Uutiset

Kuljetuskalusto

Ese-Tekniikalle Versalift Ivecon alustalla

Ese-Tekniikka Oy on Mikkelissä toimiva Etelä-Savon Energia Oy:n (ESE) tytäryhtiö, joka muun muassa rakentaa ja ylläpitää sähköverkkoja sekä alue-, liikuntapaikka sekä katuvalaistuksia liikennevalot mukaan lukien. Etenkin valaistukseen liittyvissä töissä jokapäiväinen työväline on henkilönostin.

Ese-Tekniikan edellinen kuorma-autoalustainen henkilönostin alkoi tulla niin sanotusti miehen ikään, ja oli aika investoida uuteen. Pääasiallinen käyttö katujen, liikuntapaikkojen ja alueiden valaistuksen kunnossapidossa loi reunaehdot sille, millainen uusi henkilönostin tarvittiin.

”Meillä on 13 000 valaisinta hoidettavana. Niitä on liikuntapaikoilla, lenkkipoluilla, kevyen liikenteen väylillä, katujen ja teiden varsilla sekä erilaisilla alueilla. Myös liikennevalot kuuluvat hoidettavaksi”, kertoo Ese-Tekniikan huoltopäällikkö Pentti Pylkkänen. Hän jatkaa, että nostopalveluita tehdään myös oman yhtiön ulkopuolelle.

Tarkoin määritelty

Perusteellisen selvitystyön jälkeen Ese-Tekniikka päätyi tilaamaan Versalift-nostimet maahantuovalta Janneniska Oy:ltä VDT170-F nostimen, joka rakennettiin Iveco Eurocargo 160 210 NP -alustalle.

Huolellinen tarvekartoitus ja suunnittelu antavat eväät kustannustehokkaaseen ja tarpeen mukaiseen hankintaan. Pentti Pylkkänen (vas.), Jarkko Laukkanen, Aki Kaukonen ja Deng Aling pitävät lopputulosta onnistuneena.

”Nostimen alustana oleva Iveco on kaasukäyttöinen. Etelä-Savon Energia on merkittävä biokaasun tuottaja, ja kaasua tuotetaan omilla tankkausasemilla myytäväksi liikennekäyttöön. Oli selvää, että haluamme kaasukäyttöisen alustan myös uuteen henkilönostimeen”, sanoo Ese-Tekniikan toimitusjohtaja Aki Kaukonen.

”Alustaa suunnitellessamme totesimme, että tarvitaan malli, jossa kaasusäiliöt ovat rungon yläpuolella. Se on edellytys, jotta nostimen tukijaloille jää tilaa. Iveco Finland Oy:n automyyjä Timo Akkanen totesi, että Ivecoon saa säiliöt ohjaamon taakse suoraan tehtaalta. Asia ratkesi sillä”, sanoo myynti- ja kalustopäällikkö Jarkko Laukkanen Janneniskalta.

Ivecoon saa tehdasvarusteena kaasusäiliöt ohjaamon taakse, rungon yläpuolelle. Tukijalkojen vuoksi rungon sivuilla ei niille ole tilaa.

Ese-Tekniikan Versalift on samaan aikaan sekä korkea että matala. 16 tonnin alustan 19,5 tuuman pyöräkoko tuo maavaraa ja maastokelpoisuuden, jolla pärjätään myös päällystetyn tien ulkopuolella olevissa kohteissa. Toisaalta nostin on rakennettu niin matalaksi, että kevyen liikenteen väylillä olevista alikuluista voidaan ajaa läpi ja vältetään muiden liikkujien turvallisuutta heikentävät pitkät peruutusmatkat ahtailla väylillä. Allison-automaattivaihteisto helpottaa käsittelyä ahtaissa paikoissa.

Ese-Tekniikan Versalift-Iveco on kompaktin kokonsa ansiosta ketterä ja kuitenkin riittävän maastokelpoinen. Kuntopolun valaisimen huollossa ei tarvita kuin vähäinen osa ulottuvuudesta.

Teleskooppipuomi

Versalift VDT170-F-nostimessa pääpuomi on teleskooppinen, ja sen jatkeena oleva koripuomi taittuu sekä ylös- että alaspäin. Kori itsessään kääntyy 85 astetta vasemmalle ja oikealle. Teleskooppipuomi on ehdoton silloin, kun työskennellään liikenneväylillä. Nostin ulottuu perusajoneuvon mittojen ulkopuolelle vain työskentelysuuntaan, joten se ei estä liikennettä kulkemasta ohi toiselta puolelta, kuten nivelpuominostin saattaa tehdä.

