Uutiset

Kuljetuskalusto

Humbaurin perävaunulavetilla helpot siirrot

Mäki-Tammela Oy on tehnyt työkoneiden kuljetuksia Oulun seudulla jo 15 vuoden ajan. Asiakkaat ovat pääosin rakennuskonevuokraamoja sekä rakennusliikkeitä ja kuljetettavat nimikkeet valtaosin ajettavia koneita. Siirrot tehdään konelavallisilla koukkuautoilla. Lisäksi kalustoon on kuulunut aina yksi perävaunulavetti. Nyt ajoon saatiin järjestyksessään jo kolmas, Ojala Machinen toimittama saksalaisvalmisteinen Humbaur HTD -perävaunulavetti.

Mäki-Tammela Oy:n Jari Mäki-Tammela kertoo aloittaneensa liikenneluvallisen ajotoiminnan vuonna 2008, ja kuten monesti, sattumalla oli osuutta asiaan. Jari sanoo etsineensä tuolloin vaihtolava-autoa ja Pekkaniskalla oli myynnissä käytetty, konelavallinen koukkuauto. Kaupanväännön yhteydessä Pekkaniskalta kyseltiin kiinnostusta heidän vuokraamiensa henkilönostimien siirtoajoihin. Autokaupat sitten tehtiin ja kaupanpäällisiksi tuli vielä toimeksianto, joka antoi pian uutta suuntaa yrityksen toiminnalle. Jari sanoo hieman fiksanneensa hankintaansa, ja ei kun ajoon. Ensimmäinen talvi kului yhden miehen ja yhden auton toimintana, mutta jo seuraavana vuonna mukaan tuli Jarin vaimo Tuija sekä yksi perheen ulkopuolinen työntekijä. Autojakin oli ajossa vuoden 2009 lopulla jo kolme kappaletta.

Siitä asti kasvu on ollut tasaista. Henkilökuntaa on nyt reilut kymmenen ja autoja vajaa kymmenen. Kuuden raskaan kuorma-auton lisäksi on muutama HIAB-nosturilla varustettu Fuso. Isot autot ovat ruotsalaismerkkejä. Yksi kuorma-autoista ajaa kokoajan akkukeräysajoja ympäri Suomen täysperävaunuyhdistelmän veturina. Tätä yhdistelmää käskyttää Jarin poika Juho.

Oululainen Mäki-Tammela Oy on käyttänyt jo pitkään saksalaisvalmisteisia Humbaur-perävaunulavetteja konekuljetuksissaan. Tässä viimeisin hankinta, suomalaisten vaatimukset täyttävä koko mitaltaan tasainen Humbaur HTD 40 -perävaunu.

Konevuokraamojen ajoja

Konelava-ajot ovat pääosin konevuokraamojen kaluston siirtoja. Alueeksi Mäki-Tammela määrittelee 50 kilometrin säteen Oulusta. Kuljetettavat laitteet ovat ajettavia työkoneita kuten henkilönostimia, kaivukoneita, pyöräkuormaajia, kurottajia, trukkeja, jyriä jne. Kuvissa esiintyvän yhdistelmän auton lavalla kulkee maksimissaan 10 tonnin ja perävaunussa 25 tonnin kone.
Konekuljetusten täydennykseksi Mäki-Tammela Oy aloitti roskalavojen ajon kymmenisen vuotta sitten. Tänä päivänä vaihtolavoja on jo vajaa 200.
Jari Mäki-Tammela sanoo, että roskalavojen ja koneiden kuljetuksiin soveltuvat samat autot. Näin saadaan autojen käyttöastetta suuremmaksi. Aikanaan saatu hyvä palaute koneiden kuljetuspalvelusta rohkaisi Mäki-Tammelan mukaan laajentamaan myös roskalavojen kanssa operointiin. Konekuljetuksissa palveluun kuuluu myös työmaille vietävien koneiden käyttöopastus.

Jari Mäki-Tammela on luottavainen tulevaisuuteen. Oulun seudulla on parhaillaan käynnissä suuria investointeja, joten kone- ja roskalavakuljetuksia riittää varmasti pitkään.

Humbaur-perävaunulavetti

Mäki-Tammela osti ensimmäisen Humbaur-lavetin Ojala Machine Oy:ltä jo 12 vuotta sitten. Nyt on menossa jo merkin kolmas lavetti. Ensimmäinen lavetti oli niin sanottu Eurooppa-mitallinen 9,8 metrin kannella, ja toinen, hieman pidempi, oli 11,8-metrinen. Uusimman, kuvissakin esiintyvän yksilön kansi on 12,2 metriä pitkä ja vaunu on koko mitaltaan tasainen. Tämä ominaisuus tehtiin Ojala Machinen pyynnöstä Suomen markkinoita varten.

