Uutiset

Kuljetuskalusto

Huoltoautokonsepti raskaalle kalustolle

Närpiön Erikoisvaunut NEK Oy ja Jarmika Oy lanseerasivat avaimet käteen -periaatteella valmistetun huoltoauton. Työkaluvarusteluun ja -myyntiin keskittynyt Jarmika ideoi huoltoautokonseptin asiakkaiden palautteen pohjalta. NEK valikoitui kumppaniksi aiemman huoltoautorakentamisen kokemuksellaan. Ensimmäisen asiakkaalle valmiiksi asti räätälöidyn huoltoauton myynnistä vastasi Jarmika. NEKin myyntipäällikkö Tero Saari kertoi alustan kätkevän paljon yksityiskohtia. Jarmikan toimitusjohtaja Jarno Grönholm toteaa kuorma-auton päälle rakennetun yksikön helpottavan maanrakennusurakoitsijan työtä. Se oli koko konseptiauton tekemisen lähtökohta.

Närpiön erikoisvaunu NEK Oy toteuttaa Närpiön tuotantolaitoksillaan päällirakenteita moniin eri käyttötehtäviin. NEKillä on taustalla pitkä kokemus huoltoautojen vientitoiminnasta Norjaan. Suomen markkinoille valmistuneen konseptihuoltoauton valmistuminen vaati silti tausta- ja yhteistyötä. Huolto- ja korjaustoiminnan vienti koneyrittäjän työmaalle ajoneuvolla on huomattavasti helpompaa kuin raskaan työkonekaluston tuominen korjaamolle. Liikkuvan huoltoauton vaatimuksiin kuuluu pääsy mahdollisimman lähelle kohdetta.

Jarmikan Jarno Grönholm ja NEKin Tero Saari esittelevät tyytyväisenä valmista huoltoautoa.

”Iveco kuorma-auton varsinaisen rungon päälle asennetun korin ja sen alla apurungon tehtävä on vahvistaa ajoneuvoa. Kaikille automerkeille teemme vahvistuksen. Tarkoitus on, että ajoneuvo kestää erilaisia olosuhteita koko käyttöhistoriansa. Huoltoautoilla ei ajeta pelkästään kestopäällysteellä. Tämän Mateko Oy:lle menevän auton työpaino on kymmenen tonnin luokkaa. Kun alustarakenteen suojassa olevat öljysäiliöt ovat täynnä, ollaan lähellä auton tieliikenteessä suurinta sallittua kahdentoista tonnin kokonaismassaa”, kertoo Tero Saari NEKiltä.

Huoltoauton korivarusteet määrittää asiakas. Kaikessa toteutuksessa otetaan huomioon turvallisuus, käyttötarkoitus ja ympäristöasiat. Ivecon päälle rakennetun konseptihuoltoauton korin varustukseen kuuluu lähes täydellinen huoltokorjaamo. Ajoneuvosta löytyy esimerkiksi öljysäiliöt pumppuineen viidelle öljytyypille ja jäteöljysäiliö auton apurunkorakenteessa. Kompressori, aggregaatti ja suuritehoinen invertteri takaavat omavaraisuuden maastossa. Lämmitysjärjestelmä on kattava, siihen kuuluu esimerkiksi tuuletetut lämmitettävät kaapit työvaatteille. Lämmitetyssä työkaluvaunutilassa tavarat pysyvät kuivina ja käyttökunnossa. Painepesurin vesisäiliön kohdalla on lämmityskanava varmistamassa linjan toimivuuden. Kaasuhitsausvälineet ja korin takana pieni kappaletavaranosturi kuuluvat kalustoon. Auto ja kalustokori on luonnollisesti varustettu tehokkaalla valaistuksella sisältä ja ulkoa. Varashälytinjärjestelmä yksityiskohtineen pitää asiattomat loitolla. Lista työkaluista on pitkä. NEKin toimitusjohtaja Tapani Kosken mukaan modulaarinen rakenne mahdollistaa päällirakenteen siirtämisen toisen alusta päälle. Näin on tehty muun muassa Norjaan menneisiin huoltoautoihin, kun auton alusta on tullut vaihtoikään. Vaihtoa helpottaa automerkin ja sen kokoluokan pysyminen samana.

Yhteistyössä asiakasta kuunnellen

Jarmika Oy:n Jarno Grönholm kertoi huoltoauton varustelun olevan pitkän kehityksen tulosta.

Huoltoauton takanurkassa on kappaletavaranosturi varaosien nostoon auton kyytiin tai asennusvaiheen käyttöön auton ulkopuolella. Paineilman tuotantoyksiköt, ilmasäiliöt ja sähkögeneraattori sijaitsevat huoltoauton tavaratilan takaosassa.

”Yllättävän monta liikkuvaa osaa projektissa on ollut. Kaikille varusteille on löytynyt tarkoituksenmukainen paikka. Käyttäjän kannalta ergonomiset ratkaisut tai esimerkiksi kunnon valaistus ovat oleellisia asioita. Turvallisuuteen liittyen ajoneuvo on varustettu hälytysjärjestelmillä”, toteaa Grönholm valmiista tuotteesta. Hänen mukaan neljä kuukautta on realistinen huoltoauton varusteluaika. Jarmikan tavoite on kuunnella asiakasta ja saada paras mahdollinen ratkaisu. Liiallinen kiire saattaa teettää myöhemmin lisätyötä. Asiakkaalle lähtevä Iveco huoltoauto voi pyöriä huolto- ja korjauspalveluissa seuraavat parikymmentä vuotta. Hyvin suunniteltu tuote on pitkään käyttökelpoinen.

Verkossa

www.nek.fi

www.jarmika.fi

www.mateko.fi

www.iveco.fi

Lue seuraavaksi