Uutiset

Kuljetuskalusto

Häggmanin hakkuri

Häggmanin Kesla C860 -hakkuri

Kiinteistöjen lämmittämiseen hake on yksi varteenotettava vaihtoehto, sillä se on käyttökelpoinen hyvinkin erisuuruisissa kohteissa. Vaasasta noin puolen tunnin ajomatkan päässä Vöyrillä koneyrittäjä Kurt Häggman palvelee hakkeen tarvitsijoita Kesla C860 -hakkurilla.

Kesla C860 on verrattain uusi hakkurimalli. Häggmanin kone on toinen valmistunut kone ja se on ollut käytössä heinäkuusta alkaen. Kokonsa puolesta se on niin sanotusti välimalli, sillä Keslan mallistossa on sekä pienempi että isompi hakkurimalli. Voimantuoton mukaisesti C860:sta on kaksi versioita. Häggmanin hakkuri on kuorma-auton moottorista voimansa saava C860A. Vaihtoehtona on 13-litran Volvo Pentan moottorilla varustettu C860D.

Kurt Häggmanin hakkuri on rakennettu Volvo FH16 -kuorma-auton alustalle ja auton moottori pyörittää jakovaihteiston kautta hakkuria. Auton 16-litrainen moottori on Häggmanin mukaan sopivan kokoinen hakkurin pyörittämiseen. Vääntömomenttia on tarjolla 3150 Nm alkaen kierrosluvusta 950 r/min. Kun huippuvääntö alkaa taittua 1450 r/min kohdalla, ollaan heti huipputehon kierrosalueella, joka jatkuu 1900 r/min saakka. Tehoa on käytettävissä 650 hevosvoimaa (479 kW).

Voimaa kardaanilta

Hakkurille voima saadaan auton kardaaniakselilta jakovaihteiston kautta. Hakkurikäytön aikana auton vaihteistossa on kytkettynä vaihde numero 11. Samalla moottori siirtyy hakkurikäyttöön sovitettuun toimintatilaan. ”Normaaliin autokäyttöön tehty ohjelma ei reagoi tarpeeksi nopeasti kuormituksen vaihteluun ja kierrosluku vaihtelee liikaa. Räätälöity ohjelma pitää kierrokset tasaisemmin”, kertoo Kurt Häggman. ”Kun autolla ajetaan tiellä ja jakovaihteisto välittää voiman auton taka-akseleille, on käytössä aivan tavallinen moottorinohjausohjelma”, hän jatkaa. Rinnakkainen ohjelma on asennettu Volvon toimipisteessä, joten mistään autotallivirityksestä ei missään nimessä ole kysymys.

Kahdeksanteräinen haketusrumpu on halkaisijaltaan 860 mm. Jakolaatikolta tuleva voima välitetään rummulle huoltovapaalla hammashihnalla. Valmis hake puhalletaan eteenpäin heittimellä, joka saa voimansa viiden kiilahihnan välityksellä. Puhallustorven suurin korkeus on 4,9 metriä.

Hydrauliikka erikseen

Kesla 2112T -nosturin ja hakkurin tarvitsema hydrauliikka saa käyttövoiman auton moottorin ja vaihteiston hydrauliikkapumpuilta. Kaikkea hydrauliikkaa voidaan siten käyttää ilman, että hakkuria täytyy käynnistää. Jos käy niin, että hakkuri rikkoutuu, on tärkeää, että nosturi, puhallustorvi ja syöttöpöytä saadaan kuljetuskuntoon ilman jakovaihteiston kautta tulevaa voimantuottoa.

Konekorjaamo Riikonen Oy on vastannut hakkurin, nosturin ja muun varustelun asennuksesta eikä työn jäljessä ole huomautettavaa. ”Hakkurin teho on noin 150—200 kuutiometriä tunnissa, mikä riittää hyvin. Pullonkaulaksi muodostuu käytännössä hakkeen kuljetus eteenpäin”, selvittää Häggman ja jatkaa: ”Haketuspaikat ovat usein niin ahtaita, että hakekonttien vaihtaminen vain yksinkertaisesti vie aikaa.” Keslan keskikokoisen mallin hankintaa puolsi sekin seikka, että alustaksi riittää kolmeakselinen auto. Sen verran tarkalle paino kuitenkin menee, että Häggmanilla on ylipainolupa autolle.

Kunnossapidon näkövinkkelistä katsottuna Kurt Häggman pitää Keslan hakkureita hyvinä. ”Runko on vankka ja kaikki liikkuvan hakkeen kanssa tekemisissä olevat osat ovat helposti vaihdettavissa”, hän summaa. Myyntipäällikkö Jouni Kainulainen Kesla Oyj:stä lisää vielä, että C860-mallin heittimen rakenne on sellainen, että sen lämpeneminen ja kuluminen ovat aikaisempaa huomattavasti vähäisempää.

Tuttu merkki

Kesla on Kurt Häggmanille tuttu merkki. Tälläkin hetkellä hänellä on myös traktorikäyttöinen Kesla-hakkuri, johon hän ostaa traktorityön toiselta urakoitsijalta. Valtaosan haketuksesta Häggman tekee viittä lämpölaitosta ylläpitävälle Vöyrin Energiaosuuskunnalle, mutta muitakin asiakkaita hänellä on alun kolmatta sataa, pääosin maatalouden piiristä.

Kurt Häggman on ollut tyytyväinen hankintaansa, hakkuriauto on vastannut odotuksia. Edellistalven sää ei sen sijaan ollut hänen toiveiden mukainen, sillä leuto talvi tiesi vähäistä hakkeen menekkiä. Hakkuriauto on iso investointi ja se pitäisi olla tehokkaassa käytössä. Kokonaisuuden hinta määräytyy täysin tapauskohtaisesti valitun kokoonpanon mukaan, mutta kuten Kurt Häggman asian ilmaisee: ”Kyllä metsässä täytyy viihtyä.”

Lue seuraavaksi