Uutiset

Kuljetuskalusto

IAA 2016 Osa 1

Maailman suurimmat hyötyajoneuvomessut järjestettiin 66. kerran syyskuun lopulla Hannoverissa, Saksassa. Joka toinen vuosi järjestettävillä messuilla vieraili yhdeksän päivän aikana 245000 kävijää tutustumassa tuotteisiin, joita esitteli 2013 näytteilleasettajaa 52 maasta.Vilkkuvat sivuvalot perävaunussa.

Marraskuun alusta 2017 alkaen uusiin perävaunuihin tullaan edellyttämään sivuvaloja, jotka vilkkuvat yhdessä suuntavilkkujen kanssa. Vilkkuvilla sivuvaloilla pyritään parantamaan kevyen liikenteen turvallisuutta tilanteissä, joissa ajoneuvoyhdistelmä on kääntymässä. Schmitz Cargobull esitteli perävaunuissaan vilkkuvat sivuvalot, jotka täyttävät tulevat vaatimukset.


Kippivaunun ohjausta puhelimella.

Schmitz Cargobull S.KI on kippiperävaunu, johon on mahdollista saada edistyksellinen toimintojen ohjaus S.KI Control -sovelluksen avulla. Sovellus voidaan asentaa älypuhelimeen tai tablettiin. Peruskokoonpanossaan järjestelmä muun muassa valvoo kippausvakautta tarkkailemalla kippaus- ja kallistuskulmaa sekä vetoauton ja perävaunun välistä kääntökulmaa. Mobiililaitteen näytöltä voi käyttää suoraan perävaunun toimintoja, kuten kippiä. Asfaltinlevittimeen kipattaessa kuljettaja voi laittaa hieman jarrua päälle, jolloin yhdistelmä ei karkaa levittimen edestä. Lisäpaketteina on saatavissa punnitus- ja renkaiden painevalvontatoimintoja.


Jää pois perävaunun katolta.

Pakkaskauden alettua kapelliperävaunujen katolle muodostuu helposti jäätä. Sen poistaminen ennen liikenteeseen lähtemistä on kanssakulkijoiden turvallisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää. Tärkeydestä huolimatta katon puhdistaminen on hankalaa ilman oikeanlaisia apuvälineitä. Krone on kehittänyt Ice Protect Easy -laitteen, joka sähkömoottorin voimin kykenee kohottamaan kattopressua 18 senttimetriä keskeltä. Laite ei vaikuta katon avausmekanismin toimintaan.


Kuorma kiinni.

Krone esitteli osastollaan kapelliperävaunun Multi Safe -kuormanvarmistusjärjestelmää. Järjestelmään kuuluu suuri määrä erilaisia kuorman varmistamiseen liittyviä välineitä, joiden avulla hyvinkin erilaiset kappaleet saadaan tuettua ja sidottua parhaalla mahdollisella tavalla. Järjestelmä perustuu modulaarisuuteen, joten tuenta- ja sidontavälineitä on helppo siirtää ja asettaa optimaaliseen paikkaan.


Energiatehokkaita renkaita.

Continental esitteli uudet Conti EfficientPro -renkaat ohjaaville ja vetäville akseleille maantieliikenteeseen. Renkaat on kehitetty mahdollisimman hyvää polttoainetaloutta silmällä pitäen. Niinpä ne ovatkin saaneet EU:n luokituksessa A-merkinnän energiataloudesta.

Continental iTires on tuoteperhe, jossa on valmiiksi tehtaalla asennettu rengaspainetunnistin. Kun tunnistin on asennettu valmiiksi rengastehtaalla, välttyy käyttäjä asennustyöltä ja ContiPressureCheck-rengaspaineiden valvontajärjestelmä toimii moitteettomasti. ContiPressureCheck voidaan integroida autoon niin, että se käyttää auton omaa informaationäyttöä tai järjestelmällä voi olla oma näyttö. Tällä hetkellä iTires-renkaita on saatavana 22:ssa suosituimmassa koossa Conti Hybrid ja ContiEcoPlus -renkaissa.


Hybriditeknologiaa.

Seinäjoella kuljetuskaluston lämmönsäätölaitteita valmistava, saksalaiseen Bitzer Groupiin kuuluva Lumikko Technologies Oy esitteli uuden autoihin tarkoitetun kylmälaitteen. Neljän kilowatin tehoisessa L4:ssä ei ole erillistä sähkömoottoria, vaan se on integroitu kompressoriin. Dieselmoottori välittää voiman hybridiyksikölle hihnalla. Laite on tarkoitettu yli 5,5 tonnin autoihin ja se painaa vain 400 kg. Lumikko L4:ssä on integroitu höyrystin, mikä säästää kuormatilaa. Valikoimaan seuraavaksi tuleva kuuden kilowatin tehoinen L6 perustuu samaan tekniikkaan ja on kenttätestausvaiheessa.


Paljon uutta nostureihin.

