Uutiset

Kuljetuskalusto

Daimler esitteli itsekseen ajavan kuorma-auton

itsekseen ajava Mercedes

Daimler Trucksin tutkimuskäyttöön rakentama kuorma-auto on onnistuneesti suorittanut ensimmäisen itsenäisen matkansa A 14 -moottoritiellä lähellä Saksan Magdeburgia, missä ajo-olosuhteet vastasivat normaalia liikennöintiä moottoritieympäristössä. Daimlerin kehittämä Highway Pilot -avustinjärjestelmä vastasi auton ohjaamisesta itsenäisesti matkanopeuden ollessa maksimissaan 85 kilometriä tunnissa. Highway Pilot huolehtii ajoneuvon suunnasta, nopeudesta ja ohjaamisesta samalla toimintaperiaatteella kuin lentokoneissa käytettävät autopilottijärjestelmät.

”Tulevaisuuden kuorma-auto on Mercedes-Benz, joka vastaa ajamisesta ja ohjaamisesta itse”, kertoo Daimler Trucksin johtaja Dr. Wolfgang Bernhard. ”Future Trucks 2025 -projektimme on vastaus haasteisiin ja mahdollisuuksiin, joita tulevaisuuden tavarankuljetuksiin liitetään.”

Kuljetukset lisääntyvät – haasteet kovenevat

Tuoreen World Transport Reports -tutkimuksen mukaan tavarankuljetusten määrä EU:ssa kasvaa noin 20 prosenttia vuosien 2008–2025 välillä, joskin kuljetusten jakauma eri liikennemuotojen välillä säilyy lähes ennallaan. Käytännössä maantiekuljetusten osuus EU:n tavaravirroista pysyy siten jatkossakin noin 75 prosentissa kaikista rahdeista. Yksin Saksassa kumipyörillä kulkevan tavaraliikenteen määrä tulee maan liikenneministeriön arvion mukaan nousemaan tämän hetken 3,7 biljoonasta tonnista lähes 5,5 biljoonaan tonniin vuonna 2050.

Kumipyöräkuljetuksilla on jatkossa myös muita haasteita, kuten nousevat polttoaineen hinnat, tiemaksut, ympäristölainsäädäntö sekä pula motivoituneista ammattikuljettajista. Future Trucks 2025 -projektin päämääränä onkin lisätä tehokkuutta, liikenneturvallisuutta ja logistiikkaa ja siten tehostaa koko kuljetusketjun kestäviä toimintaperiaatteita. Innovatiivinen teknologia avaa myös kokonaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia kuljetusalalle, jossa itseohjaavilla kuorma-autoilla on Daimlerin mukaan jatkossa keskeinen rooli.

Käyttöön jo ensi vuosikymmenellä?

”Mikäli autonomisen ajamisen lainsäädännölliset edellytykset ratkaistaan nopeasti, on Highway Pilotin käyttöönotto mahdollista jo ensi vuosikymmenen puolivälissä. Uskomme, että mahdollisuudet tähän ovat erinomaiset, koska autonominen ajaminen mahdollistaa liiketaloudellisten ja teknologisten etujen saavuttamisen samalla kun yhteiskunta ja ympäristökin hyötyvät”, painottaa Dr. Wolfgang Bernhard lopuksi.

Future Trucks 2025 -projekti rakentuu Daimlerin vahvan, osittain jo olemassa olevan teknologiaosaamisen pohjalle. Mercedes-Benz-kuorma-autoihin voidaan jo nyt asentaa esimerkiksi mukautuva vakionopeussäädin, automaattijarrutus, ajonvakauden hallinta ja kaista-avustin. Jatkossa eri avustinjärjestelmät viestivät ja kommunikoivat keskenään mahdollistaen autonomisen ajamisen ilman kuljettajan puuttumista ohjaukseen, erityisesti valta- ja moottoritieliikenteessä.

Lue seuraavaksi