Uutiset

Kuljetuskalusto

Goodyearin rengasskanneri Ahola Transportille

Suomen ensimmäinen Goodyear Checkpoint on toimitettu Ahola Transport Oyj:lle Naantaliin. Checkpoint kuuluu Goodyear Total Mobility -ohjelmaan. Sen avulla kuljetusyritykset voivat parantaa tehokkuuttaan, sekä lisätä kilpailukykyään ja vastuullisuuttaan yritystoiminnassa. Ahola Transportin Checkpoint on asennettu pesuhallin yhteyteen yrityksen Naantalin terminaaliin.

Uuden rengasskannerin ohella Ahola Transport esitteli Naantalin terminaaliin juuri avattuja, kuljettajien moderneja sosiaalitiloja, jotka on nimetty Driver´s Spa:ksi.

Uuden rengasskannerin esittelytilaisuudessa Goodyearin Laurent Licht kertoi hieman Goodyearin historiasta ja nykytilanteesta. Alun perin Yhdysvaltalaisen ja yli 125 vuoden kokemuksen omaavan rengasvalmistajan tuotanto on levittäytynyt nykyisin jo ympäri koko maailman. Tehtaita on 57 kappaletta 23 maassa. Työntekijämäärä on 74 000. Tuotekehitystä tehdään Atlantin molemmin puolin olevissa tuotekehitysyksiköissä. Goodyear ilmoittaa toimittavansa renkaita vuosittain Eurooppaan, Amerikkaan, Lähi-Itään, Aasiaan ja Afrikkaan yli 180 miljoonaa kappaletta. Lukuun sisältyvät yhtiön kaikki rengasmerkit.

Ahola Transportin Naantalin terminaaliin on avattu Suomen ensimmäinen Goodyear Checkpoint. Pesuhallin yhteyteen asennettu skannauslaitteisto selvittää hetkessä pitkänkin ajoneuvoyhdistelmän kaikkien renkaiden kunnon ja tallettaa tiedot pilvipalveluun analysointia varten. Pesulaitteiston ja rengasskannerin sisältävä rakennus on nimetty Truck Spa:ksi.

Yliajettava rengasskanneri

Goodyear esitteli yliajettavan rengasskannerin jo muutamia vuosia sitten (Konepörssi 1/2020). Tuolloin laitteisto oli vielä testauksessa ennen kaupallista julkaisua. Nyt Suomen ensimmäinen sellainen saatiin Ahola Transportin Naantalin terminaaliin. Järjestelmä on asennettu pesuhallin yhteyteen sisätiloihin, jolloin skannerista saadaan aina mahdollisimman paikkansapitävää tietoa. Skannauslaitteisto on sijoitettu siten, että hallista ulos ajettaessa skanneri tarkistaa yhdistelmän kaikkien renkaiden kunnon. Järjestelmä hyödyntää RFID-koodausta, jolloin itse yhdistelmän tiedot sekä kunkin yksittäisen renkaan tiedot saadaan eriteltyä.

Laite rekisteröi kunkin renkaan urasyvyyden, rengaspaineen ja lämpötilan sekä akselipainot ja ajoneuvoyhdistelmän kokonaispainon. Tapahtuma ei sido erillistä mittaushenkilökuntaa.

Goodyearin Laurent Licht (oik.) kävi luovuttamassa uuden Checkpoint-rengasskannerijärjestelmän Ahola Transportille. Vasemmalla Ahola Transportin toimitusjohtaja Åke Nyblom.

Rullaten yli

Renkaan tarkistus tapahtuu viistoskannauksena laitteiston yliajon yhteydessä.

Skannaus tapahtuu hitaasti lattiassa olevan laitteiston yli rullaten, reilua kävelyvauhtia. Esittelyn yhteydessä yli ajettiin 8-akselinen yhdistelmä. Se vei aikaa reilut 10 sekuntia. Laitteiston käyttö ei vaadi kuljettajalta mitään toimenpiteitä, vain ajon pesuhallista ulos. Ulosajon yhteydessä on näyttötaulu, joka kertoo kuljettajalle, jos kaikki on kunnossa tai jos renkaissa on jotain poikkeamaa. Näyttö kertoo tarkasti, missä renkaassa on mitäkin häiriöitä, jos on. Samainen tieto on nähtävissä myös älypuhelimesta tai mistä tahansa verkkoselainta tukevasta laitteesta.

Tiedot tallentuvat samalla automaattisesti myös pilvipalveluna toimivaan Goodyearin Total Mobility -kalustonhallintaohjelmaan, jolloin renkaiden kunnon seuranta helpottuu. Näin kalustosta vastaava pystyy entistä helpommin ja tarkemmin seuraamaan renkaiden kuntoa suuressa mittakaavassa. Tallentunut tieto helpottaa rengasvaihtojen ennakointia, jolloin vältytään renkaiden loppuun kulumisesta aiheutuvilta rengasrikoilta. Kyse on siis turvallisuuden lisäämisestä sekä myös tehokkuuden parantamisesta, kun renkaista saadaan ajantasaista tietoa.

