Uutiset
Goodyear esitteli Euroopan toimintojaan
Maailman suurimpiin rengasvalmistajiin lukeutuva Goodyear esitteli Euroopan toimintojaan sekä kuulumisiaan viimeaikaisesta kehitystyöstään niin renkaiden kuin niihin liittyvien palvelujen osalta. Etelä-Ranskassa sijaitsevalla testiradalla renkaita testataan kestopäällysteellä ja sora-alustalla. Tapahtumassa oli mukana myös ilmielävä Dakar-rallikuorma-auto, jonka kyydissä pääsi kokemaan hitusen aavikkorallin armotonta röykytystä.
Goodyear testaa raskaan kaluston renkaita Euroopassa kahdella omalla testiradalla, Luxemburgin innovaatiokeskuksessa ja Etelä-Ranskassa, Montpellierin kaupungin läheisyydessä olevalla Mirevalin testialueella. Talvitestejä tehdään Pohjois-Suomessa sekä käytännön olosuhteissa ajoa Keski-Euroopan ruuhkaisilla moottoriteillä aidoissa olosuhteissa. Pääsimme tutustumaan Mirevalin testikeskuksen toimintoihin sekä Goodyearin uuteen rengastarjontaan raskaalle kalustolle.
Mirevalin testirata avattiin vuonna 1983. Luonnonpuiston keskellä olevalla, noin 170 hehtaarin testialueella on lähes kymmenen kilometriä asfaltoitua rataa täysympyröineen ja erilaisin kitkaolosuhtein. Lisäksi välittömässä läheisyydessä on paljon huonoksi mökkitieksi määriteltävää soraränniä. Radan teknisissä tiloissa voidaan suorittaa mittauksia ja testauksen vaatimia säätöjä. Alue työllistää lähes 60 henkilöä. Siellä testataan Goodyearin kuorma- ja henkilöautojen sekä moottoripyörien renkaita. Päämerkin renkaiden ohella radalla tehdään Goodyearin ryhmään kuuluvien muidenkin rengasmerkkien, kuten Dunlopin ja Fuldan, testausta.
Kuorma-auton renkaan kehityksessä täytyy ratkaista noin 50 erilaista muuttujaa ennen kuin uuden renkaan valmistus voidaan aloittaa. Tässä niistä muutamia; käsittely ja jarrutus märällä kelillä, käsittely kuivalla, pito kaarteessa, kestävyys, melu, vetokyky märällä, vakaus suurilla nopeuksilla, vierintävastus, ajokilometrit, pintapaine, huippunopeus ja monia muita. Ja kun yhtä parametriä muutetaan, muuttuu aina myös jokin toinen. Kehitys on siis jatkuvaa tasapainottelua ominaisuuksilla.
Goodyear Total Mobility
Rataesittelyn ohella tapahtumassa paneuduttiin kuljetusalan tulevaisuuden visioihin hyvin futuristisin sanakääntein. Asiaa lähestyttiin otsikon teemalla eli ”täydellinen liikkuvuus”.
Henkilöautoilun sähköistymisen vanavedessä myös raskaan kaluston muuttuminen sähkökäyttöiseksi siintää visioissa. Siihen kilpaan ovat ilmoittautuneet myös sähköautoilun pioneerit Tesla ja Nikola. On arveltu, että vuoteen 2025 mennessä sähkökäyttöisten jakeluautojen osuus on Euroopassa noin 15 prosenttia ja kaukoliikenteessäkin osuus on viiden prosentin luokkaa. Nämä arviot tulevat laitevalmistajien puolelta, eivät hallitusten tai EU:n määrittelemistä yltiöpäisistä tavoitteista. Jakeluautoille katsotaan riittävän 200–300 kilometrin sähköinen toimintamatka. Myös polttokennotekniikkaa sovitellaan raskaan kuljetuskaluston käyttöön.
Kehityksen suunta
Urbanisaatio ja digitalisaatio ovat jatkuvassa kasvussa, eikä loppua näy. Kuljetuskalustossa digitalisaatio merkitsee autojen liikkeiden keskitettyä seurantaa ja hallintaa. Kalustonhallinta telematiikan avulla tulee korostumaan ja siihen liittyvät toiminnot lisääntyvät koko ajan. Samaan pakettiin kuuluvat myös raskaan kaluston saattueajo eli platooning sekä paljon julkisuutta saava, autonominen ajo. Jo muutaman vuoden sisällä arvioidaan saattueajon osuuden olevan noin 15 prosenttia kokonaissuoritteesta ja vuonna 2027 ilman kuljettajaa tapahtuvan autonomisen ajon osuuden olevan jopa 45 prosenttia. Keski-Euroopan tiheällä moottoritieverkolla nämä luvut ovat mahdollisia ja sieltä tutkimustuloksetkin ovat peräisin. Täällä meillä nuo luvut tulevat tuskin koskaan toteutumaan.