”Toisinaan työkohde on ilmajohtojen takana. Silloin se tavoitetaan vain ylöspäin taittuvan koripuomin avulla. Turvallisuuden takia ilmajohtimet täytyy aina ohittaa alapuolelta”, sanoo Pylkkänen.

Nostimen hallintalaite korissa. Korin ja ohjaamon välillä on puhelinyhteys, sillä tietyin edellytyksi nostinta voidaan siirtää, kun korissa työskennellään. Irrotettava työvalaisin voidaan kiinnittää korin reunalistaan haluttuun kohtaan.

Työskentelyyn tuovat jämäkkyyttä tukijalat, jotka täydentävät auton akseleiden antamaa tukea. Ne tukevat, eikä niillä nosteta laitetta. Nostinta voi käyttää myös ilman tukijalkoja, jolloin kaikkiin pyöriin vaikuttava seisontajarru antaa vakautta työhön. Tietyin edellytyksin autoa voi myös siirtää niin, että korissa työskennellään. Ominaisuudesta on hyötyä, kun esimerkiksi katuvaloihin tehdään ryhmävaihtoja. Työtä on turvaamassa myös vakaudenhallintajärjestelmä, joka estää liikkeet, jotka saattaisivat aiheuttaa kaatumisvaaran.

Nostimen työskentelykorkeus on 16 metriä ja sivu-ulottuma enimmillään 11 metriä. Ese-Tekniikan töissä se riittää muutamia korkeita valomastoja lukuun ottamatta kaikkiin töihin.

”Hyvä sivu-ulottuma on tärkeä. Keskikaiteellisilla teillä saadaan valot huollettua yhdeltä puolelta ja oksien karsinta sujuu helposti”, Pentti Pylkkänen kertoo.

Runsas ja tarkoituksenmukainen varustelu

Ese-Tekniikan Iveco-alustainen Versalift on varusteltu kattavasti. Ominaisuuksista ja varusteista mainittakoon muun muassa kotiajotoiminto, jolla nostin ajaa itsensä kuljetusasentoon yhdellä vivunliikkeellä. Ohjaamon ja nostokorin välillä on käytettävissä puheyhteys, mikä on ehdoton aiemmin mainittuja ryhmävaihtoja tehtäessä. Versalift-Ivecon kuljettaja, sudanilaislähtöinen Deng Aling arvostaa kauko-ohjattavaa hakuvaloa ja hyvää muuta työvalovarustusta, jotka auttavat pimeässä työskentelyä.

Versaliftin kaapistot räätälöidään aina asiakkaan toiveiden mukaisesti. Ese-Tekniikan asentaja ja henkilönostimen kuljettaja Deng Aling esittelee yhden kaapin varustusta.

Ese-Tekniikan uusi henkilönostin on varustettu asiakkaan toiveiden mukaan täysin räätälöidyillä Versaliftin omilla kaapistoilla. Kaapistoissa on asianmukaiset tilat tarvikkeille ja työkaluille. Yhteen kaapeista on asennettu invertteri, jonka avulla käytettävissä on verkkovirtaa. Langallisen kauko-ohjaimen avulla kori voidaan nostaa ylös ilman miehitystä, ja turvatoimintona nostimessa on sähköinen kotiajo.

Langallisella kauko-ohjaimella nostinta voidaan hallita korin ulkopuolelta. Koriin voidaan kiinnittää esimerkiksi televisiokamera, joka nostetaan ilman miehitystä kuvaamaan yläilmoista

Vuosiksi eteenpäin

Henkilönostimen hankinta edellyttää huolellista suunnittelua ja tarpeiden kartoittamista. Investointi on merkittävä ja tehdään pitkällä tähtäimellä.

Ese-Tekniikan uusi Versalift on mitoiltaan kompakti ja siten ketterä, mutta samalla riittävän maastokelpoinen ja ulottuva. Iveco-alustan kaasumoottori on hiljainen ja käyttää polttoaineena omassa konsernissa tuotettua, ympäristöystävällistä biokaasua.Lue seuraavaksi