Uutiset

Kuljetuskalusto

Hiab esitteli uuden nosturimalliston

Hiab on esitellyt uuden nosturimalliston, johon kuuluu neljä täysin uutta keskiraskasta kappaletavaranosturia. Uuden X-sarjan kehittämisessä on paneuduttu erityisesti luotettavuuteen, käyttäjäystävällisyyteen ja nopeuteen. ”Valmistimme ensimmäiset kuormausnosturimallit 70 vuotta sitten, X-sarjan lanseeraaminen sitä vastoin avaa uuden luvun Hiabin historiassa. Olen vakuuttunut, että sarja toimii tulevaisuuden kuormausnostureiden mittapuuna”, vakuutti Hiabin johtaja Axel Leijonhufvud lanseeraustilaisuudessa Berliinissä. Syyskuun alussa ensi-iltansa saaneen nosturiperheen kehitystyö alkoi laajamittaisella tutkimustyöllä, jossa kuunneltiin sekä myyjien, ajoneuvovarustajien että käyttäjien nostureille asettamia toiveita. Kaikkiaan kokemuksiaan ja palautetta antoi 1500 asiakasta ja alan asiantuntijaa.

”Luotettavuus, käytön helppous ja suorituskyky nousivat esiin kaikilla osa-alueilla”, kertoo keskiraskaiden kappaletavaranostureiden tuotepäällikkö Leif Törnblom Berliinissä. Tuotepäällikön mukaan asiakkaan on voitava luottaa nosturiinsa, joka on kuljetustoiminnan kannalta kriittinen elementti.

”Tutkimuksemme osoittavat, että luotettavuus ja lyhyet seisokit ovat nosturin tärkeimmät ominaisuudet. Olemme hioneet monia yksityiskohtia, jotka parantavat nostureiden kestävyyttä ja pidentävät niiden käyttöikää huomattavasti”, jatkaa Törnblom.

Nyt lanseerattu nosturiperhe pitää sisällään neljä nykyisen XS 166 –malliston korvaavaa nosturia. Valmistajan mukaan X-CLX 178, X-DUO 178, X-HIDUO 188 ja X-HIPRO 192 -nostureissa  on monia ratkaisuja, jotka lisäävät nosturin käyttöikää ja suorituskykyä. Törnblomin mukaan puomiston sähköisten komponenttien sekä letkujen suojaus yhdessä matalakitkaisten liukupalojen kanssa tekevät nostureista aiempaa luotettavampia. Kumitiivisteiset hydrauliliittimet taasen auttavat pitämään nosturin kuivana ja puhtaana. Nyt esiteltävien nostureiden kerrotaan olevan painoltaan edeltäjiensä tasolla, joskin Törnblomin mukaan tuotekehityksessä haetaan keveämpiä ja kestävämpiä vaihtoehtoja teräkselle.

Uusien nostureiden suorituskykyä on optimoitu keskittymällä esimerkiksi jatkeiden liikenopeuksiin ja nostokapasiteettiin. Uusi puomin jatkejärjestelmä on lähes kaksi kertaa edeltäjäänsä nopeampi. Uudistuksen yhteydessä myös hydraulijärjestelmään on kiinnitetty erityistä huomiota, ja uudistuksilla on saatu aikaa nopea ja aiempaa pehmeämpi käyttö. Törnblomin mukaan uuden hydraulijärjestelmän ansiosta öljyn lämpneminen on aiempaa vähäisempää, mikä tuo mukanaan parempaa taloudellisuutta.

Myös ohjausjärjestelmät ovat uudistuneet ja perinteisen pianomallisen kauko-ohjaimen sijaan asiakas voi valita nosturiinsa myös joystick-ohjauksen. Valmistajan mukaan uudelleen suunniteltujen tukijalkojen kääntäminen on aiempaa helpompaa.

Uusissa puomeissa oleva taittopuomin ylitaittomahdollisuus tuo mukanaan vaivattoman pääsyn ahtaisiin paikkoihin erityisesti rakennusten sisätiloissa toimittaessa. X-toiminto parantaa myös voimalenkkien geometriaa, sillä voimalenkki ei koskaan ulotu taittopuomin.

Uusien yksinkertaistettujen nostureiden asentaminen on entistä vaivattomampaa, mikä lyhentää asennusaikaa vähentäen samalla kustannuksia. Asentamisessa tarvitaan esimerkiksi aiempaa vähemmän pultteja ja kasvaneen tukijalkaleveyden ansiosta lisätukijalkojen tarve on aiempaa vähäisempi.

Tietyt nosturimallit voidaan toimittaa integroidulla öljysäiliöllä, mikä helpottaa asennustyötä erityisesti moniakselisissa alustoissa, missä on niukasti vapaata tilaa rungon kyljessä.

X-sarjan uudet kuormausnosturit valmistetaan Hudiksvallissa Ruotsissa ja niiden toimitukset alkavat vielä kuluvan syksyn aikana.  

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi