Uutiset

Kuljetuskalusto

Erikoisuuksien taitajat yhdistävät suomalaisakselit hollantilaisajokkiin

Sisu Axles Inc. tuotantolaitokset Hämeenlinnassa sijaitsevat suomalaisen ajoneuvoteollisuuden näkökulmasta katsottuna historiallisella paikalla, sillä nykyisen akselistotehtaan liepeillä valmistettiin viime vuosituhannen aikana maineikkaita Vanaja-ajoneuvoja. Vanajan ominta aluetta olivat erikoisajoneuvot, Sisu Axles sen sijaan on erikoistunut vaativien, paljolti erikoisajoneuvojen akselistoratkaisujen suunnitteluun ja tuotantoon.

”Tuotantomme koostuu verrattain lyhyistä sarjoista, joten olemme erittäin joustava ja helposti asiakkaan tarpeisiin sopeutuva valmistaja”, kertoo myyntijohtaja Petri Henriksson, jonka mukaan 500 akselin sarja on hämeenlinnalaistoimijalle keskimääräistä suurempi tilaus. Vuonna 2008 yritys valmisti noin 7000 akselia, jotka edustivat 150 eri tyyppiä, jolloin keskimääräisen valmistussarjan pituus oli 50 akselin tienoilla.

”Tyypillinen Hämeenlinnassa valmistettava tuote on raskaaseen ajotehtävään suunniteltu, napavälitteinen ja mahdollisesti ohjaava akseli”, jatkaa Henriksson esitellessään referenssimateriaalia.

Noin puolet tehtaan tuotannosta päätyy kotimaan markkinoille lähinnä Sisun valmistamiin kuorma- ja maastokuorma-autoihin, Cargotecin terminaaliajoneuvoihin ja Patrian sotilasajoneuvoihin. Näiden yritysten markkinat ovat vientivoittoisia, joten suuri osa tuotannosta päätyy edelleen ulkomaisille loppukäyttäjille. Euroopassa yrityksen merkittävimmät asiakkaat löytyvät Hollannista, missä valmistetaan muun muassa Terberg- ja Ginaf -erikoisajoneuvoja. Pohjois-Amerikka ja Australia taasen ovat kaukaisia, mutta akselitehtaalle erittäin merkittäviä maita, joihin toimitetaan noin neljännes tuotannosta.

”Siellä asiakkainamme ovat monet raskaiden erikoisajoneuvojen valmistajat kuten Kenworth, Peterbilt, Western Star ja Mack, jotka käyttävät akselistojamme lähinnä raskaissa erikoisajoneuvoissa, joiden yhdistelmämassat ovat usein sadoissa tonneissa”, summaa Henriksson.

Kotimaisin voimin maailmanmarkkinoille

Tapahtumat maailman talouselämässä heijastuvat myös akselitehtaalle, jonka tuotanto pyörii tällä hetkellä puoliteholla. Henrikssonin mukaan taantuma iski akselituotantoon vasta viime kesänä, vuoden 2009 ensimmäinen neljännes oli yrityksen historiassa kaikkien aikojen paras niin taloudellisesti kuin tuotannollisestikin.

”Tilauskannan lyhentymisestä johtuen tuotantoamme ja toimintaamme on sopeutettu nykyiseen markkinatilanteeseen, joskin irtisanomisilta olemme välttyneet”, kertoo Henriksson, jonka mukaan synkin vaihe alkaa vähitellen olla takanapäin. Hänen mielestään asiakkaiden toimissa alkaa näkyä selviä elpymisen merkkejä, mikä näkyy myös uusina tilauksina. Tällä hetkellä tehtaalla on tilauskantaa vajaaksi kahdeksi kuukaudeksi, kun kiivaimpaan aikaan tuotantoa myytiin reilun puolen vuoden päähän.

Akselitehdas perustettiin aikoinaan vastaamaan lähinnä kotimaisen ajoneuvotuotannon tarpeita. Viime vuosituhannen lopulla alkoi kuitenkin rakennemuutos, joka saatiin päätökseen vuosituhannen vaihtuessa. Tämän jälkeen akselitehdas on elänyt omaa itsenäistä elämäänsä, ilman siteitä aikaisempiin omistajiinsa, jotka omistuspohjan muutoksista huolimatta ovat edelleen merkittäviä asiakkaita.

Nykyisen omistajan, lähinnä suomalaisista sijoittajista koostuvan Helmet Capitalin aikana tehtaan tuotantoa on hiottu aikaisempaa joustavammaksi ja sulavammaksi. Samalla myös alihankinnan määrää on lisätty erityisesti volyymikomponenteissa.

”Kaikkein kriittisimmät osat ja piensarjat valmistamme kuitenkin itse”, kertoo toimitusjohtaja Matti Tuominen, joka näkee suomalaisen akselitehtaan tulevaisuuden varsin valoisana.

”Olemme erikoistuneet erikoisratkaisuihin, joissa olemme erittäin vahva peluri maailmanlaajuisessa mittakaavassa. Alan suuret toimijat eivät useinkaan ole kiinnostuneita muutamien kymmenien akseleiden piensarjoista”, summaa Tuominen.

