Kari Kokko, jonka mukaan nostureiden luotettavuus, käyttövarmuus ja suorituskyky ovat olleet tärkeimpiä asioita uuden nosturimalliston tuotekehityksessä. Edeltävään mallisarjaan verrattuna painonsäästö on Kokon mukaan noin parisataa kiloa.

”Tuotekehityksessä pyrittiin keveyteen, koska alhainen omamassa tarkoittaa aina suurempia kuormia sekä polttoaineen säästöä”, kertoo Kokko tuotekehityksestä, jonka tuloksena syntyneen nosturin kerrotaan asettuvan luokkansa keveimpiin.

Kokon mukaan myös ohjausjärjestelmä on rakennettu täysin uusiksi ja sen perustana on yhteistyössä Parkerin kanssa kehitetty VP120-ohjausventtiili, jonka kerrotaan olevan edeltäjiään kehittyneempi niin käytettävyyden, säädettävyyden kuin polttoainetaloudenkin saralla.

”Järjestelmässä on viisi muistipaikkaa kuljettajakohtaisille asetuksille, joiden säätämisen kuljettajat voivat tehdä täysin itsenäisesti”, valottaa Kokko uutuusnosturin ominaisuuksia.

Yksinomaan Keslan nostureihin luottavassa, yhdeksän puutavara- ja energiapuuauton Orpe Kuljetus Oy:ssä on ajettu testinosturilla lokakuusta alkaen kokemusten ollessa varsin positiivisia. Kuljettajat ovat kiitelleet erityisesti ohjausjärjestelmän pehmeyttä ja säädettävyyttä.

”Nosturi on selvästi aiempaa herkempi ja ajettavuus on pehmeämpää varsinkin useaa liikettä samanaikaisesti käytettäessä. Ominaisuuksiensa ansiosta työskentely on aiempaa jouheampaa”, kertovat Orpen kuljettajat kokemuksistaan.

Käyttäjäkokemusten ohella testinosturista on haettu tietoja myös mittaamalla niin nosturin liikkeitä kuin työaikaista rasitustakin. ”Oulun Yliopiston konetekniikan osaston tekemien mittausten perusteella materiaalia on laitettu juuri oikeisiin paikkoihin, sinne missä rasitus on suurin”, kertoo Kokko, jonka mukaan syntyneen tietokannan ansiosta nosturi saadaan tuotantovaiheeseen aiempaa nopeammassa aikaikkunassa.

Tuotekehityspäällikkö Kari Kokon mukaan ensimmäiset tuotantonosturit luovutetaan asiakkaille heti alkuvuoden aikana.

KESLA-nostureihin vuosien ajan luottanut Orpe Kuljetus Oy on ollut tiiviisti mukana uuden nosturiperheen kehitystyössä. ”Keslan nosturit ovat kestäviä koneita ja yhteistyö niin valmistajan kuin myynnissä, asennuksessa ja huolloissa palvelevan Kongan Konepajan Keijo Kongan (vas.) kanssa on sujunut mutkatta jo vuosien ajan”, tuumaa Seppo Ora (kesk.). Keslan Kari Kokon mukaan tuotekehityksessä tarvitaan juuri tämänlaista kumppanuutta.

Ari Perttilä 

Lue seuraavaksi