Mäki-Tammelan vaunu on neljäakselinen, mutta tarjolla on myös viisiakselinen malli. Jari Mäki-Tammela kiittelee hydraulisesti toimivia, neljämetrisiä ajosiltoja. Nousuksi tulee näin hillitty 20 cm/m. Se on hyvä ominaisuus varsinkin talvella, kun on liukasta. Myös matalien koneiden, kuten trukkien, lastauksessa siitä on etua. Työnteko nopeutuu ja tulee turvallisemmaksi.

Kiitosta saavat myös vaunun peräpään tukijalat. Ne kääntyvät helposti ilman työkaluja kuljetusasennosta käyttöasentoon. Taas yksi lastaustapahtumaa nopeuttava tekijä.

Molemmilla sivulla on runsaasti tukevia kiinnityslenkkejä ja levennykseen käytettäviä korvia. Mäki-Tammeloiden ”luottopakki” Riku Leinonen tässä valmistautumassa koneen lastaukseen.

Perävaunu on ilmajousitettu ja siinä on runsaasti tukevia ja piiloon kääntyviä sidontalenkkejä. Runko on täyssinkitty ja kannen ajourat ovat puuta, kuten myös ajoramppien pinta. Mäki-Tammela suunnitteli, että he vaihtavat todennäköisesti ajoramppeihin ritilät, jolloin kura ja loska valuisi verkon läpi tarjoten kaltevalle pinnalle paremman kitkan.

Perävaunun takapään tukijalat kääntyvät vaivattomasti pystyasentoon. Perävaunun runko on kauttaaltaan sinkitty, joka on sitten vielä osittain maalattu päälle. Ylhäällä näkyvät korvat mahdollistavat vaunun levennyksen. Korvat kääntyvät sivulle ja päälle kiinnitetään lankku.

Vaunu on myös helposti levennettävissä. Sivuilla on uloskäännettävät korvat, joiden päälle levennyslankku kiinnittyy tukevasti. Mäki-Tammelaa hieman mietityttää 17,5 tuuman rengaskoko. Pitkissä maantievedoissa olisi polttoaineenkulutus varmasti melkoisen suuri, mutta Mäki-Tammeloiden ajot tapahtuvat pääosin taajama-alueella, jolloin seikka ei niin korostu. Pienipyöräisyydestä on kuitenkin etua rakenteen mataluutena.

Ajorampeilla on mittaa neljä metriä. Näin noususta tulee varsin loiva, 20 cm/m. Rampit laskevat ja nousevat ylös hydrauliikan avulla. Ilmajousituksella saa myös laskettua vaunun perää, jolloin nousu loivenee entisestään.

Läpiajettava perävaunu

Yhtenä lastausta ja purkua nopeuttavana tekijänä Mäki-Tammela pitää mahdollisuutta ajaa lastattava kone veturissa kiinni olevan perävaunun läpi auton lavalle irrottamatta vaunua. Auton koukkulaitteen avulla saa konelavan työnnettyä osittain perävaunun päälle ja kallistettua alas. Myös perävaunun ilmajousitusta hyödyntämällä saa vaunun etuosaa nostettua ylös, jolloin nousukulma pysyy loivana. Tällä konstilla sekä edellä mainituilla muilla lastausta nopeuttavilla ominaisuuksilla lastaa hyvinkin kaksi tai jopa kolmekin pientä konetta lähes yhden koneen ajassa.

Jari Mäki-Tammela on tehnyt kauppaa jo pitkään Ojala Machinen kanssa. Hän sanoo, että Alpo Ojalan kanssa on miellyttävää tehdä kauppaa. Aina on päädytty varsin helpolla molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. Humbaurin perävaunuasioissa Ojalalla kuunnellaan Mäki-Tammelan mukaan suomalaista asiakasta tarkalla korvalla ja välitetään asiakkaiden tarpeet myös valmistajalle Saksaan.

”Näin mekin saimme meidän töihin ja olosuhteisiin hyvin soveltuvan perävaunulavetin”, päättää Mäki-Tammela.


Vertti Mursu työjuhtansa vierellä. Oulun seudulla riittää vaihtolavakuljetuksia.


Lue seuraavaksi