Uutiset
Kelirikko- ja painorajoituskausi käynnistyi Keski- ja Itä-Suomessa

Kelirikkokausi on alkanut ja kelirikosta varoittavia liikennemerkkejä on jo paikoin pystytetty teiden varsille. Kelirikon lopullinen vaikeusaste riippuu kuitenkin vielä paljon kevään säistä. Esimerkiksi kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset voivat helpottaa tilannetta. Eri teiden ja jopa tieosien välillä voi esiintyä voimakasta paikallista vaihtelua.
Kelirikolla tarkoitetaan tien pinnan tai tierakenteen pehmenemisen aiheuttamaa kulkukelpoisuuden merkittävää vaikeutumista tai estymistä. Tien pinta tai rakenne voi pehmentyä keväällä roudan sulamisen yhteydessä tai rakenteiden vettyessä märkänä myöhäissyksynä tai lämpimänä alkutalvena. Rakenne voi pehmentyä ja kantavuus heikentyä joko tien pinnalta tai myös syvemmältä. Sorateillä voi siten esiintyä erityyppistä kelirikkoa, kuten pinta- ja runkokelirikkoa.
Runkokelirikon aiheuttamat paikalliset rungon pehmentymät, reiät ja kohoumat vaikeuttavat sorateillä kaikkia liikkujia. Pintakelirikko näkyy sorateillä pehmeänä tai liejumaisena pintakerroksena. Tienkäyttäjien on sopeutettava ajonopeutensa kelirikon edellyttämälle tasolle.
”Kevään kelirikkoennuste on laadittu syksyn ja talven sääolojen perusteella. Kelirikkokaudesta odotetaan keskimääräistä asetettavien painorajoitusten osalta. Kuitenkin maantieteellisen alueen ollessa laaja, voi sen sisällä esiintyä suurtakin paikallista vaihtelua. Sorateillä kannattaa varautua pintakelirikkoon sekä mahdollisiin painorajoituksiin”, yksikön päällikkö Jere Toppinen ELY-keskuksesta varoittaa.
Kevään säällä on aina suuri merkitys kelirikon esiintymiselle ja sille, kuinka vaikea siitä muodostuu. Mikäli säät ovat roudan sulamisaikana pilviset ja sateiset, sulaa routa nopeasti, jolloin varsinkin tien pintakerrokset voivat liejuuntua pahastikin. Tierungot eivät sula aurinkoisilla ja varjoisilla tieosuuksilla samaan tahtiin. Tuulinen, kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset puolestaan pitävät kelirikkoa kurissa.

”Hoitourakoitsijat ovat pyrkineet lieventämään kelirikon vakavuutta ja kestoa madaltamalla aurausvalleja, tekemällä sohjo-ojia sekä poistamalla polanteita”, jatkaa Toppinen.
Painorajoituksia on yleensä eniten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa
Valtion ylläpitämiä sorateitä on Pohjois-Savon ELY-keskuksen vastuualueella (Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala) yhteensä noin 7 350 km ja Keski-Suomen ELY-keskuksen alueella noin 2 430 km.
”Edellisen kevään kelirikko oli painorajoitusten osalta osin vaikea. Alueen tiestölle jouduttiin asettamaan painorajoituksia yhteensä noin 1 070 km. Painorajoitettuja teitä oli Keski-Suomen alueella noin 280 km, Etelä-Savossa noin 70 km, Pohjois-Savossa noin 230 km ja Pohjois-Karjalassa noin 490 km”, Toppinen toteaa.
Liikenteen rajoittaminen kelirikkoisilla teillä
Kelirikkoisten teiden liikenteen rajoittamisen tarkoituksena on estää teiden vaurioituminen raskaan liikenteen vaikutuksesta ja turvata elintärkeiksi katsottavat kuljetukset ainakin minimitasolla. Tiet tulisi saada pidettyä sellaisessa kunnossa, että jokaiseen talouteen voidaan kulkea vähintään henkilöautolla.
”Jos kelirikkotilanne kehittyy sellaiseksi, että tien vaurioituminen on odotettavissa, liikennettä ryhdytään rajoittamaan asettamalla tielle suurinta sallittua ajoneuvon tai ajoneuvoyhdistelmän painoa osoittavat merkit. Yleisimmin käytetty painorajoitus on 12 tonnia, mutta ne eivät koske elintärkeitä kuljetuksia”, kertoo Toppinen.
Miten painorajoituksista päätetään?
ELY-keskus tekee painorajoituspäätökset ottamalla huomioon paikalliset olosuhteet. Myös muille kuin kelirikon uhkaamille teille voidaan tarvittaessa asentaa painorajoitus, esimerkiksi maa-aines- ja puutavarakuljetusten tai poikkeuksellisen vaikean kevään sään vuoksi. Rajoituksista voidaan myös luopua kokonaan, jos kevään sää on suotuisa eli vähäsateinen, tuulinen ja aurinkoinen.

Painorajoitukset pyritään asettamaan mahdollisimman lyhyeksi aikaa. Rajoitukset poistetaan, kun roudan sulaminen on edennyt tarpeeksi syvälle ja tie on saavuttanut riittävän kantavuuden.
”ELY-keskus toivoo, että kelirikolle alttiilla maanteillä tiedossa olevia raskaita kuljetuksia ajoitettaisiin ennen varsinaisen kelirikon alkamista ja hyödynnettäisiin yöpakkasia. Usein tämä tarkoittaa aikaista aamua, jolloin teiden kantavuus on suurimmillaan”, toteaa Toppinen.
Kuljetustarpeesta riskiteillä olisi hyvä olla yhteydessä ELY-keskuksen maanteiden hoidon projektipäälliköihin, jolloin yhdessä sopimalla voitaisiin löytää keino kuljetuksille ja samalla vähentää teiden rikkoontumisen vuoksi asetettavien painorajoitusten määrää.
Ajantasaista tietoa painorajoituksista saa Fintrafficin palvelusta.
Artikkelikuva: Kelirikon korjaustyö meneillään. Kuva: ELY-keskus