Uutiset

Kuljetuskalusto

Hiabin toteuttama mobiilihakkuri

Kuorma-autojen ja muidenkin liikuteltavien alustojen päälle toteutetut hakettimet ovat monien eri valmistajien komponenteista kokoonpantuja laitteita. Toteutuksen hoitaa monesti joku neljäs tai viides taho, joka yhdistää tarvittavat peruslaitteet toimivaksi kokonaisuudeksi. Kuorma-autoalustaisen tapauksessa ne kolme ensimmäistä tahoa ovat kuorma-auton, hakkurin ja nosturin valmistajat. Nosturivalmistaja Hiab on nyt aloittanut tarjoamaan uutta palvelua. Hiab rakentaa Raisiossa kuorma-autoalustaisia mobiilihakkureita yhdistämällä kuorma-autoalustan, hakkurin ja nosturin yhdeksi kokonaisuudeksi.

Hiabin toteuttamia hakkurikokonaisuuksia on jo kovassa ajossa. Muutama vuosi sitten tehty ensimmäinen ajoneuvon päälle asennettu hakkuri oheislaitteineen meni varsinaissuomalaiselle koneurakoinnin monialayritykselle, Karri Räikkä Oy:lle. 
”Projektissa tehty tiivistä yhteistyötä asiakkaan ja laitetoimittajien kanssa. Loppukäyttäjän kanssa käytiin tiivistä keskustelua tarpeiden määrittelemiseksi jo ennen laitehankintojen tekoa”, sanoo Hiabin tuotemyyntipäällikkö Henri Kitula. Yhtenä tärkeänä seikkana Kitula pitää sitä, että vastuutahoja asiakkaan suuntaan on vain yksi. Se nopeuttaa asioiden hoitoa ja ennen kaikkea helpottaa asiakkaan oloa niin rakennusvaiheessa kuin itse laitteen käytön aikana. 

Ensimmäinen kokonaisvaltaisena projektina toteutettu mobiilihakkuri luovutettiin käyttöön syksyllä 2016. Siitä saadut hyvät kokemukset johtivat pian toisen yksilön tilaukseen. Nyt asiakkaalla on käytössä jo kolmaskin Hiabin samalla konseptilla toteuttama laite. Viimeisin saatiin rankakasalle viime vuoden lopulla. Toinen ja kolmas hakkuri ovat täysin identtiset, mikä osaltaan nopeutti toteutusta. Asiakas on tyytyväinen laitteiston teknisiin ominaisuuksiin ja etenkin helppoon tapaan synnyttää räätälöity kokoonpano.

Kokoonpano Raisiossa

Hakkuriprojekti käynnistyy aina asiakkaan kanssa käytävällä tarkalla määrittelyllä. Hiab ”kerää” komponentit aikataulun mukaisesti ja suorittaa sen jälkeen auton päällirakennuksen kaikkine erillisine varusteineen ja haluttuineen lisävarusteineen. Pääkokoonpano tapahtuu kuitenkin koko ajan yhdessä paikassa, Hiabin Raision toimipisteessä. 

Hiabin tuotemyyntipäällikkö Henri Kitula tässä osoittaa mittojen mukaan tehtyä terälaatikkoa. Hakkurin varaterät ovat näin suojassa helpossa paikassa. Mukaan mahtuu useampikin teräsarja pidemmällekkin haketuskeikalle.

”Työntekoa nopeuttaa se, että suunnittelu ja asennus tapahtuvat yhdessä ja samassa paikassa. Tiedonkulku on tuolloin nopeaa ja asioiden selvittely helpompaa”, sanoo Kitula. 
Kokoonpano alkaa apurungon sovittamisella, joka on mitoitettu käytettävälle hakettimelle sopivaksi. Päälirakenne, hydrauliikka ja sähköt on suunniteltu ja valmistettu hakkurikäyttöä silmällä pitäen. Nähdyssä koneessa oli Hiabin asentama Rexrothin säätyvätilavuuspumppu nosturin voiman tuottoon. Apurungossa on huomioitu myös nosturin vaatimukset. Samassa yhteydessä on helppo suorittaa muutkin varustelut, kuten lokasuojien, työtasojen, portaiden ja erilaisten laatikoiden asennukset. 
”Asiakkaankin on kätevä seurata valmistusta, kun kaikki päällirakennuksen vaiheet tapahtuvat yhdessä paikassa”, korostaa Kitula. Apurunko maalataan sinkkipohjamaalilla ja asiakkaalla toivomalla pintavärillä. 

Helpottaa kokonaisuutta

Tällaiset isot mobiilihakkurit ovat aina yksilöitä ja asiakkaan erittelyn mukaisesti kasattuja. Itse kokoonpanovaihe nopeutuu, kun työ tehdään yhdessä pisteessä. Sama pätee laitteiston koeajon ja säädön yhteydessä, kun kaikki tietotaito on tuolloin koolla koneen ympärillä. 

Kuvan hakkurin alustana on Volvo FMX 540 ja hakettimena Doppstadt DH-811. Nosturina on Loglift 118STI, ulottuvuutta 10,1 metriä. Ohjausjärjestelmänä siinä on puutavaranostureista tuttu Timbertronics. Järjestelmässä on muistipaikat kolmen kuljettajan omakohtaisille säädöille.

Nosturi ohjaamoineen tulee luonnollisesti Hiabin omasta
tuotannosta Logliftiltä.

Lue seuraavaksi