Uutiset

Kuljetuskalusto

Exertus tekee ajoneuvoteollisuuden ratkaisuja

Suomalainen osaaminen on huippua, Exertus Oy tekee ajoneuvoteollisuuden ratkaisuja asiakkaan ehdolla ja ratkaisee asiakkaansa ongelmat mahdollisimman yksinkertaisesti. Yrityksen toiminnan perusajatuksiin kuuluu kannattavuus, niin asiakkaiden kuin yrityksen oman tekemisen osalta. Pohjalaisen yrittäjyyden suoraviivaisuudella älykkäitä ohjausjärjestelmiä ja -ratkaisuja tekevä yritys Exertus menestyy yhdessä asiakkaidensa kanssa. Suomalaiseen ajoneuvoteollisuuteen yritys on toteuttanut ratkaisuja esimerkiksi lappeenrantalaisen Visedon ja raaseporilaisen Sisun yhteisprojektissa. Exertus panostaa näkyvyyden ja markkinoinnin sijaan mieluummin asiakkaan menestykseen. Tutustuimme Seinäjoella tulevaisuuden tekemisen ratkaisujen taustoihin.

Toimitusjohtaja Eero Yli-Ojanperä on yksi kolmesta Exertus Oy:n perustajista. Nyt omistajia on kuusi. Vuonna 2003 aloittanut Exertus Oy on kasvanut kannattavasti lähes kolmenkymmenen insinööriasiantuntijan organisaatioksi. Exertus Oy on suomalainen menestysyritys, jonka asiakaskunnasta löytyy maailmanlaajuisesti toimivia liikuteltavien koneiden ja laitteiden valmistajia.

”Haluamme olla hyödyllinen yritys. Teemme kaiken asiakkaan menestyksen hyväksi. Samalla pärjäämme itsekin. Sekin on osa asiakkaan menestystä”, määrittelee Eero Yli-Ojanperä Exertuksen toimintaa. Yli-Ojanperän mukaan toiminnan alku Pohjanmaan alueiden sähkö- ja energiateollisuuden toimijoiden parissa oli luonteva.

”Olemme olleet päivästä yksi lähtien kannattava yritys. Toimimme asiakkaillemme kumppanina, joillekin tavallaan ulkoistettuna tuotekehitysosastona. Emme koe kilpailua, koska olemme niin lähellä asiakasta. Pystymme skaalaamaan osaamistamme asiakkaan tarpeen mukaan”, jatkaa pohjalainen yrittäjä Eero Yli-Ojanperä. Asiakasyritysten toiminnan laajuus vaihtelee Yli-Ojanperän mukaan kahdensadan tuhannen ja 12 miljardin euron välillä liikevaihdolla mitattuna.

Työkoneiden ja kuljetusvälineiden maailma on tuttu

Exertus osallistuu heille ennestään yhteistyökumppanina tutun Visedo Oy:n kanssa hybridi-sähkö-diesel Sisun toteutukseen.

”Sisun projektissa käytimme valmiita, hyväksi todettuja ratkaisuja” kertoo Exertuksen myynnistä ja markkinoinnista vastaava Tuomo Vuolle aivan aluksi.

”Meille ei Sisu-projektin yhteydessä tullut tavallaan mitään uutta ja yllättävää. Mutta projektin yhteydessä meihin teki suuren vaikutuksen, miten monipuolisesti kuorma-autovalmistaja joutuu ottamaan erilaiset käyttötilanteet huomioon raskaissa ajotehtävissä”, Tuomo Vuolle toteaa. Asiantuntevaa tietoa Tuomon mukaan saikin yhteistyössä paljon. Exertuksen rooli on ajoneuvon kuljettajan kannalta samaan aikaan näkyvä ja näkymätön. Näyttölaite, joka ohjaa kuljettajaa käyttämään Sisun tapauksessa sähkö- ja dieselkäyttöä, tulee Exertukselta. Näyttölaitteeseen tulee taas tietoa Exertuksen toteuttamien kuljettajalle näkymättömien järjestelmien kautta. Perusdatatietoa saadaan myös moottoreiden ja muiden komponenttien valmiista antureista. Älykkään ohjausjärjestelmän tavoite on tuottaa käyttäjälle olennainen tieto.

Pilveen menee ja sieltä tulee tietoa osaajille

Pilvipalveluratkaisut ovat myös työkone- ja ajoneuvoteollisuudessa arkea. Laitteiden tuottama suuri määrä tietoa varastoituu tietokantoihin. Niiden perusteella saa käyttäjä tarvittaessa esimerkiksi huolto- ja korjaustietoa. Ohjausjärjestelmien tehtävä on helpottaa käyttäjää jopa niin, ettei tämä tiedä siitä. Nykyiset ja erityisesti tulevaisuuden laitteet ja koneet ovat jo osa esineiden internettiä (IoT). Kun yhdistetään IoT:n datamäärä kokeneen koneen käyttäjän ’takapuolituntumaan’, saadaan kehitettyä parempia koneita. Osaavaa käyttäjää tarvitaan edelleen. Exertuksen Eero Yli-Ojanperän lausahdus, ole hyödyllinen, pätee tulevaisuudessakin.

Verkossa

www.exertus.fi

www.visedo.fi

www.sisuauto.com

Lue seuraavaksi