Uutiset

Kuljetuskalusto

GLi Oy:n järjestämä ammattipätevyyskoulutuksen peruskurssi päättyi tutkintoon

Kerrattakoon muistin virkistämiseksi nykyinen EU-direktiivin mukainen käytäntö, mitä toimiminen ammattimaisessa liikenteessä c-luokan ajoneuvon kuljettajana uusien määräysten mukaan vaatii. Kuorma-auton ajo-oikeuden 10.9.2009 jälkeen hankkineiden on suoritettava perustason ammattipätevyyskoulutus ennen kuljettajana toimimistaan. Jatkokoulutuksen viisi vuotta kestävä viiden koulutuspäivän hankkimisperiodi käynnistyy siitä, kun kuljettajalle on myönnetty ammattipätevyystodistus.

Tärkeimmät asiaan liittyvät päivämäärät

1.8.2007 Laki ja asetus kuorma-autonkuljettajan ammattipätevyydestä voimaan
10.9.2007 Jatkokoulutus käynnistyy kuorma-auton ajokortin omaaville.
10.9.2009 Uusien kuljettajien on 10.9.2009 jälkeen hankittava kuorma-auton ajo-oikeuden lisäksi perustason ammattipätevyyskoulutus.
10.9.2014 Jatkokoulutus (5 päivää) oltava suoritettuna kaikilla, joilla on vapautus perustason ammattipätevyyskoulutuksesta.

Kotimainen yksityinen yrityskeskittymä GLi-yhtiöt on ryhtynyt kouluttamaan uusien määräysten mukaisia ammattikuljettajia. Ensimmäisellä nyt tutkintoon menneellä kurssilla Työ- ja elinkeinotoimiston kanssa yhteistyössä, valittiin laajasta hakijajoukosta 19 kuorma-auton kuljettajan ammattikoulutukseen sopivaa oppilasta. Näille valituille annettiin syksyn aikana perustason ammattipätevyyskoulutus. Näistä 19:stä oppilaasta 13 oli käynyt ajokortin puuttumisen vuoksi, myös C-luokan ajokorttikoulutuksen. GLi oli käyttänyt kyseiseen koulutukseen jo monivuotista yhteistyökumppania Vantaan Tikkurilassa toimivaa autokoulu Aarre Oy:tä. Kuusi jo C-ajokortin ennen 10.9 hankkinutta oppilasta kävi saman peruskurssin ja sai sillä 5 päivän jatkokoulutus- vaatimuksen täytettyä.

Direktiivikoulutus

Nykyinen C-luokan ammattipätevyyskoulutus koostuu kolmesta erillisosiosta. Aluksi halukkaat käyvät normaalin autokoulun, jonka teoria, tekniikka ja ajoharjoittelu-koulutuksen jälkeen suoritetaan normaalit kirjallinen ja ajotutkinto. Tämän jälkeen on vuorossa 140 tuntia kestävä ammattipätevyyskoulutus, joka päättyy Ajovarma Oy:n edustajan vastaanottamaan tutkintoon. Tämä tutkinto hyväksytysti suoritettuaan, oppilas on valmis 12 viikkoa kestävään työharjoitteluun, jonka jälkeen oppilaasta tulee ammattitaitoinen ja työhön valmis ammattikuski. Kyseinen tutkinto koostuu kahdesta osiosta. Ensimmäinen osio käsittää 30 peruskysymystä liikenteestä ja toiset 30 kysymystä kohdentuvat kuorma-autoon ja sen ammattimaiseen liikutteluun. Tutkinnon läpäisyyn tarvitaan 23 oikeata vastausta kummastakin 30:n kysymyksen sarjasta.

Ensimmäinen perustason loppukoe

Gli yhtiössä koulutuksesta vastaava projektipäällikkö Antti-Jussi Kallio kertoi, että oppilasvalinnoissa keskityttiin alasta tosissaan kiinnostuneisiin ehdokkaisiin. Näille annettiin varsin monipuolinen Ajoneuvohallintokeskuksen hyväksymä koulutuspaketti, jonka jälkeen oli vuorossa maanantaina 21.12 suoritettu loppukoe. Kyseinen kurssi oli järjestyksessään ensimmäinen mutta jatkoa seuraa, kertoi Kallio.

Lue seuraavaksi