Hiab on uudistanut keskiraskaan sarjan kuormausnosturivalikoimaansa 24 uudella tai päivitetyllä mallilla. Uudet keskiraskaan sarjan nosturit ovat vastaus 20 tonnimetrin segmentin kasvaville markkinoille. Nostureihin on saatavilla täydellinen valikoima HIAB-ohjausjärjestelmiä, kaukohallinnalla tai ilman. Uudistetuissa nostureissa on innovatiivisia toimintoja, jotka helpottavat nosturin käyttöä ja tekevät siitä samalla turvallisempaa ja tuottavampaa. Puomin kärjen ohjausjärjestelmä CTC (Crane Tip Control) yksinkertaistaa nosturin ohjaamista. Nostonvaimennus LSS (Load Stability System) puolestaan takaa nosturin turvallisen käytön. SAF-toiminnon (Semi Automatic Folding) ansiosta nosturin voi paketoida tai ottaa käyttöön puoliautomaattisesti.


Nopeampi nosturin asennus.

Hiab Frameworks on autokohtaisesti etukäteen valmistettu raskaiden nostureiden asentamiseen tarkoitettu apurunkopaketti. Frameworksiin kuuluvat itse apurungon lisäksi hydraulipumppu ja -säiliö sekä tukijalat. Hiabin mukaan nosturin asennusaika lyhenee Frameworksia käyttämällä 75 prosenttia. Tällä hetkellä edistyksellinen apurunkopaketti on saatavissa Volvoon, Renaultiin, Scaniaan ja DAF:iin.


Katseenvangitsija.

talialainen säiliöajoneuvovalmistaja O.ME.P.S. on kasvattanut suosiotaan myös suomalaisten asiakkaiden keskuudessa. Suomeen on toimitettu sekä autosäiliöitä että kaikkia käytössä olevia perävaunutyyppejä. Suomalaistoiveet eivät aiheuta Italiassa päänvaivaa, sillä esimerkiksi B-junia O.ME.P.S. on toimittanut Australiaan jo kauan ennen kuin niitä Suomessa alettiin käyttää. Osaston katseenvangitsijaksi olikin tuotu Kuljetus Auvisen B-juna, joka ehti käydä maalattavana Etelä-Pohjanmaalla ennen messuja. Lopulliseen asuunsa yhdistelmä valmistuu vasta myöhemmin.


Valaistuja kilpiä.

Riihimäellä toimiva Vepro Oy valmistaa muovituotteita hyötyajoneuvoihin alihankintana ajoneuvovalmistajille ja jälkimarkkinoille. Sivuikkunoiden vetosuojat ja aurinkolipat ovat esimerkkejä Vepron tunnetuista tuotteista. Nyt Vepro on yhdessä belgialaisen edustajansa Matro:n kanssa esitellyt Illumiled-valokilvet. Perinteistä muotoilua edustavat valokilvet ovat muovista valmistettuja ja valaistus saadaan aikaan ledeillä. Metallirunkoisiin vastaaviin kilpiin verrattuna Illumiled-kilvet ovat noin 40 prosenttia kevyempiä. Kokovaihtoehtoja on seitsemän. Automallikohtaisia kilpiä on useisiin malleihin, uutuutena Volvon FH 4, johon kilven saa tuulilasin alapuolelle.


Valikoima nettiluettelossa.

Nummi on perinteikäs hydrauliikan ja erityisesti kippien tuotemerkki. Tänä päivänä tuotemerkin takaa löytyy yritys nimeltä Wipro Infrastructure Engineering Oy, joka valmistaa maailmallakin erittäin laadukkaiksi tunnustettuja kippejä ja sylintereitä Perniössä. Nummi-tuotteitten valinta on nyt entistä helpompaa, sillä koko mallisto on nähtävissä sähköisessä luettelossa internetissä. Luettelossa on saatavilla tarkat tekniset tiedot piirustuksineen ja oikean tuotteen löydyttyä sen voi lisätä tarjouspyyntölistalle, jonka perusteella asiakas saa tarjouksen haluamistaan tuotteista.

Tuoteuutuutena Nummi-kippien osastolla oli uudistunut vakaava JTC-etukippi, joka uudenlaisen suunnittelun ansiosta on aiempaa noin 30 kilogrammaa kevyempi. Myös asennuskaukalo on uudistunut, jonka ansiosta tilantarve on pienentynyt.


Tyylikäs sivusuoja.

Parlok Oy on laajalti tunnettu raskaankaluston roiskesuojien ja työkalulaatikoiden valmistaja. Valmistusmateriaalina on erittäin luja polyeteeni HDPE. Jo jonkin aikaa Parlokilla on kehitetty myös erityisesti perävaunuihin soveltuvaa Ecowin-sivusuojaa, joka on yhtä aikaa määräykset täyttävä alleajosuoja ja ilmanohjain. Virtauslaskennalla tehdyn simuloinnin mukaan ilmanvastus puoliperävaunuyhdistelmässä vähenee 13 prosenttia, mikä tarkoittaa polttoaineen kulutuksen pienentymistä noin viidellä prosentilla.

Ecowin on kevyt ja helppo asentaa ja se voidaan maalata halutun sävyiseksi. Koska Ecowin kootaan moduuleista, se on helppo sovittaa eripituisiin perävaunuihin ja vaurion sattuessa voidaan uusia vain rikkoutunut osa.


IAA 2016 Osa 2

Lue seuraavaksi