Varmaa kuitenkin on, että kuljetuksia tullaan tekemään pitkään kutakuinkin jo totutuilla tavoilla eli kumipyöräkuljetuksina. Vuonna 2025 arvioidaan verkkokaupan osuuden kaikesta myynnistä olevan noin 20 prosenttia. Se, joskus joku, pitää jakeluautot edelleen liikkeellä. Toki kuljetusmuodot uudistuvat, mutta kaikkea eivät dronetkaan jaksa kantaa. Yhtä kaikki, jakelu- ja kaukorahtiliikenne eivät hetkessä katoa mihinkään. Siksi myös Goodyear seuraa ja tutkii alan kehitystä jatkuvasti.
Kulurakenne
Goodyearin laskelmien mukaan kaluston suoranaiset rengaskulut ovat kolme prosenttia käyttökuluista. Samoissa laskelmissa polttoaine- ja kuljettajakulut muodostavat yhdessä yli 50 prosentin osuuden. Renkaiden aiheuttamat todelliset kulut voivat kuitenkin olla huimasti korkeammat rengasrikkojen ja väärien rengaspaineiden myötä. Monesti aikatauluviivästyksiä on vaikea mitata rahassa, mutta hallaa ne tuovat yrittäjälle joka tapauksessa. Pahimmassa tilanteessa jopa asiakassuhteen menetyksen.
Goodyear tarjoaa renkaiden kunnon seurantaan niin mittaustekniikkaa kuin pilvipalveluna toteutettavaa raportointijärjestelmää. Reaaliaikaisten mittausten (paine & lämpötila) ohella rengasvalmistaja tarjoaa palvelua, jossa kulutuspinnan kunto selviää rengasskannerin yli hitaasti ajaen (DOR = Drive-Over-Reader). Näin kokonaisen yhdistelmän renkaiden kunto on helppo tarkistaa hitaasti yli rullaten. Laite myös tunnistaa jokaisen renkaan yksilöivän RFID-koodauksen. Tilaisuudessa kyseinen laite nähtiin toiminnassa. Se on vielä rengasvalmistajan testauksessa, mutta jatkossa laite tulee olemaan kaupallinen palvelu, jonka kuljetusyrittäjä voi hankkia varikolleen. Näin monikymmenpäisen rahtikaluston rengasskannaus onnistuu helposti. Itse skannauksen lisäksi palvelupakettiin kuuluu tulosten taltiointi pilvipalveluun raportointia ja seurantaa varten. Ideana on siis ennakoida aina kalliiksi tulevat rengasrikot.
Väärät rengaspaineet taas aiheuttavat ylimääräistä polttoainekulua tai renkaan kulumaa ja sileät kulutuspinnat taas virkavallan muistutuksia, kuluja nekin. Eikä unohtaa sovi ympäristölle aiheutuvien haittojen vähenemistä pienempien polttoainekulujen johdosta. Lisäksi itse renkaiden käyttöikä pitenee, kun ne ovat aina optimaalisessa käyttökunnossa.
Huolto pelaa
Goodyear tarjoaa renkaiden osalta laajaa kansainvälistä huoltoverkostoa. Euroopan alueella on jo nyt noin 2 000 huoltopistettä, joista moni tarjoaa palvelua 24 tuntia vuorokaudessa. Suuren autolaivueen renkaiden hallintaa pyritään helpottamaan selkeällä politiikalla. Laskutus hoidetaan ”yhden laskun” periaatteella, vaikka palveluita käytettäisiinkin laajalla alueella. Laskutettujen palveluiden todentamiseen kuuluu edellä mainittu pilvipalvelu. Kaiken takana on omistajan (kuljetusyrittäjän) mielenrauhan saavuttaminen.
Uusia rengasmalleja
Tilaisuudessa esiteltiin myös Goodyearin uudistuneet rengasmallit; Kmax Gen-2 jakeluun ja osittain kaukoliikenteeseen sekä Fuelmax Gen-2 pääasiassa kaukoliikenteeseen. Valmistajan mukaan ”sisuskalut” ovat kaikki uutta. Kumiseos on muuttunut kuvion osalta, jolloin kulutuspinta säilyttää ominaisuutensa kuluneenakin. Kulumista aiheuttavia seikkoja on tutkittu, jotta kulumiskestävyyttä on saatu parannettua kaikkiin olosuhteisiin. Kehityksessä on otettu huomioon myös polttoaineenkulutus eli uusille malleille luvataan alhaisempaa kulutusta ja myös kulumista. Valmistaja lupaa uusille malleille noin seitsemän prosenttia enemmän ajokilometrejä edeltäjiinsä verrattuna. Kulumisen seurantaa helpottamassa on nyt uusia ”ikkunoita”. Näin renkaan kulutuspinnan kuluman näkee helposti vilkaisemalla näitä ikkunoita eli tietyt ikkunat (raidat) katoavat kulutuspinnasta, kun rengas kuluu.
Meitä Pohjolan asiakkaita varten on testejä tehty myös arktisissa oloissa, joten niiltä osin ominaisuudet ovat varmaankin kunnossa. Edeltäviin malleihin verrattuna pitoa lumessa on nyt tarjolla reilusti enemmän, vaikka rengas olisi kulunut lähes vaihtokuntoon.