Erikoisakseleita erikoisajoneuvoihin

Jos ovat akselitehtaan tuotteet erikoisia ja pitkälle räätälöityjä, niin ovat myös hämeenlinnalaisakseleiden varassa kulkevat ajoneuvot ja koneet. Esimerkiksi hollantilaisen Ginafin tehtaalla valmistuu vuosittain noin 220 erikoisajoneuvoa, joista tunnetuimpia lienevät moniakseliset ja monivetoiset, paljolti DAF- ja ZF- komponentteihin perustuvat erikoisajoneuvot, joita käytetään muun muassa maansiirtoajossa, kaivosteollisuudessa sekä nosturiautojen alustoina. Tuotannon keihäänkärkenä on vetotavaltaan 10×8 –alusta, jolle sallitaan jopa 84 tonnin kokonaismassa.

Ginafin ja Sisun Axlesin yhteistyön ensiaskeleita otettiin vuonna 1997 ja laajamittaisen suunnittelun sekä testiajojen jälkeen toimitukset alkoivat pari vuotta myöhemmin.

”Sisu Axles toimittaa meille kolmesta vetävästä akselista koostuvan akselipaketin, jota käytämme neliakselisissa trippeliautoissa”, kertoo Edgar Ooijman, myynti- ja markkinointijohtaja Ginaf Trucks BV:stä.

Ginaf käyttää tuotteissaan kaikkiaan kolmen eri valmistajan akseleita, jotka ovat räätälöityjä kulloiseenkin ajotehtävään ja ajoneuvoon. Ooijman on erittäin tyytyväinen Sisu Axlesin valmistamaan trippeliakselistoon, joka eroaa melkoisesti Suomessa käytettävästä. Ensimmäinen ero on jo vetotavassa, meillä uskotaan telivetoiseen 8×4 kalustoon, mutta tasankomaassa asiakaskunta luottaa enemmänkin 8×6 ja 8×8-ratkaisuihin, joissa trippelipaketin kaikki kolme akselia ovat vetäviä. Lisää erikoisuuksia löytyy ohjaustavasta, sillä paketin ensimmäinen ja viimeinen akseli ovat ohjaavia. Ensimmäinen on perinteinen olkatappiakseli, mutta viimeinen on jäykkä akseli paripyörin varustettuna. Ooijmanin mukaan jäykkä taka-akseli kestää raskaita kuormia ja haastavia maasto-oloja huomattavasti olkatappiakselia paremmin.

”Paripyörien ansiosta ajokki ei myöskään vajoa yhtä helposti” muistuttaa Piet Droppert, joka vastaa Ginafin myynnin tukitoimista.

Valtaosa, käytännössä noin 90 prosenttia Ginafin valmistamista ajokeista varustetaan hydraulijousituksella, joka on sekin uusi asia suomalaisautoilijalle. Droppertin mukaan hydrauliikan ansiosta akselimassat jakautuvat aina optimaalisesti, kaarreajo sujuu aikaisempaa vakaammin ja mikä parasta, jousituksen avulla ajoneuvo voidaan asettaa esimerkiksi kippauksen ajaksi vaakasuoraan asentoon kaatumisen estämiseksi.

Alusta tuloksentekoon

Ginafin tärkein markkina-alue on Hollanti, joka sallii muuta Eurooppaa suurempia kokonaismassoja. Neliakseliselle jokapyörävetoiselle ajoneuvolle sallitaan 46 tonnin kokonaismassa, viisiakselinen 10×8 -ajokki voidaan tieliikenteessä kuormata 50 tonnin kokonaismassaan. Viime vuosien aikana Ginaf on rantautunut entistä voimakkaammin myös kaivannaisteollisuuden pariin, missä liikutaan suljetuilla alueilla – eli raskaammilla kokonaismassoilla.

”Kaivostoimintaan voimme tarjota esimerkiksi viisiakselisia ajoneuvoja, joille sallitaan 84 tonnin kokonaismassa. Standardikomponenteista rakennettu kuorma-auto on hankintahinnaltaan ja käyttökuluiltaan perinteistä kaivosautoa edullisempi”, lupaa Ooijman, jonka mukaan viisiakselisia ajoneuvoja on toimitettu kaivoskäyttöön muun muassa Brasiliaan ja Itävaltaan.

Suomella on varsin pitkät perinteet viisiakselisuudesta, eikä DAF ole merkkinä vieras. Meillähän voisi olla markkinoita myös Ginafille. CT Finlandin tuotepäällikkö Tapani Lambergin mukaan asiakaskunnan suunnasta on jo kyselty Ginafin perään.

”Useimmiten etsitään maastokelpoista maansiirtoautoa, mutta myös nosturiautoilijat ovat olleet kiinnostuneita Ginafista”, valottaa Lamberg, jonka mukaan tehtaan sallima 84 tonnin kokonaismassa yhdessä maastokelpoisuuden ja hydraulijousituksen kanssa tuo asiakkaalle huomattavan lisäarvon erityisesti liikuttaessa maastossa.

”Voimme rakentaa asiakkaalle neli- tai viisiakselisen alustan, jossa on valmiina muun muassa nosturin ja etutukijalkojen vaatimat vahvistukset”, lupaa Ooijman nosturiauton rakentajille.

Ginafilla on kokemusta ja osaamista myös maantieajoon soveltuvien viisikoiden rakentamisesta. Yritys nimittäin vastaa Hollannissa myytävien viisiakselisten DAFien telittämisestä.

”Valikoimassa on 10 tai 13 tonnin ohjaava ilmajousitettu akseli, joka voidaan asentaa vetoakselin etu tai takapuolelle”, toteaa Lamberg, joka toivoisi näkevänsä suomalaisrekisterissä myös viisiakselisia DAFeja.

Tutustu Sisu-akseleihin ja Ginaf-ajokkeihin Youtube-palvelussa

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi