Uutiset

Kuljetuskalusto

Flowertrucksille uusia Actroseja

Oy Veho Ab luovutti tamperelaiselle Flowertrucks Oy:lle kevään ja kesän aikana yhteensä 15 uutta Mercedes-Benz Actros 1845 vetoautoa. Autot edustavat Mercedes-Benzin uusinta teknologiaa ja niiden turvavarustelu on korkeimmalla mahdollisella tasolla.

Vuonna 1990 perustettu tamperelainen kuljetusliike Flowertrucks Oy päivitti Mercedes-Benz Actros -vetoautonsa viimeisintä tekniikkaa edustaviin uusiin malleihin. Tarkkaan ottaen Flowertrucksin 17:stä autosta 15 vaihtuu uusiin.

Flowertrucks liikennöi pääsääntöisesti Suomen ja Manner-Euroopan välillä, tarvittaessa pidemmällekin. Toiminnan perustan muodostavia lämpösäädeltyjä kuljetuksia varten Actrosien vetämissä perävaunuissa on väliseinä ja lämmönsäätölaitteet, jotka mahdollistavat kahden eri lämpötilan käyttämisen samassa perävaunussa. Perävaunuja Flowertrucksilla on 28. Oman kaluston lisäksi palveluksessa on tilanteen mukaan noin kymmenen alihankkijaa.

Kaikkien nyt käyttöönotettujen uusien Mercedes-Benzien malli on Actros 1845 4×2. Se kertoo, että kaksiakselisten vetoautojen voimanlähteenä on toisen sukupolven kuusisylinterinen OM 471 -moottori, jonka suurin teho on 449 hevosvoimaa (330 kilowattia) ja vääntömomentti 2 200 newtonmetriä.

Turvallisuus edellä

”Autojen varustelussa ja teknisissä valinnoissa turvallisuus on meillä ykkösenä. Niin on ollut jo pitkään, ja turvavarusteet ovat kiistatta olleet hyödyksi. Esimerkiksi sairauskohtauksen seurauksena tapahtuneessa tieltä suistumisessa vahingot jäivät minimaalisiksi, kun turvavarusteet toimivat suunnitellulla tavalla”, sanoo Flowertrucksin toimitusjohtaja Pasi Ruokostenpohja.

Turvallisuus on Flowertrucksin yhdistelmissä otettu monella tavalla huomioon, sillä yritys on ensimmäisenä suomalaisena kuljetusliikkeenä saanut kansainvälisen TAPA TRS 2 -sertifikaatin. Se tarkoittaa, että Flowertrucksin toiminta ja kalusto mahdollistavat tiettyä turvallisuustasoa edellyttävät kuljetukset.

Polttoaineen kulutuksen suhteen autot on optimoitu tarkasti. Pasi Ruokostenpohjan mukaan esimerkiksi lisäkaukovaloja ei Keski-Euroopan teillä voi käytännössä koskaan käyttää, joten ne ja paineilmatorvet jätettiin asentamatta autojen katolle. Tuulilasin yläpuolelle kuitenkin haluttiin edelleen aurinkolippa. Kuljettajien viihtyvyyden kannalta Actrosien Giga-Space-ohjaamoiden varustelu on kattava.

Varusteiden optimoinnin ja itse autoissa tapahtuneen teknisen kehityksen ansiosta Flowertrucksin uudet vetoautot ovat yli 700 kilogrammaa vuonna 2012 käyttöönotettuja edeltäjiään kevyempiä. 15 auton parantunut kantavuus tarkoittaa joka päivä yhteensä noin 11 tonnin lisäkapasiteettia.

Leimaa-antavaa Flowertrucksin kalustolle on keskinäinen yhtenäisyys. Sekä perävaunut että autot on rakennettu ja varusteltu keskenään samanlaisiksi. Se helpottaa kunnossapitoa ja käyttämistä. Vaikka jokaisella kuljettajalla on periaatteessa yksi auto ajettavanaan, ei haittaa, vaikka tilapäisesti pitäisikin lähteä toisella autolla. Perävaunut vaihtuvat useammin, joten niiden kohdalla yhdenmukaisuus korostuu.

Huoltosopimus ja Uptime

Flowertrucksin uusissa Actroseissa on huolenpitosopimus ja Uptime-palvelu. Niiden avulla uudet autot pidetään liikkeellä mahdollisimman tehokkaasti.

”Aikaisemmin meillä oli Tampereella oma korjaamo, jossa autot pääsääntöisesti huollettiin ja korjattiin. Omassa liiketoiminnassamme tapahtuneiden muutosten takia olimme jo pohtineet oman korjaamotoiminnan alasajoa. Nykyisten toimintojen uudelleenjärjestely ja pitkän aikavälin suunnitelmat sekä tarjous huoltosopimuksesta johtivat siihen, että siirryimme huolenpitosopimuksen käyttäjäksi”, Sami Ruokostenpohja sanoo.

Uptime-palvelun avulla pystytään ennakoimaan autojen huollon ja korjausten tarvetta aikaisempaa paremmin. Palvelu kerää ja analysoi tietoa kymmenistä tuhansista Mercedes-Benz-kuorma-autoista. Yksittäisestä autosta saamiensa tietojen perusteella Uptime-palvelu voi päätellä huollon tai korjauksen tarpeen jo ennakolta. Pohjimmiltaan on kyse kokemusperäisestä tiedosta, jossa tiettyjen ennusmerkkien perusteella voidaan päätellä jotakin tapahtuvaksi. Kaikki vain on tiedossa jo ennen kuin kuljettaja huomaa mitään.

”Jos järjestelmä huomaa, että huollolle tai korjaukselle tulossa on tarvetta, se antaa asiasta ilmoituksen operaattorille, joka pohjoismaissa on Falck. Falck ottaa yhteyttä kuljetusliikkeen yhteyshenkilöön, jonka kanssa sovitaan auton reitille sopiva huoltopiste ja ajankohta, jossa tarvittavat toimenpiteet tehdään. Huoltopisteessä ovat osat ja mekaanikko valmiina sovittuna aikana, jolloin seisokki jää mahdollisimman lyhyeksi”, kertoo aluejohtaja Rami Keinänen Veho Oy:stä Tampereelta.

Uptime kuuluu aina Mercedes-Benz-huolenpitosopimukseen, mutta se on saatavissa myös erillisenä palveluna.

Lue seuraavaksi