Goodyearin Checkpoint koostuu lattialla olevasta, yliajettavasta skannerista ja sivuilla olevista RFID-koodinlukijoista. Ajoneuvoyhdistelmän kaikkien renkaiden kuntotarkastus tapahtuu vain muutamissa sekunneissa auton poistuessa takana näkyvältä pesuautomaatilta. Skanneri ja RFID-koodinlukijat keräävät tietoa renkaiden urasyvyydestä, rengaspaineista ja -lämpötiloista sekä akseli- ja kokonaispainoista. Skannausta varten ei tarvitse pysähtyä, vaan tulokset saadaan luettua liikkuvasta autosta.

Kulut kuriin

Goodyear on laskenut, että kuljetuskaluston suoranaiset rengaskulut ovat noin kolme prosenttia käyttökuluista. Renkaista aiheutuvat kulut voivat kuitenkin olla reilusti korkeammat rengasrikkojen ja väärien rengaspaineiden myötä. Rengasrikoista johtuvia aikatauluviivästyksiä on vaikea mitata rahassa. Joka tapauksessa ne tuovat harmia toimintaan, joskus jopa asiakassuhteiden menetyksiä.

Pesuhallista ulosajon yhteydessä on skannausjärjestelmän näyttötaulu, joka kertoo renkaiden tilan. Järjestelmä hälyttää heti, jos renkaissa on poikkeamia. Tieto välittyy haluttaessa myös älypuhelimeen tai mihin tahansa verkkoselaimeen. Kaikki skannattu tieto tallentuu ajoneuvo- ja rengaskohtaisesti pilvipalveluun kalustopäällikön hyödynnettäväksi.

Virheelliset rengaspaineet lisäävät polttoaineenkulutusta ja saattavat aiheuttaa renkaan epätasaista tai liiallista kulumista. Ne kaikki tarkoittavat lisäkuluja. Goodyearin Checkpoint skannaa kaikkien renkaiden kunnon nopeasti pitkästäkin yhdistelmästä ilman, että kuljettaja poistuu ohjaamosta. Näin paljon aikaa vievä renkaiden tarkistus jää kuljettajalta pois. Toki joka aamuinen renkaiden silmämääräinen tarkistus on syytä pitää ohjelmassa.

Ahola Transportilla rengasskannaus tullaan tekemään aina auton käydessä puhdistautumassa Naantalin terminaalin pesuhallissa. Tarkistus voidaan tietenkin tehdä ilman pesuakin tarpeen tullen.

Ahola Transportin toimitusjohtaja Åke Nyblom näkee rengasskannerin lisäävän yrityksen autojen liikenneturvallisuutta sekä helpottavan kuljettajien arkea. Suuressa kuvassa koko autoarsenaalin rengastilanne on näin aikaisempaa paremmin hallinnassa. Ahola Transportilla on Euroopassa ajossa päivittäin noin 500 ajoneuvoa, joista noin 300 käy säännöllisesti Naantalissa. Niiden osalta rengastarkistus on nyt helppoa ja dataa saadaan pilvipalveluun analysoitavaksi sitä mukaan, kun autot käyvät terminaalissa. Aholalla mietitään jo rengasskannereiden hankkimista myös muihin toimipisteisiin ympäri Euroopan.

Naantalin terminaalissa tämä pesulaitteiston ja Goodyear Checkpointin sisältämä pesuhalli on nimetty Truck Spa:ksi.

Kuljettajia varten on Ahola Transportin Naantalin terminaaliin avattu Driver´s Spa, joka sisältää wc- ja suihkutilat, pyykinpesutilat sekä noutopisteen. Tilat ovat auki 24/7 talon kuljettajille.

Driver´s Spa

Ahola Transportin Naantalin terminaalin uuden rengasskannerin ohella alueelle on rakennettu uusi, erilliset sosiaalitilat sisältävä rakennus, joka on nimetty Driver´s Spa:ksi. Tilat on tarkoitettu Aholan kuljettajien käyttöön heidän käydessään terminaalissa. Rakennuksessa on viisi erillistä wc- ja suihkutilaa. Ne on vuorattu kauttaaltaan ruostumattomalla teräksellä ja niissä on automaattinen desinfiointitoiminto puhtaanapidon apuna. Lisäksi Driver´s Spa:ssa on pesukoneita sisältävä tila, jossa voi pestä pyykkiä ja jossa on puhtaita vaatteita. Rakennuksessa on myös noutopiste, johon voi jättää kaikenlaista postia kuljettajille. Driver´s Spa on auki 24/7 Ahola Transportin kuljettajille.Lue seuraavaksi