Uutiset

Kuljetuskalusto

JOAB-pakkaaja astiapesurilla

JOAB on toimittanut ensimmäisen jäteastian pesulaitteistolla varustetun jätepakkaajan suomalaiselle asiakkaalleen. Jyväskyläläinen perheyhtiö Sihvari Oy on viime kesänä saanut käyttöönsä Volvo FE 320 -alustaisen Joab Anaconda -jätepakkaajan, joka on varustettu astianpesulaitteistolla.

Jäteasetuksen mukaan jätteen keräilyyn käytettävä jäteastia on puhdistettava riittävän usein, ettei se aiheuta haittaa tai vaaraa ympäristölle tai jätteen keräilylle. Vaikka asetus ei tarkasti puhdistuksen taajuutta määritäkään, voidaan kunnallisissa jätehuoltomääräyksissä edellyttää jäteastioiden säännöllistä pesua esimerkiksi kerran vuodessa.

Astian pesu tyhjennyksen yhteydessä

Jäteastian omatoiminen pesu ei ole välttämättä aivan yksikertainen toimenpide. Aina roskapussit eivät pysy ehjinä, ja jäteastian seinämiin on voinut tarttua materiaalia, joka ei normaalissa tyhjennyksessä lähdekään jäteauton matkaan. Kotioloissa ei jäteastioiden pesemineen, tai ainakaan syntyvien pesuvesien hallintaan, ole yleensä kelvollista tapaa.

Helppo tapa täyttää jäteastian puhdistusvelvoite on hankkia palvelu jätteen keräilyä tekevältä yritykseltä, joka käy tyhjentämässä jäteastian astianpesulaitteistolla varustetulla jätepakkaajalla. Astia tulee tyhjennetyksi ja pestyksi samalla käynnillä, eikä aikaa kulu juurikaan sen enempää kuin pelkkään tyhjennykseen. Millään muulla tavalla jäteastiaa ei saa pestyksi niin lyhyessä ajassa.

Ensimmäinen Suomeen

Joab on lisännyt jo ennestäänkin laajaan jätepakkaajien valikoimaansa Anaconda MHD -mallin, jossa on jäteastian pesulaitteisto. Ensimmäinen tällainen pakkaaja toimitettiin Suomeen Sihvari Oy:lle.

Sihvarin pesuripakkaajan alustana on Volvo FE 320. Edessä ei ole aurapuskuri vaan lisäpaino. Ilman sitä etuakselille ei kaikissa kuormitustilanteissa tule säädösten mukaista osuutta auton painosta.

”Korona hieman myöhästytti auton käyttöönottoa, mutta alkukesästä lähtien se oli tiiviisti liikenteessä ja toimi odotetun hyvin. Lokakuun lopussa pesut lopetettiin, ja auto jäi odottamaan kevättä. Emme käytä autoa talvella normaalina pakkaajana, vaikka se mahdollista olisikin”, kertoo Sihvari Oy:n toimitusjohtaja Janne Andersin.

Pesuveden kierrätystä

Jäteastian pesu tapahtuu kahden pesurobotin avulla, joista astian koon mukaan käytetään toista tai molempia kuljettajan ohjauksen mukaan. Kaksipyöräiset astia pestään yhdellä robotilla, nelipyöräiset kahdella.

Jäteastia kipataan ja siellä olleet jätteet puristetaan säiliöön, jonka jälkeen suoritetaan astian pesu. Ennen astian laskemista takaisin maahan siitä annetaan pesuveden valua pois.

Pesulaitteistoon kuuluu 2 300 litran puhdasvesisäiliö ja 1 300 litran jätevesisäiliö. Peseminen tapahtuu niin sanotusti harmaalla vedellä, eli pesussa käytettyä vettä käytetään suodatettuna uudelleen. Janne Andersinin mukaan mukana kulkeva vesimäärä riittää yleensä vajaan työvuoron mittaiseen rupeamaan.

Pesussa käytettävä vesi lämmitetään sähkövastuksella enimmillään 50-asteiseksi, jolloin puhdistusteho on parempi kuin käyttämällä kylmää vettä. Epämiellyttävien tuoksujen torjumiseksi käytetään myös pesuainetta.

Astiapesu on oleellinen osa jätehuoltoa

Janne Andersin sanoo, että jäteastioiden pesupalvelu on oleellinen osa Sihvarin liiketoimintaa. Astiapesurilla varustettu Joab-pakkaaja työllistyi viime pesukaudella hyvin tiiviisti yhtiön omilla urakka-alueilla ja liikkui siten laajasti Etelä- ja Keski-Suomessa.

”Pesuripakkaajan kuljettajan työ poikkeaa hieman tavanomaisella pakkaajalla työskentelevän kuljettajan työstä. Välillä voidaan olla komennuksella toisella paikkakunnalla viikko kerrallaan”, hän sanoo ja pohtii päätteeksi, voisiko vastaisuudessa alustana ollakin makuuohjaamollinen malli.

Lue seuraavaksi